Comisia Europeană va analiza costul crizei migranţilor ce riscă să apese asupra bugetelor european şi naţionale, a anunţat preşedinţia rotativă luxemburgheză a UE vineri după o reuniune la Luxemburg, informează AFP.
Unele state membre sunt reticente să participe la un proiect al Comisiei Europene de a repartiza 160.000 de refugiaţi ajunşi în Europa prin ţări cu frontiere copleşite de afluxul lor, Ungaria, Italia şi Grecia, notează France Presse.
Banca Europeană de Investiţii a indicat de asemenea că este gata să ofere ajutor în depăşirea crizei refugiaţilor. "BEI a fost în trecut flexibilă şi a furnizat ajutor de urgenţă în caz de catastrofe naturale. Putem şi trebuie să facem acest lucru de asemenea pentru criza umanitară actuală", a declarat preşedintele ei Werner Hoyer
Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici a avertizat vineri guvernele europene să nu încalce prevederile privind deficitul bugetar, într-un moment în care Europa ce confruntă cu cea mai gravă criza migratorie din ultimele decenii şi încearcă să facă faţă costurilor adăpostirii refugiaţilor, transmite Reuters.
De la începutul anului şi până în prezent aproximativ 500.000 de migranţi au ajuns în Uniunea Europeană, iar majoritatea dintre ei au ajuns în Grecia, Ungaria şi Italia.
Pierre Moscovici a declarat jurnaliştilor că unele state membre UE au de gând să ceară o relaxare a prevederilor bugetare pentru a face faţă crizei migranţilor. Moscovici a menţionat Austria, Italia, Irlanda şi Luxemburg drept statele cele mai probabile să ridice această chestiune.