Uniunea Europeană intenţionează să adopte măsuri destinate blocării investiţiilor străine "motivate politic", după ce Germania, Franţa şi Italia au solicitat acţiuni împotriva preluărilor străine în sectoare care ar putea afecta interesele strategice ale Europei, informează Reuters.
Propunerile ar putea da UE, care poate deja bloca preluarea unei companii pe motive de concurenţă, puterea de a analiza "investiţiile de importanţă strategică în UE, atât din punct de vedere economic cât şi dintr-o perspectivă de securitate". Este vorba de domenii precum apărarea, infrastructura de transport şi tehnologiile de vârf dar este posibil să fie extinse şi asupra unor tranzacţii care ar pune în pericol aşa-numita "prosperitate economică", potrivit unor propuneri elaborate de departamentul de industrie al Comisiei Europene, consultate de Reuters şi citate de Agerpres. În document se face de mai multe ori referire la China, citând ca un exemplu ipotetic de tranzacţie nedorită cazul unei companii care primeşte fonduri de la Guvernul chinez pentru a putea prelua o companie europeană în ideea de a face o "penetrare strategică pe piaţa UE".
Germania a început să adopte o atitudine protecţionistă după mai multe preluări de către companiile chineze ale unor firme germane din domeniul tehnologiei. Una din aceste tranzacţii încheiate anul trecut a fost preluarea producătorului german de roboţi Kuka de către firma chineză Midea. În total, valoarea achiziţiilor încheiate de companiile chineze în Germania s-a ridicat anul trecut la peste 10 miliarde de dolari, de aproape 40 de ori mai mult decât în 2015.
Unele state membre UE au deja propriile lor reguli care protejează firmele de importanţă strategică, însă propunerile discutate în prezent vor fi primele care se vor aplica la nivelul UE. Conform propunerilor, UE va putea bloca preluările realizate de către o companie a cărei motivaţie este "doar în scopul deţinerii de supracapacităţi", ceea ce ar viza şi sectorul siderurgic unde Europa acuză China că practică o politică de dumping la preţuri subevaluate.
Mecanismul de blocare ar urma să se aplice şi în cazul preluării unor companii din UE de către o subsidiară înregistrată în UE a unei companii străine precum şi în cazurile "infiltrării managementului cu persoane din afara statelor UE" care ar putea avea acces la date sau tehnologii sensibile.
Planul va avea însă nevoie de aprobarea tuturor departamentelor Comisiei Europene, inclusiv a oficialilor responsabili cu comerţul, şi care sunt mai puţin favorabili măsurilor protecţioniste. Ulterior, propunerile vor trebui să fie aprobate şi de statele membre UE precum şi de Parlamentul European.