Uite prejudiciul, nu e prejudiciul în dosarul Romgaz

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 12 octombrie 2015

Uite prejudiciul, nu e prejudiciul în dosarul Romgaz

Ioan Niculae, patronul InterAgro, şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au fost vineri dimineaţă la DIICOT pentru a li se aduce la cunoştinţă expertiza prejudiciului din dosarul Romgaz, în care sunt urmăriţi penal pentru mai multe fapte.

Niculae a fost adus cu duba din Penitenciarul Găeşti, unde execută pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare în dosarul "Mită la PSD". Videanu a intrat vesel în sediul DIICOT, după ce s-a socializat cu câţiva oameni în vârstă care l-au recunoscut.

Surse judiciare ne-au spus că expertiza indică un prejudiciu de circa 62 milioane euro (în jur de 92 milioane dolari) rezultat din relaţiile comerciale încheiate de Romgaz.

Însă avocatul lui Niculae şi fostul ministru au declarat, la ieşire, că expertiza are un prejudiciu zero.

Avocatul Ioan Panaitescu a afirmat: "După ce prima expertiză a fost infirmată de organul de cercetare penală, s-a solicitat realizarea celei de-a doua, care a urmărit exact aceleaşi obiective ca şi prima. Ca să fiu mai corect, este vorba despre un prejudiciu de 100.000 de lei, dar care nu priveşte în mod direct şi nu afectează soluţia care să fie dată în cauză. În cazul domnului Niculae, a fost o eroare de calcul la un moment dat privind gazele de import, care nu fac obiectul de cercetare".

Adriean Vidreanu a spus: "Înţeleg că nu există prejudiciu. Rămâne să văd şi eu întreaga expertiză şi rămâne să venim şi noi cu obiecţii asupra ei".

DIICOT nu a prezentat o poziţie oficială pe acest subiect, dar surse din instituţie ne-au spus că procurorii vor lua o decizie cu privire la rezultatul expertizei în jurul datei de 2 noiembrie.

Iniţial, Ioan Niculae a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT, alături de alte 40 de persoane, funcţionari publici din conducerea Romgaz, a Ministerului Economiei şi a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), învinuiţi de complot şi subminarea economiei naţionale. În acelaşi dosar, au fost puşi sub învinuire reprezentanţi ai unei societăţi comerciale din Capitală. Ulterior, acuzaţiile au fost schimbate în sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.

Într-un comunicat din luna februarie a acestui an, DIICOT menţionează că în dosarul Romgaz există suspiciunea rezonabilă că, prin activitatea miniştrilor Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, respectiv prin vânzarea preferenţială către InterAgro a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. "Mai mult, prin folosirea Romgaz în favoarea InterAgro SA, contrar scopului pentru care Romgaz SA a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a României", susţin procurorii, care au subliniat că Romgaz SA a livrat în această manieră către InteraAgro SA, gaze naturale din producţia proprie în valoare de circa 500.000.000 USD, din care 92.000.000 USD reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Conform DIICOT, valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către InterAgro pentru achiziţiile de gaze naturale din producţia internă a Romgaz reprezintă un procent de circa 51% din totalul de 500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 - decembrie 2010.

Procurorii au extins, recent, urmărirea penală în dosarul Romgaz şi l-au pus sub acuzare pe Ioan Niculae, pentru că ar fi înstrăinat mai multe bunuri pe care anchetatorii instituiseră sechestru asigurător, ajutat de fosta soţie Domniţa Niculae, de fiica sa, Adina Elena Niculae, şi de Nicoleta Mariana Toncea.

În 2013, procurorii DIICOT au arătat că în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Videanu Adriean, în calitate de miniştri ai economiei, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul Ioan Nicolae şi au utilizat Romgaz (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al InteraAgro.

Conform referatului DIICOT, demnitarii au susţinut acordarea de discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către InterAgro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care grupul controlat de Niculae înregistra debite mari la plata gazelor consumate.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb