Ultima oră

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 6 august 2014

Cornel Codiţă

Aştept şi eu, ca toată lumea, epilogul "justiţiar" al halimalei "Voiculesciada". Şedinţa de judecată se prelungeşte. Nu-i chip, deci, să mă potrivesc patului procustian al cerinţelor orare ale redacţiei. Verdictul va veni, probabil, pe la ora de prime-time a televiziunilor. Noi, gazetele, nu mai contăm demult în marea maşinărie de ştiri. Avem alte avantaje, preţuite de cititori, chiar dacă ei nu alcătuiesc calupuri masive de "publicuri" care pot fi vîndute pe minute şi secunde, în contractele de publicitate, ca turmele la abator, aşa cum se întîmplă în lumea "audio-vizualului". Altădată, gazeta ar fi ţinut deschisă rubrica "ultima oră", pentru a prinde, fie şi în ultimul moment, ştirea care interesează atît de neapărat, naţiunea. Nimeni nu mai ţine, astăzi, o asemenea rubrică! Doar în varianta "pe net" există ceva, dar se cheamă "update" sau "breaking news"! Mă rog, fiecare cu vremurile lui şi fiecare vreme cu moda şi mofturile ei! Piesa lui Sebastian, de la care am împrumutat titlul editorialului de azi, constituie un excelent termen de comparaţie pentru a surprinde destinul presei şi al gazetăriei, pentru a înţelege ce s-a schimbat şi ce nu în universul tulbure al acestei ocupaţii care, în societatea României, rareori a fost o afacere, în sens strict antreprenorial şi tot pe atît de rar o afacere, care să fi atins standardele profesionale ale unei ocupaţii bazate pe norme cu oarecare grad de stabilitate şi recunoaştere socială.

Trăsătura care şochează: rolul masiv al "mogulului", atunci, ca şi astăzi! În piesa lui Sebastian, Bucşan este întruchiparea noţiunii de "monopol" şi a succesului bazat pe formula "afaceri cu statul". "N-ai auzit niciodată de numele meu? E un nume nou pentru dumneata? Necunoscut? Frumoasă scrumieră. Ce scrie aici? Uzinele Bucşan! Şi pe blocul de hîrtie ce scrie? Fabrica de Hîrtie Bucşan! Şi aici? Oţelăriile Bucşan! (Îi rupe un nasture de la haină). Şi aici? Fabrica de nasturi Bucşan. Şi dumneata nu mă cunoşti! Nu e nimic în casa asta care să nu fi trecut prin mîinile mele. Nu e nimic în tot oraşul ăsta, care să nu poarte imprimat numele meu. Ascensorul cu care te urci, e un ascensor Bucşan; betonul din care e clădită casa, e beton Bucşan; ghetele pe care le porţi, sunt lucrate cu talpă Bucşan. Asfaltul pe care umbli, e asfalt Bucşan!" Principala metodă de "afaceri" a mogulului, atunci ca şi astăzi, este "tunul" dat statului! Pe lîngă toate celelalte, Bucşan are pe rol afacerea Protar. Cumpără ovăz de la producător, la preţul de jos "al pieţei", "de, criză mare monşer", iar cînd monopolul a fost realizat, îl vinde statului de zeci de ori mai scump! Ce, nu e voie să facă cineva afaceri cu cereale!!! În lumea lui Bucşan, presa nu face prea mulţi bani. O gazetă, cum e "Deşteptarea", se cumpără şi se vinde, în cîteva ore! Timp în care, din mijloc de şantaj la adresa mogulului, devine ascultătoarea sa unealtă şi servitoare. Mijloc de şantaj, pentru interesele mogulului. Cu aceeaşi conducere, cu acelaşi personal, cu aceeaşi tipografie! Poate e nevoie să-l dăm jos pe ministrul de la instrucţie publică! Poate e nevoie să-l mişcăm pe ministrul de la finanţe! Există soluţii şi articole pentru orice ocazie, pentru orice comandă. Astăzi, din pudoare, formula se cheamă "presă de opinie"!!!! Pe vremea lui Pamfil Şeicaru se spunea lucrurilor pe nume: "şantajul şi etajul"! Ce face mogulul cînd este şantajat, prin presă? Plăteşte! Vine şi stă de vorbă cu "directorul" să se lămurească: "Tocmai de aceea am venit. Ascultă-mă: mie îmi plac corsarii. Cînd mă atacă din faţă. Mă supără doar cînd îmi sar din spate. Vreau să vorbim sincer; ca între bandiţi. Ca între doi bandiţi onorabili. Spune: Ce vrei? Cît vrei?".

Dacă, totuşi, a răsuflat ceva în presă, fie şi dintr-o eroare, dintr-un simplu şi ciudat joc al dragostei şi-al întîmplării, ca în piesa lui Sebastian? Ce soluţie are "mogulul"? Aţi ghicit: face o fundaţie, o asociaţie, un institut!!!! "Asociaţia pentru încurajarea studiilor de istorie antică. Werner, mîine dimineaţă constituim societatea Protar. Bine, dar... Preşedintele... Preşedintele consiliului de administraţie... Domnul profesor Alexandru Andronic. Unul dintre scopurile societăţii este încurajarea studiilor"... Desigur, numai unul dintre scopuri!!! Celelalte nu se publică la gazetă! În lumea ficţiunii, creată de Sebastian, istoria se încheie fericit, pentru toţi. Şi "buni" şi "răi"! E adevărat, acolo, justiţia nu este deloc amestecată! N-ar avea de ce, poate doar ca să încurce lucrurile!

În lumea noastră, "reală", va trebui să descoperiţi dumneavoastră singuri, la "ultima oră", cum se va fi încheiat cea mai mediatizată dintre "poveştile cu moguli" ale vremurilor "noi", pe care le trăim!

Opinia Cititorului ( 6 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Halimalei sau haimanalei? 

    Astept si eu cu nerabdare;solutia in acest dosar va fi o referinta pentru justitie (si pentru baroni, hoti, escroci si mai ales politrucii parveniti) 

    Albulescu si Bleont au incarcat personajele lui Sebastian cu mult talent. Exista vreun scanariu care sa imortalizeze si unele aspecte descrise in acest interviu diabolic?

    Un interviu șocant și diabolic: altfel de dictatură a gulerelor albe.... 

    „În vreme ce românii sunt hipnotizaţi de campanii electorale, se trag sforile de către grupurile financiare care se pregătesc să cumpere activele majore ale ţării, în regim de solduri. O să vă invit să urmăriţi o discuţie... 

    1. Distrugerea tarii a fost cauzata de capitalismul aplicat si inteles de cetateanul Iliescu, crescut si educat la Moscova, secretar general al UTC in vremea lui Stalin. Ce publicati dvs, in postare sunt gogosi impotriva capitalistilor lacomi. Nu ca nu ar fi ei lacomi, dar sunt mult mai subtili decat aburelile dvs.

      Dca conteaza, fii tu mult mai specific dar cu aceiasi suptilitate ca ”generalul” si atunci mai vedem. Pana atunci, da in Iliescu cat vrei, dar nu incerca sa schimbi ”directia loviturii principale” ca nu tine. Voiculescu si securistii care se lupta acum ptr putere sunt vinovati pentru distrugerea economiei si furtul banilor di banci si din conturile in strai natate stiute numai de ei, iar Iliescu de omorarea Romaniei ca stat si a simboluriolor noastre nationale, fara de...

      E un interviu pe care l-am primit si am dorit sa-l fac cunoscut. Cand vezi ca nu ai puetre sqa schimbi ceva macar te bucuri cand le poti denunta, asa cum procedeaza autorul.

      Si eliberarea e buna pentru psihic dar mai mult nu cred ca putem afce noi muritorii de rand, exprimarae e inca libera. 

      Srigatul prostului sau al mutului? 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb