Ultimii jihadişti din gruparea Statul Islamic (SI) s-au repliat astăzi într-o tabără, pe malul unui râu, în estul Siriei, unde sunt asediaţi de forţe susţinute de Washington care se pregăteau de o ultimă bătălie cu aceştia, relatează AFP.
Mii de bărbaţi, femei şi copii, inclusiv numeroşi răniţi fugeau, în continuare, din satul Baghouz, la periferia căruia se află tabăra, nu departe de frontiera cu Irakul, scrie News.ro.
Cei rămaşi se îndreptau către tabăra improvizată. În imagini rare, obţinute de AFP, este surprins un adevărat ocean de maşini şi corturi de culoarea nisipului, între care se strecurau femei purtând niqaburi negre, în mijlocul unei vegetaţii dense de stuf.
Siluete se mişcau, după ziduri, îmbrăcate să facă faţă celuilalt mal al râului, unde forţe ale regimului lui Bashar al-Assad şi-au instalat poziţii. Motociclete traversau tabăra, aşezată pe un sol cleios, şi dispăreau în spatele unor valuri de pământ.
În mijlocul acestui peisaj haotic, o vacă păşea nepăsătoare.
Susţinute de coaliţia internaţională condusă de către Statele Unite, Forţele Democratice Siriene (FDS) aşteaptă încheierea evacuărilor civililor pentru a relua ofensiva şi a cuceri Statului Islamic ultimul său bastion în Siria, o cucereire care va marca sfârşitul "califatului" proclamat în urmă cu aproape cinci ani de către organizaţia jihadistă.
FDS acuză gruparea ultraradicală că foloseşte civili ca "scuturi umane". Era imposibil să se stabilească câte persoane se mai află la Baghouz, însă FDS au recunoscut că au fost surprinse de numărul persoanelor care au fugit din sat, mai informează News.ro.
În total, peste 7.000 de persoane au plecat de la Baghouz săptămâna aceasta, către poziţii aflate sub controlul FDS, care le supune unor interogatorii şi percheziţii corporale pentru a depista eventuali jihadişti.
Joi, jurnalişti AFP au văzut zeci de femei şi copii abandonând acest "buzunar". Între ei, o femeie a fugit în scaunul cu rotile. Instalată în apropierea unui câmp cu flori galbene, ea era înconjurată de copii înfăşuraţi în bluzoane, aşezaţi pe pături puse direct pe pământ.
Ridicată de vânt, o pulbere fină portocalie le acoperea faţa evacuaţilor. Doi combatanţi FDS purtau o brancardă de lemn pe care se afla un bărbat cu o barbă lungă, estopiat. Cu o zi înainte, răniţi au fugit de la Baghouz în valuri continue.
În total, din decembrie, aproximativ 58.000 de persoane, în principal familii de jihadişti, au părăsit regiunea Baghouz, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR). Peste 6.000 de jihadişti au fost arestaţi dintre aceste persoane.
În urma unei ascensiuni fulgerătoare, în 2014, jihadiştii au proclamat în iunie, în acel an, un "califat" - de o parte şi de alta a frontierei, în regiuni vaste, cucerite în Siria şi Irakul vecin - care a atras mii de străini.
SI şi-a impus domnia terorii unor milioane de oameni, stabilinu-şi propria administraţie - a bătut monedă, a colectat impozite, a înfiinţat o poliţie a moravurilor, a făcut programe pedagogice în şcoli. Nimic nu-i lipsea acestui "califat".
În urma unor ofensive multiple, în ultimii doi ani, jihadiştii au pierdut aproape întregul teritoriu cucerit.
Generalul Joseph Votel, comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu, a avertizat joi, cu toate acestea, că lupta împotriva SI "este departe de a fi încheiată".
"Observaţii recente ale bărbaţilor noştri şi femeilor noastre pe teren arată că populaţia SI evacuată din ultimele vestigii ale califatului (la Baghouz) rămâne în mare parte necăită, hotărâtă şi radicalizată", a declarat el, într-o audiere în Congresul american.
"Califatul" riscă să devină o "organizaţie dezagregată", cu lideri şi combatanţi trecuţi cu siguranţă în clandestinitate, însă motivaţi în continuare de o ideologie extremistă, a avertizat el.
Preşedintele Donald Trump a anunţat în mod brusc, în decembrie, retragerea totală şi imediată a forţelor americane desfăşurate în nord-estul Siriei, declarând o victorie totală împotriva SI.
Însă între timp el s-a lăsat convins de Congres şi Pentagon să încetinească retragerea şi să lase în zonă, care nu este controlată de regimul sirian, o "forţă reziduală" de aproximativ 200 de militari.
Bătălia împotriva SI reprezintă în prezent principalul front al Războiului din Siria, care s-a soldat cu peste 360.000 de morţi de la 15 martie 2011, după ce regimul sirian al lui Bashar al-Assad, susţinut de către Rusia şi Iran, a recucerit aproape două treimi din ţară.