"Umaro" Roman va investi 3,4 miliarde de lei în acest an

RODICA ORJANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 martie 2004

Activitatea derulată de "Umaro" Roman pe parcursul anului trecut a înregistrat o îmbunătăţire, societatea obţinînd un profit brut de 387,4 milioane de lei, comparativ cu pierderea de 343 milioane de lei din anul precedent. Florin Leş, directorul general al companiei, ne-a declarat că evoluţia activităţii "Umaro" a fost mulţumitoare în 2003, dacă ţinem cont de faptul că au fost resimţite problemele de pe plan internaţional, asemănătoare pentru toţi producătorii de pe piaţa românească. Conducerea societăţii a completat că activitatea "Umaro" a fost influenţată şi de evoluţia cursului euro şi al dolarului pe pieţele valutare. "Creşterea cotaţiei euro şi scăderea cotaţiei dolarului au făcut ca produsele noastre să nu poată pătrunde pe pieţele asiatice, unde aveam tradiţie", a declarat Florin Leş. Deşi activitatea s-a îmbunătăţit, societatea a raportat o pierdere netă de 63 milioane de lei. Înregistrarea pierderii nete a fost cauzată de unele cheltuieli nedeductibile fiscal, a precizat directorul general al companiei.

Activitatea de export s-a îmbunătăţit

Vînzările companiei au evoluat pe un trend ascendent în ultimii trei ani. Cifra de afaceri preliminată pentru anul trecut s-a ridicat la 94,5 miliarde de lei, în creştere cu 7% faţă de cel din anul precedent. Cifra exportului în ultimii trei ani a evoluat pe un trend descrescător, de la 1,1 milioane de euro în 2001, la 0,5 milioane de euro în anul 2003. Principalele pieţe de des-facere pentru maşini complete sînt Venezuela, Iran, India, Republica Moldova. "Umaro" exportă părţi de maşini în ţări precum Italia, Finlanda, Austria şi accesorii şi piese de schimb în Grecia, Austria, Ungaria, India, Anglia, Germania, Italia, Slovacia, Coreea, Franţa, Iran, SUA, Venezuela. Directorul general al companiei a precizat că activitatea de export a înregistrat o uşoară îmbunătăţire pe parcursul anului trecut.

Blocajul financiar a determinat creşterea datoriilor societăţii

Atît datoriile, cît şi creanţele societăţii au avut o tendinţă ascendentă pe parcursul anului trecut. Sumele pe care societatea le avea de plătit s-au ridicat la 109 miliarde de lei, în creştere cu 52,3% faţă de cele din 2002. Sumele la care societatea a depăşit termenul de plată s-au cifrat la 103,1 miliarde de lei. Creanţele societăţii s-au ridicat la 45,1 miliarde de lei. Directorul general al companiei, a precizat că problemele financiare care au afectat "Umaro", au influenţat şi activitatea clienţilor acesteia. Domnia sa a precizat că blocajul financiar din economie a fost una din cauzele creşterii atît a creanţelor, cît şi a datoriilor.

"Umaro" a planificat investiţii de 85.000 de euro pentru 2004

Florin Leş ne-a declarat că planul de investiţii pentru acest an se ridică la 85.000 de euro. Investiţiile planificate includ modernizarea unor utilaje din dotare, achiziţionarea unor maşini noi pentru retehnologizarea activităţii de confecţii metalice şi realizarea reţelei de calculatoa-re. Directorul companiei a precizat că, pînă în prezent, a fost finalizată deja reţeaua de calculatoare. În planurile consiliului de administraţie sînt incluse dezvoltarea unor proiecte precum modernizarea proceselor speciale de tratament termic, proiectarea şi execuţia unei instalaţii de detensionat prin vibraţii sau a unui cuptor de detensionare, modernizarea maşinilor de precizie: Line, Mitsubishi, Berthiez, maşina de echilibrat din dotare. Conducerea societăţii a aprecizat că doreşte să asimileze în procesul de producţie unele produse noi în concordanţă cu cerinţele pieţei, să îmbunătăţească performanţele maşinilor din gama curentă de fabricaţie şi să diversifice gama de servicii oferite.

SC "Umaro" SA este continuatoarea de tradiţie a "IM Roman" şi fabrică maşini-unelte de diferite tipuri. "IM Roman" a luat fiinţă în anul 1916 şi a funcţionat pe o perioadă de timp şi ca Arsenalul armatei. După naţionalizare, societatea a beneficiat de numeroase acţiuni de dezvoltare, derulate în perioada 1996 - 1998.

În anul 1990, "IM Roman" se transformă în SC "Umaro" SA Roman, care a preluat circa 80% din capitalul social. Restul de 20% s-a desprins către SC "Fontax" SA fosta FPT (secţie componentă a "IM Roman").

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb