ATE Bank România, controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, s-a transformat în Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI), în urma deciziei de vineri a Adunării Generale a Acţionarilor instituţiei financiare.
De asemenea, a fost numită noua conducere, alcătuită din Marinel Burduja, care va ocupa funcţia de preşedinte executiv, Alina Pascu, Dorin Badea, Gabriel Arsene şi Andrei Popovici, care vor fi vicepreşedinţi.
Alina Pascu, fost director general adjunct al ATE Bank România, urmează să coordoneze segmentul de retail, Gabriel Arsene, fost director al departamentului de Trade şi Corporate Banking al Raiffeisen Bank România, se va ocupa de clienţii persoane juridice, în timp ce Dorin Badea, fost director de Trezorerie al UniCredit Ţiriac Bank, va fi responsabil de Trezorerie, Piaţă de Capital şi Private Banking, iar Andrei Popovici, fost partener asociat al McKinsey România, va coordona operaţiunile IT şi pe cele de achiziţii.
Acţionarii băncii au aprobat şi schimbarea sistemului de administrare din unitar în dualist.
Consiliul de Supraveghere va putea avea între trei şi unsprezece membri, condiţia fiind, însă, ca numărul acestora să fie impar.
Preşedintele acestuia a fost ales Roxana Aida Moldovan, fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al RBS România, în prezent membru neexecutiv al acestuia. Ceilalţi membri desemnaţi vineri sunt Valentina Şiclovan, vicepreşedinte şi director financiar al Black Sea Trade and Development Bank, şi Ştefan Nanu, directorul Trezoreriei din Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Ziarul BURSA a scris, încă din septembrie 2012, că Marinel Burduja intenţiona să înfiinţeze o bancă având capital majoritar autohton, pentru care ar fi purtat discuţii cele cinci SIF-uri, precum şi cu mai mulţi oameni de afaceri din ţara noastră, printre care Dorinel Umbrărescu, Gabriel Popoviciu sau Gruia Stoica.
În final, s-a optat pentru varianta cumpărării a 93,27% din acţiunile ATE Bank România de la Piraeus Bank, care preluase instituţia de credit la începutul anului trecut. Preţul tranzacţiei a fost de 10,3 milioane euro.
Marinel Burduja a părăsit Raiffeisen Bank România la jumătatea anului trecut, după mai bine de zece ani petrecuţi în cadrul instituţiei de credit. În ultimii şapte dintre aceştia, a deţinut funcţia de prim-vicepreşedinte executiv al băncii, după ce, până atunci, a condus divizia de corporate banking, din poziţia de vicepreşedinte executiv. Printre băncile la care a lucrat anterior se numără Bancorex, Creditanstalt sau ABN Amro.
Dorinel Umbrărescu are o avere estimată la peste 300 milioane euro. Cele mai cunoscute afaceri ale sale sunt construcţia şi reparaţia de drumuri, prin companiile "Spedition UMB" şi "Tehnostrade".
ATE Bank România a fost înfiinţată în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie şi Libera Iniţiativă, fiind prima unitate bancară cu capital mixt (autohton şi străin) din ţara noastră. În iunie 2006, Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de acţiuni al instituţiei de credit. În prezent, Piraeus Bank Grecia deţine 93,27% din acţiunile băncii, Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti - UCECOM are o participaţie de 3,83%, iar alţi acţionari au un aport la capitalul social de 2,9%.
Luna trecută, SIF Oltenia (SIF5) şi-a vândut pachetul de acţiuni pe care îl deţinea la ATE, reprezentând 0,6% din capitalul social al instituţiei de credit.
La sfârşitul lui 2012, ATE Bank România avea un activ net de 1,29 miliarde lei, reprezentând 0,3% din totalul activelor din sistemul bancar autohton.