Un amendament de lege pune din nou în alertă industria tutunului

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 24 noiembrie 2015

Un amendament de lege pune din nou în alertă industria tutunului

Afişarea pachetelor de ţigarete în spaţiile publice ar putea fi interzisă

Retailerii solicită deputaţilor clarificări cu privire la amendamentele aprobate în Comisia de sănătate, în 10 noiembrie 2015, aferente modificării Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Amendamentul la care comercianţii fac referire în mod expres interzice afişarea pachetelor de ţigarete în locurile publice din spaţiile unde sunt comercializate.

Potrivit surselor noastre, comercianţii subliniază, într-o scrisoare adresată deputaţilor din Comisia de sănătate: "În formă iniţială, amendamentul prevedea: «În unităţile în care se comercializează produse de tutun este interzisă afişarea acestora la loc vizibil».

Pe parcursul dezbaterilor, s-a reformulat: «În unităţile în care se comercializează produsele din tutun este interzisă afişarea acestora în locurile obligatorii de trecere», indicându-se că ar fi vorba despre afişarea la casele de marcat din supermarketuri.

În comunicatul de presă emis după şedinţa Comisiei de către iniţiatoarea proiectului de lege, doamna Deputat Angela Cristea precizează: «şi reclama în cazul produselor de tutun va fi strict reglementată... în unităţile în care se comercializează produse din tutun nu va fi permisă afişarea acestora în locurile de trecere obligatorie, cum sunt casele de marcat».

Din cele de mai sus deducem că se intenţionează restricţionarea reclamei pentru produsele din tutun la casele de marcat din supermarketuri, ceea ce ar constitui o excepţie de la prevederile Legii Publicităţii, 457/2004.

În Comunicatul de presă al Coaliţiei România Respiră citim, însă, că, în şedinţă, s-ar fi aprobat «interzicerea expunerii vizibile la vânzare a produselor din tutun», ceea ce ar fi de natură să afecteze grav activitatea comercianţilor.

Considerăm absolut necesară clarificarea amendamentului, în sensul declaraţiei de mai sus a iniţiatorului. Orice ambiguitate ar fi de natură să creeze confuzii de interpretare, iar dacă prin absurd această interpretare ar fi în sensul interzicerii expunerii produselor, consecinţele ar putea fi deosebit de grave".

În opinia retailerilor, printre consecinţe s-ar putea număra "afectarea cu precădere a micilor magazine de cartier şi chioşcuri. (...); scăderea volumelor de vânzări (...); costuri disproporţionate generate de transformări ale magazinelor pentru «ascunderea» produselor; perturbarea activităţii retailerilor, în special a celor mari, prin creşterea timpului de servire a clienţilor".

În cursul negocierilor pe Directiva tutunului, a existat un amendament asemănător, respins cu majoritate covârşitoare de către Parlamentul European, care a considerat că măsura este excesivă, arată sursele citate, adăugând că restricţionarea comerţului cu produse legale ar da un imbold suplimentar comerţului cu produse ilicite.

Marius Gorgan, administrator la Bognar Retail Vest din Arad, subliniază: "Considerăm absolut necesară clarificarea amendamentului. Orice ambiguitate ar fi de natură să creeze confuzii de interpretare, iar dacă prin absurd această interpretare ar fi în sensul interzicerii expunerii produselor, consecinţele ar putea fi deosebit de grave. Este ştiut că, din cauza preţurilor fixe, profitul obţinut de comercianţi din vânzarea directă a produselor din tutun este foarte mic, rolul acestora fiind mai ales de a impulsiona vânzările altor produse (cu circa 40%). De asemenea, costurile generate de transformarea magazinelor pentru ascunderea produselor, vor fi disproporţionate. În plus, ne-am afla în imposibilitatea de a respecta prevederile Codului Fiscal: afişarea preţurilor pentru ţigarete şi corelarea acestora cu produsele".

La rândul sau, Eugen Brebu, reprezentant Ximena Food KAL, Timişoara, consideră: "Vor fi afectate mai ales micile magazine de cartier şi chioşcurile. Şi în marile magazine activitatea va fi perturbată, dat fiind că va creşte timpul de servire a clienţilor. Totodată, măsura ar da un imbold suplimentar comerţului ilegal cu ţigări de contrabandă şi contrafăcute, mai ales în condiţiile în care, potrivit noii Directive a tutunului, pachetele se vor schimba. Dacă nu le vor vedea, cumpărătorii nu vor putea face diferenţa între noile pachete şi cele vechi, între pachetele legale şi cele ilegale".

Industria tutunului solicită eliminarea amendamentului

Şi reprezentanţii industriei tutunului au transmis o scrisoare Camerei Deputaţilor, adresată în primul rând preşedintelui acesteia, Valeriu Zgonea.

Documentul citat arată că adoptarea "ca atare a acestui amendament ar avea importante consecinţe de ordin practic asupra mediului de afaceri, asupra predictibilităţii climatului acestuia, asupra protecţiei consumatorului şi, nu în ultimul rând, asupra bugetului de stat".

Referitor la impactul asupra bugetului de stat, industria de profil subliniază că amendamentul respectiv ar conduce la "favorizarea creşterii evaziunii fiscale prin stimularea indirectă a comerţului ilicit, care în acest moment are unul dintre cele mai mari niveluri din UE - peste 14,7%. În condiţiiile în care un punct de contrabandă echivalează cu 35-40 milioane de euro, orice creştere a acestui fenomen afectează bugetul de stat şi duce la diminuarea contribuţiilor bugetare plătite de industria tutunului, care în acest moment au un nivel semnificativ de peste 250 de milioane de euro lunar".

Mediul de afaceri ar fi şi el afectat, spun sursele citate, după cum urmează:

"- Afectarea câtorva zeci de mii de mici antreprenori (în prezent în România există peste 73.000 de puncte de vânzare cu amănuntul) care, inclusiv prin magazinele de cartier, oferă clienţilor confort, proximitate şi timp scurt de servire;

- Afectarea în egală măsură a retailerilor, în special a celor mari, prin creşterea timpului de servire a clienţilor;

- Afectarea mediului concurenţial din industria tutunului prin excluderea posibilităţii de prezentare a produselor noi şi a inovaţiilor, inclusiv a produselor cu risc redus pentru sănătatea consumatorului;

- Imposibilitatea de aplicare a unor astfel de măsuri la peste 50% din universul en-detail, adică în magazinele de dimensiuni mici - unde punctul de vânzare coincide cu casa de marcat - având drept consecinţă eliminarea comerţului cu ţigarete din aceste magazine".

În ceea ce priveşte impactul asupra protecţiei consumatorilor, se va ajunge la imposibilitatea afişării preţului şi corelării acestuia cu produsul din tutun, la restricţionarea comerţului cu produse legale şi stimularea comerţului cu produse ilicite cu origine necunoscută, consumatorul nefiind informat şi neputând distinge între produsele legale şi cele ilegale, mai consideră reprezentanţii industriei.

Libertatea comerţului şi drepturile de proprietate intelectuală vor fi, de asemenea, afectate de noul amendament, potrivit industriei tutunului, care solicită eliminarea acestui amendament.

Anul trecut, industria tutunului a fost al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu peste 12 miliarde de lei, atât din acciza la tutun şi TVA, cât şi din contribuţii sociale, taxe şi impozite locale.

Proiectul de modificare a Legii 349/2002 ar urma să fie votat mâine, în plenul Parlamentului.

Această modificare nu este singura prin care sectorul trece. Printre altele, anul viitor designul pachetelor de ţigarete va fi schimbat, ca rezultat al transpunerii noii Directive a tutunului. Dimensiunile avertismentelor de sănătate vor creşte, iar forma pachetului şi ingredientele vor fi modificate.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Emilia Olescu este foarte grijulie când vine vorba de interesele fabricanților de tutun. Probabil, cea mai mare rușine a redacției. La multi ani, Bursa!

    1. În calitate de cititor fidel al Ziarului Bursa, ma simt dator sa subliniez ca Emilia Olescu acorda o atenție deosebita mai ales subiectelor bancare, dar și temelor macroeconomice și nu numai. Va recomand sa citiți mai des acest ziar! La mulți ani,Bursa!

      Daca luam producatorii de tutun versus bancille, macar putem afirma ca tigarile nu sunt vandute la pachet cu comisioane ascunse si clauze abuzive, iar fumatorii aleg sa fumeze fara sa fie constransi ca cei care isi iau un credit pe viata ca sa-si cumpere un acoperis deasupra capului!! Parerea mea!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb