Raqa, fosta "capitală" a grupării Stat islamic (SI) în Syrie, a inaugurat primul centru cultural de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia jihadiştilor, potrivit AFP.
La etaj, în biblioteca luminoasă sunt aşezate opere pe etajere din lemn, mai departe, sculpturi şi picturi în culori vii, realizate de artişti locali.
"După toate distrugerile, absenţa culturii şi artei, avem un centru unde putem asculta cântece şi poezie", a spus Fawzia al-Cheikh, venită să asiste la inaugurarea "Centrului culturii şi artelor din Raqa". "Suntem mândri că am trecut de la întuneric la lumină", a adăugat ea, potrivit AFP.
După ce au confiscat Raqa în 2014, în nordul ţării, jihadiştii au impus interpretarea lor riguroasă a islamului şi au interzis muzica, pictura şi sculptura. Înainte de sosirea grupării SI, oraşul număra douăzeci de centre culturale, între care principalul găzduia o bibliotecă cu 60.000 de lucrări. Aceste instituţii au fost distruse, mai scrie agenţia.
În octombrie 2017, Stat islamic a gonit din oraş Forţele democratice siriene (FDS), o alianţă de combatanţi arabi şi kurzi, după lupte care au dus la devastarea oraşului şi la mii de persoane strămutate.
Consiliul civil din Raqa, înfiinţat pentru a administra oraşul, a decis să renască artele prin deschiderea unui centru cultural. La parterul elegantei clădiri din piatră se află o sală de expoziţii şi un mic teatru cu estradă din lemn şi cortină din catifea roşie.
Pentru a marca inaugurarea, un spectacol folcloric a fost organizat aici la începutul lunii mai.
Bibilioteca adăposteşte sute de cărţi. "Cărţile pe care le vedeţi aici le-am scos din moloz", a povestit Ziad al-Hamad, directorul centrului şi co-preşedinte al Comisiei de "cultură şi antichităţi" din Raqa. "Pe vremea Stat islamic, locuitorii au păstrat într-o formă sau alta cărţile din centrele culturale", a adăugat responsabilul. "Când a fost eliberat oraşul, ei le-au înapoiat", a continuat directorul.
Pentru prima dată din 2014, artiştii locali pot prezenta operele lor publicului. "Aceste picturi sunt semnate Amal al-Atar, o artistă care a ales să se întoarcă în Siria după mai mulţi ani de exil în Libanul vecin. "Pentru noi, este o a doua naştere", a declarat pictoriţa în vârstă de 37 de ani.
În urmă cu câţiva ani, jihadiştii au intrat în atelierul ei, în care se reuneau constant artiştii, pentru a-i împiedica să-şi vadă arta pe care ei o consideră "haram", interzisă de islam. Atar a fugit atunci din Raqa, lăsând în urmă 50 de lucrări care reflectau moştenirea şi măiestria oraşului. Aceste tablouri "au fost arse de jihdişti", a spus ea. "Pentru un pictor-artizan, pânzele, sunt sufletul lui".
1. a fost odată când Raqa
(mesaj trimis de red în data de 13.05.2019, 08:41)
era înfloritoare datorită zecilor de mii de români care au lucrat acolo în anii "70 -"80 la proiectul de transformare a cca 27.000 hectare de deşert in pământ cultivabil, ceea ce a condus la un progres formibabil dpdv economic şi social al acestei regiuni. Colonia românească ARCIF avea un mic orăşel lângă Raqa, cu locuinţe pentru familişti, club, terenuri de sport, bazin. Exista şi o cursă de autobuz direct Raqa - Bucureşti!
La început de secol XXI au intervenit marile puteri cu proiectele lor FDS şi ISIS care au tras din nou districtul în epoca primitivă...
Este o mare fericire să aflu că nuclee progresiste au supravieţuit şi au trecut la treabă.
Acum poate vor prinde curaj şi jurnaliştii noştri să se documenteze şi să amintească despre munca formidabilă a românilor trimişi prin ARCIF la Raqa.