Un fond şi o companie de curierat deschid listările pe AeRO

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 februarie 2015

Un fond şi o companie de curierat deschid listările pe AeRO

Răzvan Paşol, Intercapital Invest: "Avem aşteptări mari, această piaţă a fost o idee foarte bună"

Nicolae Gherguş, Confident Invest: "Nu cred că AeRO va fi ceva senzaţional"

Actualizare 09:55

Domnul Nicolae Gherguş a revenit cu următoarea precizare:

"Răspunsul dat ziaristului Petre Barac, în scurta discuţie telefonică pe care am avut-o, a fost că Piaţa AeRO nu reprezintă nimic senzational, în sensul că este un element de normalitate, o piaţă secundară ataşată unei pieţe reglementate, pe care se va încerca listarea companiilor ce nu pot accede pe nivelul superior al Bursei.

Rebrandingul nu a adus, într-adevăr, schimbări majore în structura acesteia, fundamental nu există mare diferenţă între ATS-AeRO şi ATS-CAN, şi acesta a fost utilizat doar în scopul relansării comerciale a ATS-ului".

---

Compania de curierat "Delivery Solutions" şi fondul "Carpathia Capital" sunt primele două societăţi, care se vor lista pe sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti, rebranduit, de astăzi, sub numele de AeRO.

AeRO este menită să fie platformă de finanţare pentru IMM-uri şi start-up-uri, însă, cele două companii care intră astăzi la cotă nu au derulat oferte iniţiale.

În ultimele două săptămâni, companii locale şi străine au defilat prin faţa investitorilor, cu speranţa că poveştile lor îi vor atrage.

Pe lângă schimbarea denumirii ATS-ului, BVB a shimbat şi regulile de cotare, astfel că, acum, companiile au nevoie de asistenţa unor consultanţi autorizaţi.

Deşi s-au autorizat ca să poată pregăti emitenţii pentru AeRO, brokerii locali nu s-au înghesuit să aducă listări, la lansare.

Delivery Solutions este asistat de FSA Advisory, în timp ce "Carpathia Capital", de polonezii de la INC.

De altfel, brokerii noştri au păreri diferite faţă de potenţialul succes al AeRO.

Răzvan Paşol, preşedintele şi directorul general "Intercapital Invest", susţine că piaţa AeRO va fi un succes. "Ideea a fost foarte bună, promovarea a fost foarte bună, iar multe companii mici şi dinamice s-au arătat interesate de AeRO. Avem aşteptări foarte mari", ne-a precizat domnia sa.

La polul opus, Nicolae Gherguş, directorul general al "Confident Invest", ne-a declarat, ieri, că rebrandingul ATS "nu este mare lucru" şi că nu crede că piaţa AeRO va fi ceva senzaţional.

Delivery Solutions este o companie locală care operează brandul "Sameday Courier", o firmă de curierat rapid axată pe livrarea coletelor în ziua preluării acestora.

Fondul "Carpathia Capital" vizează să activeze ca venture capital / private equity, fiind dedicat IMM-urilor locale.

Anterior lansării AeRO, BVB a invitat mai mulţi potenţiali emitenţi să se prezinte investitorilor.

Pe 11 februarie, au defilat pe scena BVB, primele şase IMM-uri, printre care s-au numărat şi două societăţi româneşti, respectiv compania de IT "Bittnet Systems" şi "Sameday Courier".

Parada a continuat o săptămână mai târziu, pe 18 februarie, când spectacolul a fost acaparat în totalitate de şapte firme locale.

Atracţia principală a zilei a fost, atunci, societatea "Atelierele Pegas", care i-a entuziasmat pe investitori după ce au adus în sală un model al brandului consacrat de biciclete.

O altă afacere locală care a stârnit curiozitatea şi interesul investitorilor prezenţi la BVB a fost "Fabrica de bere bună", ce deţine brandul "Zăganu". Creatorii berii au spus că vor să revoluţioneze industria berilor româneşti prin înfiinţarea unui număr cât mai mare de microberării la nivel naţional.

De asemenea, Firma Zitec, specializată în furnizarea de soluţii software personalizate, şi SmartBill, firmă ce oferă o soluţie de facturare şi contabilitate primară pentru IMM-uri, au făcut parte din seria de prezentări. Celelalte companii româneşti care au făcut cunoştinţă cu investitorii au fost The Pole Society (aplicaţie mobilă pentru advertising prin crearea propriilor afişe), Tudor Personal Tailor (servicii de croitorie personalizată pentru bărbaţi) sau PBX Telecom (platforme mobile de TV şi web TV, servicii de streaming).

Bogdan Mugescu, specialist la Departamentul Business Development al BVB, se aşteaptă ca, în primul val de listări pe AeRO, la cotă să ajungă companii din IT şi servicii.

400 de participanţi în plus la concursul de tranzacţionare al BVB

Câştigătorul a mizat pe titlurile BVB

Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat un număr de 1300 participanţi, la cea de-a doua ediţie a competiţiei de tranzacţionare online BVB Invest Quest, cu 400 mai mult decât la prima ediţie, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, a declarat, ieri: "Vom continua cu siguranţă acest proiect şi sper ca la a treia ediţie, ce va fi lansată în aprilie, să avem 2000 de competitori. În România, înregistrăm o creştere a numărului celor care descoperă Bursa de Valori ca posibilitate de investiţie".

La începutul concursului, participanţii au primit o sumă virtuală de 30.000 de lei, bani pentru tranzacţionarea celor mai lichide 18 acţiuni listate la BVB, premiile fiind câştigate de cei care au înregistrat randamentele cele mai ridicate.

Câştigătorul competiţiei a fost Cristian Bişog (Iaşi), în vârstă de 33 de ani, care a obţinut un randament al investiţiei de 22% (6.595 de lei) şi a primit din partea BVB un premiu de 20.000 de lei.

Domnia sa a precizat: "În cadrul concursului BVB IQ, am mizat pe acţiunile BVB, Erste Bank, Banca Carpatica şi Fondul Proprietatea, dar acţiunea BVB m-a ajutat să câştig. Am considerat că preţul acţiunii BVB a fost subevaluat şi am mizat pe ea. Consider că este cea mai atractivă, dar şi acţiunile celorlalte companii sunt interesante şi au potenţial de creştere. Estimez că, în următorii doi ani, preţul acţiunilor BVB va creşte cu 130%, până la 100 de lei/acţiune. Consider că factorul uman este cel care va decide variaţia preţurilor unei acţiuni".

Cei mai mulţi participanţi la concurs au fost persoane cu un loc de muncă (38% din total) şi studenţi (35%). Circa 33% dintre participanţi au fost femei şi 67% bărbaţi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Domnul Ghergush este un escroc de mica anvergura, care asociat cu otto mihai valeriu si chiciudean ioan-2 dinozauri, face mici aranjamente cu actiunile iproeb bistrita, in curtea careia a si deschis o filiala...

    Domnul Ghergus a fost tras de urechi ca nu da bine ce a spus de a revenit cu precizarea?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb