Acţiunile şi obligaţiunile companiei imobiliare Adler Group din Germania s-au prăbuşit în ultimele zile, pe fondul refuzului KPMG de a certifica rezultatele financiare din 2021.
Acţiunile companiei, cu simbolul ADJ, au scăzut cu peste 45% la Frankfurt în ultimele zile, până la circa 5 euro, o cotaţie cu aproape 60% sub cea de la începutul lunii aprilie 2022 (vezi graficul 1).
Preţul obligaţiunilor a înregistrat, de asemenea, căderi masive, până la 50% din valoarea nominală, cum a fost cazul emisiunii cu ISIN-ul XS1652965085 şi maturitatea în iulie 2024 (vezi graficul 2).
Obligaţiuni din această emisiune, lansată în iulie 2017 cu un cupon de 1,5% şi o valoare de 400 de milioane de euro, se regăsesc şi în portofoliul de obligaţiuni corporate al Băncii Centrale Europene achiziţionat prin tipărire în cadrul programului CSPP (Corporate sector purchase programme).
În ultimele 12 luni, acţiunile Adler au înregistrat un declin de circa 80%, iar capitalizarea de piaţă a coborât până la 500 de milioane de euro, în condiţiile unor datorii de 5,1 miliarde de euro, după cum scrie Financial Times.
Auditul derulat de KPMG la cererea Adler Group a venit după lansarea unor acuzaţii grave din partea companiei financiare Viceroy Research, care includ frauda pe scară largă, tranzacţii inadecvate şi manipularea datelor contabile.
Raportul financiar pentru 2021, despre care Viceroy Research susţine că nu a fost auditat conform reglementărilor în vigoare, iar conducerea Adler a prezent doar un raport de audit, arată o pierdere de 1,18 miliarde de euro, rezultat al unei deprecieri a activelor din cadrul diviziei sale de dezvoltări imobiliare de circa 1 miliard de euro.
Într-o ştire Bloomberg se arată că Adler justifică deprecierea activelor prin creşterea accelerată a preţurilor materialelor şi materiilor prime din sectorul construcţiilor, precum şi prin problemele de la nivelul lanţurilor de aprovizionare.
Valoarea portofoliului de proprietăţi imobiliare a grupului Adler a scăzut până la 9,97 de miliarde de euro în 2021, de la 11,7 miliarde de euro în anual precedent, ca urmare a vânzărilor de active pentru reducerea datoriilor.
În raportul KPMG se justifică deprecierea valorii proprietăţilor prin utilizarea unor estimări nerealiste ale costurilor de producţie şi a graficelor prea optimiste de finalizare a investiţiilor.
Agenţia de ştiri americană mai scrie că grupul Adler a fost nevoită să vândă circa 40% din portofoliul său de circa 70.000 de apartamente pentru a mai reduce din datoria care a urcat până la circa 9 miliarde de dolari.
Compania nu mai poate obţine finanţări suplimentare deoarece aceasta ar reprezenta o încălcare a clauzelor din prospectele emisiunilor de obligaţiuni, după cum arată Financial Times, care mai subliniază că Adler se confruntă cu acuzaţiile de la Viceroy Research, companie financiară specializată în vânzările short ale acţiunilor firmelor cu probleme, încă din octombrie 2021.
Viceroy Research a publicat atunci un raport în care pune sub semnul întrebării evaluarea activelor Adler Group, raport care a determinat lansarea unei investigaţii de către BaFin, instituţia de reglementare a pieţelor financiare din Germania. În acelaşi timp, compania Adler a angajat KPMG pentru evaluarea completă a tuturor acuzaţiilor la adresa sa.
În urma auditului de la KPMG nu s-au obţinut suficiente informaţii pentru verificarea acuzaţiilor, deoarece "managementul companiei a împiedicat accesul la anumite informaţii", conform unei ştiri de la Financial Times, iar astfel nu s-au adunat suficiente dovezi pentru audit.
KPMG a declarat că nu poate evalua caracterul unor tranzacţii ale companiei Adler cu terţe persoane şi că nu poate spune dacă este adecvată valoarea alocată unor poziţii bilanţiere de către conducerea Adler Group.
Conform articolului din Financial Times, KPMG nu a avut acces la peste 800.000 de documente considerate relevante pentru audit, în condiţiile în care conducerea companiei Adler a invocat "motive juridice".
Adler Group a devenit în ultimii ani una dintre cele mai mari companii imobiliare din Germania pe fondul unui număr mare de achiziţii finanţate prin credite şi a unei fuziuni controversate, după cum subliniază Bloomberg.