Un grup de acţionari solicită o politică predictibilă de dividend din partea Macofil

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 28 martie 2024

Un grup de acţionari solicită o politică predictibilă de dividend din partea Macofil

Acţionarii mai vor ca disponibilităţile băneşti ale companiei să fie folosite mai eficient, prin investiţii în instrumente financiare cu risc redus

Un grup de acţionari ai producătorului de materiale de construcţii Macofil Târgu Jiu (MACO) solicită completarea ordinii de zi a adunării din data de 17 aprilie cu o serie de puncte ce vizează alocarea de dividende şi folosirea disponibilităţilor băneşti ale companiei mai eficient, conform unui raport al emitentului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Concret, grupul ce deţine 5,1% din Macofil, cere ca din profitul net al companiei de anul trecut, de 11,9 milioane lei, suma de circa cinci milioane lei să fie distribuită ca dividende, restul urmând să fie rezultat reportat şi alte repartizări prevăzute de lege.

De asemenea, grupul solicită formularea unei politici predictibile de dividend, prin care să se aloce acţionarilor cel puţin 40% din profiturile viitoare ale companiei ca dividende, în fiecare an, cu excepţia situaţiilor în care investiţiile necesită o derogare de la politica de dividende.

Totodată, acţionarii cer folosirea într-un mod mai eficient a cantităţii mari a disponibilităţilor băneşti ale companiei, prin investiţii în instrumente cu risc redus care să aducă o dobândă mai mare decât depozitele bancare, de exemplu titluri de stat.

În solicitarea grupului de acţionari se arată că, potrivit situaţiilor financiare aferente anului 2023, societatea deţinea sub formă de numerar în casă şi conturi la bănci suma de 42,1 milioane lei, active circulante de 65,2 milioane lei şi avea datorii toatale de 7,4 milioane lei. De asemenea, societatea avea înregistrat în contul de profit reportat, suma de 42,9 milioane lei.

Conform bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024, societatea a planificat investiţii de 15,4 milioane lei în acest an, sumă care poate fi acoperită uşor din disponibilităţile băneşti existente, fără ca stabilitatea financiară a companiei să fie afectată, chiar şi în condiţiile acordării unui dividend mai mare, se mai arată în raport.

"În condiţiile actuale, cu o inflaţie estimată la 7%, excedentul de numerar se devalorizează rapid. Considerăm că este de datoria conducerii companiei să optimizeze structura bilanţului şi să evite această devalorizare. Numerarul şi depozitele bancare aduc, la ora actuală, o dobândă sub rata inflaţiei şi nu sunt necesare nici pentru activitatea operaţională, nici pentru îndeplinirea unor eventuale planuri de investiţii aprobate de către acţionari. În absenţa unei justificări economice pentru a nu distribui profitul companiei ca dividend, reţinerea sumelor este nejustificată şi dăunătoare acţionarilor", susţin investitorii în raport.

În prezent, pe ordinea de zi a adunării acţionarilor de la mijlocul lunii viitoare se află propunerea conducerii companiei ce prevede ca 0,97 milioane lei să meargă la dividende, suma de 1,87 milioane lei să fie folosită pentru constituirea rezervei aferente profitului reinvestit, iar diferenţa de nouă milioane lei să rămână profit nerepartizat.

La finele anului trecut, Simona-Ioana Zamfir avea 32,5% din Macofil, SIF Muntenia 17,4%, în vreme ce Elisaveta Petruţ deţinea 16,1% din producătorul de materiale de construcţii, conform datelor de la BVB.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Bravo!

    1. S-a trezit SIF4 ca vrea dividende, dar ea nu acorda dividende.

      La MACO se conserva bani albi pentru zile negre. 

      Se trage concluzia ca nu e vorba de sif4, care detine peste 17%, ci de un grup ce detine 5,1%.

    Sunt curios care va fi rezultatul. Initiativa este f buna.

    1. ramane tot la fel cum au stabilit inainte de initiativa.

      100%

    Cititi numele investitorilor, persoane fizice, care au depus aceasta solicitare, si veti intelege de ce "lupii batrani" ai bursei detin MACO!

    O super companie, desi are lacune mari privind transparenta 

    1. Fă-ne publică lista lupilor bătrâni.

      o gasesti in comunicatul MACO de pe BVB

      nu stii tu sa cauti

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb