Un moratoriu impus industriei de gaze lichefiate din SUA va arunca Europa în haos

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Materii Prime / 29 ianuarie 2024

Un moratoriu impus industriei de gaze lichefiate din SUA va arunca Europa în haos
Călin Rechea

Alimentarea cu gaze naturale a Europei ar putea fi sever limitată în următoarele luni, cu efecte grave asupra securităţii energetice, pe fondul perturbării traficului prin Marea Roşie şi a deciziilor recente de la Casa Albă.

Compania de consultanţă Rystad Energy a avertizat că furnizarea gazelor lichefiate (GNL) din Orientul Mijlociu poate fi redusă semnificativ, în condiţiile în care companiile internaţionale, inclusiv QatarEnergy, evită complet tranzitul prin strâmtoarea Bal el-Mandeb pentru a evita atacurile rebelilor Ansar Allah.

"Furnizarea GNL către Europa este ameninţată, deşi impactul asupra preţurilor nu se va face simţit decât în momentul reducerii semnificative a gradului de umplere a depozitelor", a declarat Kaushal Ramesh, vice-preşedinte la Rystad Energy.

Conform datelor prezentate de oficialul de la Rystad Energy, circa 15,5 milioane tone GNL au fost transportate din Orientul Mijlociu către Europa prin Marea Roşie, respectiv 12,9% din totalul cantităţii furnizate Europei în 2023.

Redirecţionarea tancurilor GNL pe la Capul Bunei Speranţe măreşte durata transportului din Orientul Mijlociu către Europa cu aproape 13 zile, ceea ce înseamnă că este nevoie de 15 până la 20 de nave suplimentare pentru a livra acelaşi volum anual, după cum a mai declarat Kaushal Ramesh.

Pe de altă parte, restricţionarea livrărilor de gaze naturale lichefiate din Orientul Mijlociu nu va putea fi compensată de creşterea livrărilor din Statele Unite, pe fondul noilor cerinţe de protejare a mediului pentru producătorii şi exportatorii de GNL.

Cele mai recente date anuale de la Energy Information Administration (EIA), pentru 2022, arată că Europa a fost principala destinaţie pentru GNL exportate de SUA, reprezentând circa 64% din totalul exporturilor, care au fost de 78,8 milioane tone. Exporturile totale de GNL din SUA au crescut până la 90,1 milioane tone, conform datelor de la Bloomberg (vezi graficul 1).

Un moratoriu impus industriei de gaze lichefiate din SUA va arunca Europa în haos

Bloomberg subliniază că America este cel mai mare exportator de GNL, dar campania agresivă a organizaţiilor ecologiste ameninţă acordarea licenţelor pentru construirea terminalelor de gaze lichefiate.

Activiştii ecologişti susţin că investiţiile de miliarde de dolari în terminale noi vor conduce la prelungirea dependenţei de gaze naturale şi vor descuraja alternativele mai curate, după cum scrie Bloomberg.

Pe de altă parte, grupurile de lobby care susţin construirea noilor terminale GNL arată că utilizarea gazelor naturale este mult mai curată decât utilizarea cărbunelui. Mai mult, "amânarea licenţelor de export reprezintă un afront la adresa aliaţilor europeni, care s-au bazat pe gazele naturale din SUA pentru înlocuirea importurilor din Rusia".

Bloomberg mai scrie că "susţinătorii industriei GNL din SUA au încurajat oficialii europeni să fie mai vocali în dialogul cu Departamentul de Stat şi Casa Albă". Dar cum ar putea fi posibil aşa ceva din partea unor vasali care îşi recunosc nimicnicia?

Din păcate, nici oficialii europeni care mai au o minimă coloană vertebrală nu pot face faţă unor "influenceri" de pe TikTok. Un articol recent de la New York Times arată cum a ajuns Casa Albă în pragul deciziei de a limita noile licenţe de export pentru gazele lichefiate.

Înainte de aprobarea proiectului Calcasieu Pass 2 (CP2) din Louisiana, consilierii de la Casa Albă s-au întâlnit cu activişti de mediu precum Alex Haraus, un tânăr de 25 de ani din Colorado care este "influencer media", după cum scrie New York Times. Haraus susţine o campanie pe TikTok şi pe Instagram pentru a-i convinge pe alegătorii tineri să-i ceară preşedintelui Biden să nu aprobe proiectul CP2.

"Prin amânarea aprobării CP2, Casa Albă cere Departamentului pentru Energie să ia în considerare toate emisiile de gaze cu efect de seră asociate cu proiectul, nu doar construcţia acestuia. Acest lucru ar putea include emisiile asociate cu forarea şi transportul combustibilului, o schimbare care ar afecta şi alte terminale de gaze naturale în curs de realizare", mai subliniază NYT.

Indecizia Casei Albe se manifestă pe fondul unor condiţii deosebit de dificile în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale a Europei.

Cele mai recente date de la GIE (Gas Infrastructure Europe) arată că gradul de umplere al depozitelor din UE a fost de 73% în 24 ianuarie 2024, faţă de 76,3% în aceeaşi zi a anului trecut (vezi graficul 2).

Un moratoriu impus industriei de gaze lichefiate din SUA va arunca Europa în haos

Pe de altă parte, datele de la Banca Mondială arată că preţurile gazelor naturale din Europa se menţin la un nivel mult mai ridicat decât în Statele Unite (vezi graficul 3), ceea ce indică o menţinere a tendinţei de scădere a competitivităţii, mai ales la nivelul sectoarelor industriale energo-intensive.

Un moratoriu impus industriei de gaze lichefiate din SUA va arunca Europa în haos

Preţurile medii ale gazelor naturale din Europa au fost de 11,5 USD pentru un milion de unităţi termice britanice (BTU) în decembrie 2023, echivalente cu 293,1 kWh, de 4,6 ori mai mare decât în SUA.

În aceste condiţii, concluzia este evidentă: promisiunile administraţiei Biden după "nefericita" explozie care a oprit transferul gazelor din Rusia prin magistralele Nordstream nu valorează nimic, iar autorităţile europene au pariat totul pe această promisiune.

Mai există, totuşi, o portiţă de scăpare. "Dacă Trump va fi ales, administraţia sa pare aproape sigur că va aproba CP2, va reduce măsurile de protecţie a mediului şi va extinde producţia de combustibili fosili", după cum scrie New York Times.

Cu toate acestea, liderii europeni nu încetează să îşi exprime nemulţumirea în termeni categorici, fără a lăsa loc măcar unor portiţe diplomatice, în faţa perspectivei unui nou mandat al lui Donald Trump la Casa Albă, chiar dacă Trump a rămas singura speranţă a Europei.

Oare liderii europeni chiar cred că pot face faţă unui colaps economic care ar putea implica dezintegrarea Uniunii Europene?

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. "deşi impactul asupra preţurilor nu se va face simţit decât în momentul reducerii semnificative a gradului de umplere a depozitelor":-)...deci pana la reducerea semnificativa a gradului de umplere a depozitelor, au timp berechet sa ocoleasca Africa pe la Capul Bunei Sperante:-)...mai ales ca in Spania si Portugalia "ingheata" europenii la 30C:-)

    1. E o dictatură de nedescris în Occident, așa susțin zeloții regimului nord-corean de la Moscova.

      Ce va face UE fără gaz rusesc? Și de ce îngheață rușii? 

      UE se duce cu miloaga la rusi, la tarul Putin. Altfel se prabuseste industria si ies oamenii in strada. Nu ca la noi, preturi de Germania la toate, chiar mai dublu la unele produse si salarii de mizerie. Toti suntem mucles.

    Dar nu-i nicio problemă pt că, tocmai acum,ca din intamplare,rusia s-a oferit sa reia aprovizionarea cu gaz a Europei!Ce bine!Numai sa vrea europenii, ca rusii,săritori, sunt gata să...ajute!

    Europa nu va ramane fara gaz doar ca il va plati mai scump. Daca vom avea nevoie de gazul rusesc il vom avea doar ca nu va fi achizitionat direct ci prin intermediari la fel ca si la petrol.

    Europa ca si Romania dealtfel are extrem de diversificata producerea si achizitia de energie .In SUA aprobarea se refera la alte noi capacitati si nu la cele existente deja si care aprovizioneaza in flux continuu si Europa totul realizat ca parte a unui demers ce tine de eliminarea importurilor de gaze rusesti .In contrapartida cu importul de gaz lichefiat american SUA a ajutat Ucraina si a oferit in acest fel un ragaz , ce tine de inarmarea Germaniei si a tuturor natiunilor Europene , ce tine si de intrarea in NATO ul European al Finlandei si Suediei si care ne-a oferit posibilitatea de a scoate Rusia din Europa. Acum J.R.Biden poate sa joace linistit si cartea neacordarii de noi Licente atasate subiectului cum joaca si cartea neacordarii de bani Ucrainei totul fiind preluat de catre UE, pentru cel putin un an ,moment in care J.R.Biden va fi reales .Cartea migratiei , cartea , licentelor de gaz lichefiat , cea a avortului si cartea care tine de scutirile sumelor aflate in plata catre studenti impreuna cu participarea lui Halley in concursul alegerilor preliminare pina ce ea reuseste sa cistige un Stat (probabil Carolina de sud )si care va reusi astfel sa spulbere mitul invincibilitatii lui Trump il favorizeaza pe Biden .

    Sancțiunile economice "deștepte" baga UE în criza economica și sociala

    1. Crizele economice fac parte din capitalism. La Moscova e ca la Phenian, ideal pentru cei ca tine.

      ...

      Capitalism de grota. E buna pensia nesimțită?

    Lasă că avem eoliene și panouri solare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb