Un număr de 196 de congresmeni îl dau în judecată pe Trump, acuzându-l că a primit plăţi din partea unor guverne străine

Cristina Radu
Internaţional / 14 iunie 2017

Un număr de 196 de congresmeni îl dau în judecată pe Trump, acuzându-l că a primit plăţi din partea unor guverne străine

Aproape 200 de democraţi din Congresul american au hotărât demararea unui proces împotriva preşedintelui Donald Trump, acuzându-l că a primit plăţi din partea guvernelor străine, prin intermediul afacerilor sale, după învestirea în funcţie, conform BBC News.Autorii sunt 30 de senatori şi 166 de membri ai Camerei Reprezentanţilor.

Democraţii îl acuză pe Trump că a încălcat o prevedere a Constituţiei care interzice ca acesta să primească daruri fără aprobarea Congresului, conform News.ro. Potrivit lor, acesta este cel mai mare număr de congresmeni din istorie care dau în judecată un preşedinte.

Casa Albă a negat acuzaţiile. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Sean Spicer, este de părere că "politica de partid" s-ar putea afla în spatele proceselor. Departamentul de Justiţie a refuzat să comenteze procesul, dar a avertizat anterior că darea în judecată a preşedintelui în capacitate privată nu este neconstituţională. Printre oficialii care l-au dat în judecată pe Trump în acest dosar se numără procurorii generali din Maryland şi Washington DC, dar şi companii private, conform sursei.

Membrul Camerei Reprezentanţilor John Conyers a afimat: "Preşedintele Trump are conflicte de interese în cel puţin 25 de ţări şi se pare că foloseşte Preşedinţia pentru a-şi maximiza profiturile...Nu facem acest lucru din plăcere sau pentru partid, ci pentru că preşedintele Trump nu ne-a lăsat nicio opţiune".

Organizaţia lui Trump include peste 500 de entităţi juridice, hoteluri, terenuri de golf şi clădiri de apartamente, multe fiind implicate în afaceri cu guvernele străine. Unul dintre elementele-cheie ale anchetei vizând încasările de la guvernele străine este Trump International Hotel. Pe lângă problema plăţilor din străinătate, plângerea arată că hotelul reprezintă o problemă de concurenţă pentru hotelurile învecinate.

Hotelul poate găzdui evenimente care ar fi fost organizate în mod normal la centrul de convenţii din Washington sau la cel din Maryland, centre deţinute de stat ale căror venituri merg la buget, potrivit procurorilor.

ONG-ul anticorupţie Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, sprijinit de jurişti şi specialişti în drept constituţional, a depus în ianuarie o plângere similară la un tribunal federal din New York, bazându-se pe aceeaşi clauză, conform sursei. Noua plângere este însă prima prezentată de entităţi guvernamentale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb