Un OTC cu ombilicul în Bursă

Ştefania CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 mai 2011

Valentin Ionescu, director general BVB: "Am ales o cale de mijloc"

Tranzacţii Over-The-Counter (OTC) cu acţiuni listate la bursă vor putea fi încheiate şi pe piaţa noastră de capital, însă cu anumite restricţii, care obligă vânzătorul/cumpărătorul de instrumente financiare să apeleze şi la piaţa reglementată.

Acţionarii Depozitarului Central au aprobat, în Adunarea Generală de vineri, modalitatea de implementare a tranzacţiilor Over-The-Counter optând pentru un model de "OTC turnaround" , ne-a declarat Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti şi preşedintele Depozitarului Central.

Domnul Ionescu a precizat: "Ideea de bază la aceste tranzacţii este că un picior este în BVB. Acţionarii Depozitarului au aprobat această modalitate de implementare a tranzacţiilor OTC, mandatând executivul Depozitarului să modifice codul societăţii şi regulamentele aferente, astfel încât să implementăm aceste tranzacţii.

Modificările la Cod trebuie aprobate şi de CNVM şi de BNR, motiv pentru care estimăm că ar mai putea dura circa o lună până când astfel de tranzacţii ar putea fi încheiate şi la noi".

Părţile implicate în astfel de tranzacţii vor avea libertatea să le raporteze pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, al Depozitarului Central sau pe site-ul propriu".

"OTC turnaround" descrie, de fapt, o modalitate prin care un broker sau un investitor internţional cumpără acţiuni de pe piaţa reglementată şi le distribuie "over-the-counter" clienţilor săi, sau prin care brokerul cumpără OTC de la clienţii săi şi le vinde prin BVB. Aceasta seamănă, însă, mai mult cu o procedură de tranzacţionare, decât cu o piaţă Over-The-Counter, pentru crearea căreia s-au luptat o parte dintre intermediarii autohtoni, în toamna anului trecut.

Valentin Ionescu admite că "OTC turn around" este, de fapt, o cale de mijloc, aleasă ca urmare a confruntărilor dintre taberele pro şi contra pieţei Over-The-Counter: "OTC turnaround nu este un OTC pur, ci cu anumite restricţii. Au fost opinii pro şi contra pieţei OTC, motiv pentru care am ales o cale de mijloc".

Dezbaterea privind apariţia unei pieţe OTC cu acţiuni listate şi la noi a captat interesul brokerilor şi investitorilor în toamna anului trecut, când fostul Consiliu de Administraţie al Depozitarului Central a aprobat decontarea tranzacţiilor OTC, pe ultima sută de metri înainte să fie schimbat.

Decizia a provocat nemulţumirea Bursei de Valori Bucureşti, acţionarul majoritar al Depozitarului, conducerea BVB susţinând că este nevoie de un studiu de impact al acestor tranzacţii asupra pieţei de capital. Membrii din Consiliul Bursei de Valori au protestat vehement atunci, faţă de implementarea tranzacţiilor OTC, atrăgând atenţia că unele tranzacţii de pe piaţa reglementată s-ar putea muta pe piaţa nereglementată.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Aceasta noua dovada de inteligenta dimboviteana, ma face sa fiu mindru ca sunt roman. Piata OTC de la BVB, vine sa arate clar lumii intregi cum stim noi sa ne protejam de noi insine.Noua constructie in stilul miciurin, va face pietele internationale sa se cutremure de invidie. Acum putem spune ca Valentin Ionescu s-a maturizat. El a adus acel plus de incompetenta, de care BVB si piata financiara globala ducea atita lipsa. Felicitari la toata lumea. Iar Domnul Farmache, poate de acum sa spuna cu mina pe inima: "Am facut tot ce-am putut, ca mai multe n-am stiut"..Feritiva ca vor da navala investitorii. Sa nu se lase cu portofolii rupte...

    Ionescu fost broker care nu a adus niciodata nici un emitent.Specialist in disimulare si minciuna.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb