Un partid din Italia propune naţionalizarea Băncii Centrale

T.T.
Internaţional / 21 februarie 2019

Un partid din Italia propune naţionalizarea Băncii Centrale

Partidul de extremă dreapta Fraţii Italiei (FdI) a prezentat, în Parlament, un proiect legislativ privind naţionalizarea Băncii Centrale a Italiei, stabilind valoarea acestei instituţii la o fracţiune din capitalul social oficial, transmite Reuters.

Banca Centrală a Italiei şi rezervele sale, inclusiv o cantitate de 2.451,8 tone de aur, nu este deţinută de statul italian ci de băncile comerciale italiene, inclusiv Intesa Sanpaolo şi UniCredit.

Documentele oficiale arată că proiectul de act normativ a fost depus, ieri, la comisia de finanţe din camera inferioară a Parlamentului italian. Chiar dacă a fost elaborat de o formaţiune de opoziţie, un parlamentar din partidul care formează coaliţia de guvernare, Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), a primit sarcina de a promova actul normativ.

O lege din 2013 a stabilit capitalul social al Băncii Centrale a Italiei la 7,5 miliarde euro, însă, în conformitate cu proiectul de naţionalizare depus de Fraţii Italiei (FdI), suma de 7,5 miliarde euro ar urma să revină la o valoare nominală anterioară de 155.000 de euro.

Claudio Borghi, un parlamentar din partidul de extremă dreapta Liga, a declarat, la începutul acestei luni, că a prezentat un proiect normativ pentru a clarifica faptul că rezerva de aur a Băncii Centrale a Italiei, care este a treia cea mai mare rezervă de aur din lume, este proprietatea statului. Borghi, însă, a dezminţit că acest proiect este un semnal că Guvernul vrea să vândă o parte din rezerva de aur, aşa cum a informat presa din Italia.

Consiliul Mondial al Aurului (WGC) estimează că, în 2018, rezervele de aur ale Italiei se ridicau la 2.451,8 tone, ceea ce le plasează pe locul al treilea la nivel mondial, după cele ale SUA şi Germaniei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Piperea Zamfire...i-auziti bre ! Nu e o idee buna ? Incercam ?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb