UN PAS IMPORTANT SPRE PIAŢA REGIONALĂ OPCOM contribuie la realizarea Bursei spot de electricitate a Ungariei

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 iunie 2008

OPCOM contribuie la realizarea Bursei spot de electricitate a Ungariei

Operatorul de transport al energiei electrice din Ungaria - "Mavir" Zrt. - a ales OPCOM ca furnizor al serviciilor informatice de tranzacţionare zilnică a electricităţii. Această cooperare este un pas important în crearea unei pieţe spot regionale de tranzacţionare a energiei şi deschide şi calea spre adoptarea unor mecanisme armonizate de tranzacţionare a contractelor bilaterale, ne-a declarat conducerea OPCOM.

În perioada următoare, oficialii OPCOM şi cei ai HUPX (n.r. bursa ungară de energie electrică) vor discuta detaliile contractuale şi tipul de servicii şi produse ce vor fi furnizate pentru piaţa maghiară. "Sperăm ca platforma de tranzacţionare zilnică a energiei din Ungaria să devină funcţională la începutul anului viitor", ne-au mai spus oficialii OPCOM.

OPCOM (operatorul comercial al pieţei noastre de electricitate) a fost desemnat ca furnizor de servicii pentru HUPX, în urma unei licitaţii organizate în luna august a anului trecut. La licitaţie au mai participat European Energy Exchange (EEX) Germania, Energy Exchange Austria (EXAA), South Pool Slovenia, International Business Machines Corp. (IBM) şi Deuts­che Boerse AG.

Platforma de tranzacţionare pe care OPCOM o va utiliza pentru piaţa spot din Romania şi pentru serviciile furnizate HUPX este realizată de "Nord Pool", bursa nordică după modelul căruia vor funcţiona platformele de tranzacţionare a electricităţii din cele două ţări. Această platformă a stat, mai bine de zece ani, la baza succeselor pieţei spot regionale nordice (Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca).

"Mavir" a creat bursa HUPX în luna mai a anului trecut, pentru a pune bazele unei pieţe naţionale concurenţiale de electricitate, cu tranzacţionare centralizată. Astfel, "Mavir" a urmat modelul european adoptat de România în anul 2000 şi modernizat în 2005.

Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, ne-a explicat: "Pentru a urgenta stabilirea unei pieţe spot regionale, este recomandată utilizarea unei alternative descentralizate ca punct de plecare pentru deliberări ulterioare.

Atât regiunea Sud-Est Europeană, cât şi cea Central Est Europeană au nevoie de succese rapide, iar soluţiile descentralizate facilitează înţelegerea părţilor în acest scop. OPCOM intenţionează să devină furnizor regional de servicii ca să ofere pieţelor interconectate soluţii de tranzacţionare şi decontare.

În fiecare dintre pieţele interconectate, va exista o unitate care poate fi o bursă naţională sau un oficiu local ce va prelua activităţile descentralizate. Astfel, vor exista unităţi naţionale conectate prin servicii oferite de furnizorul regional". Domnia sa a precizat că, în această alternativă, pieţele naţionale vor fi administrate de burse naţionale independente. Acestea vor coopera cu furnizorul de servicii regionale numai în aspectele necesare pentru formarea pieţei regionale.

Oportunitatea utilizării în comun, de către România şi Ungaria, a unui sistem informatic de tranzacţionare asigură armonizarea regulilor şi pregăteşte cuplarea pieţelor - pasul următor în realizarea pieţei regionale. Acest lucru se va face după o perioadă de funcţionare independentă, fără alocarea capacităţii transfrontaliere prin licitaţii implicite. Prin trecerea la licitatii implicite, preţurile vor deveni convergente, în baza fluxurilor transfrontaliere, iar acestea vor fi astfel optimizate.

Reprezentanţii OPCOM ne-au declarat că ultima etapă este realizarea unei pieţe comune extinse, după ce în regiune va dispărea neîncrederea faţă de piaţă în general şi faţă de efectele nivelării preţurilor. Acţionariatul poate evolua spre o proprietate comună asupra furnizorului regional de servicii a operatorilor de transport şi sistem participanţi la cuplarea pieţelor. Cooperarea operatorilor de transport şi sistem din regiune este esenţială pentru că ei decid asupra modului de alocare a capacităţilor transfrontaliere. În acest sens, OPCOM şi HUPX se bucură de întregul suport al "Transelectrica" şi, respectiv, "Mavir".

Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, ne-a mai spus că este de aşteptat ca şi alte ţări din regiune, precum Bulgaria, să dorească o cuplare a pieţelor administrate de propriile burse cu piaţa spot din România. Astfel Bulgaria va urma exemplul Ungariei şi va avea suportul platformei informatice de la Bucureşti. Alte ţări din regiune pot prefera, însă, să accepte ca participanţii lor să tranzacţioneze direct la Bucureşti, fără să fie implicată o bursă naţională din aceste state. Va fi, însă, decizia ţărilor respective asupra alternativei alese.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Atata timp cat cat CNR-CM e condus de Marian Iancu(secretarul de stat al lui Dan Ioan Popescu intre 2000-2004), nimeni altul decat artizanul jefuirii econimiei nationale prin privatizarea PETROM cu tot cu rezervele de petrol ale tarii si girarea alaturi de ANRE a incheierii fara licitatie a deja celebrelor contracte de furnizare intre SC Hidroelectrica SA si ''baietii destepti''(firme de apartament ce au ajuns astfel sa aiba o cifra de afaceri cat jumatate din cifra de afaceri a SC Hidroelectrica SA pe care o mulg samavolnic), nu mai e nimic de comentat.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb