Agricultura naţională rămâne vulnerabilă la condiţiile meteorologice extreme, întrucât instituţiile statului nu au finalizat nici până în prezent strategia naţională de combatere a efectelor secetei.
Deşi premierul Călin Popescu-Tăriceanu ceruse finalizarea acestui proiect până la data de 15 noiembrie 2007, actuala strategie a statului, postată pe site-ul Ministerului Agriculturii nu a fost validată de o hotărâre de Guvern şi nici nu dispune de un buget alocat.
Şi asta în condiţiile în care, anul trecut, peste 65% din suprafaţa cultivată a fost afectată de condiţiile meteorologice nefavorabile, perioada fiind apreciată drept una dintre cele mai secetoase din istorie.
Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Albu, "la strategia naţională pentru combaterea efectelor secetei lucrează în prezent 20 de instituţii, care au propuneri şi concepţii diferite, tocmai pentru a elabora, pe termen mediu şi lung, un proiect de succes".
Printre instituţiile implicate la acest proiect se află Ministerul Agriculturii, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Mediului, ne-a mai spus Gheorghe Albu.
Mai mult, instituţiile implicate în elaborarea strategiei naţionale de combatere a efectelor secetei au adoptat, la data de 15 aprilie 2008, o nouă variantă a proiectului, "actualizată după standardele europene", care a decalat o serie de termene de finalizare ale unor proiecte, cu un an.
Un exemplu elocvent îl constituie studiul privind evaluarea stării de funcţionare a sistemelor de irigaţii.
Potrivit proiectului neactualizat, studiul a fost realizat în prima parte a anului curent, cu un efort financiar de circa trei milioane de lei.
Însă, conform unui document remis ziarului "Bursa", Ciprian Pahonţu, şeful Direcţiei Generale de Management, Fond Funciar, Forestier şi Cinegetic din cadrul Ministerului Agriculturii ne precizează că "termenul pentru finalizarea studiului privind evaluarea stării de funcţionare a sistemelor de irigaţii este semestrul unu al anului 2009".
Documentul remis nu precizează că instituţiile statului au adus modificări vechiului proiect de strategie, dar ne prezintă în continuare acest studiu ca fiind un succes, la care au luat parte şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare, precum şi Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Îmbunătăţiri Funciare.
"Menţiunea de studiu realizat reprezintă un indicator de evaluare a succesului implementării acţiunii descrise mai sus", se arată în răspunsul Ministerului Agriculturii.
"Această evaluare se va putea face numai după aprobarea Strategiei Naţionale în domeniul secetei şi a curgerii perioadei de timp acordate pentru întocmirea acestui studiu", ne-a mai spus Ciprian Pahonţu, prin intermediul documentului.
La rândul său, Gheorghe Albu ne-a explicat: " Noi lucrăm la această strategie pentru a avea un proiect de succes. Momentan, această strategie nu are un buget alocat, dar va fi adoptată prin intermediul unei hotărâri de Guvern.
Referitor la sistemul de irigaţii, strategia actualizată a mărit reţeaua analizată de la 1,5 milioane de hectare, la trei milioane de hectare. Noi nu ştim momentan când va fi gata acest proiect, întrucât nu dorim să realizăm o strategie oarecare. Strategii putem să facem oricând, dar dacă dorim să elaborăm un proiect eficient avem nevoie de timp, precum şi de puncul de vedere al celorlalte instituţii implicate".
Secretarul de stat ne-a mai spus că, din cele 20 de insituţii implicate în elaborarea proiectului, Ministerul Agriculturii va fi insituţia responsabilă cu adoptarea hotărârii de Guvern.