Un timing nefericit

Adrian Oprea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 august 2023

Un timing nefericit

Draftul de Ordonanţă de Urgenţă prezentat de Guvernul României care prevede printre altele creşterea impozitului pe dividende de la 8% la 10% şi majorarea taxelor pe câştigurile bursiere vine într-un moment inoportun pentru piaţa de capital autohtonă. La doar câteva luni după ce Guvernul a simplifcat procedurile de impozitare şi birocraţia aferentă acestora, precum şi taxele provenite din investiţiile la bursă, noul draft dă peste cap datele problemei. Ştirea vine în contextul în care BVB a fost în centrul atenţiei în acest an, odată cu listarea Hidroelectrica, care ne-a apropiat semnificativ de statutul de piaţă emergentă.

Anul acesta piaţa de capital locală a ajuns a treia ca importanţă din Europa de Est, devansând ţări care, din multe puncte de vedere, ne sunt superioare economic. Tot prin bursă, Guvernul se împrumută cu sumele necesare pentru buna funcţionare, fructificând apetitul investitorilor locali pentru dobânzile ridicate în contextul unei inflaţii galopante. Propunerea de majorare a taxelor pune o piedică importantă în procesul de adopţie de către români a investiţiilor bursiere, care, de-a lungul anilor, s-au dovedit a fi mai profitabile decât multe alte forme de majorare a veniturilor. Este interesant de menţionat faptul că aceste taxe suplimentare se vor aplica fix celor ce au devenit pionieri în acest segment, care rămâne unul extrem de slab dezvoltat. Fragilitatea bursei autohtone s-a văzut în ultimele 18 luni, când am avut parte de o lichiditate extrem de scăzută şi de un număr infim de noi listări, pe măsură ce efectele majorării dobânzii de referinţă şi-au pus amprenta asupra apetitului de risc. În ciuda creşterii exponenţiale a numărului de participanţi la bursă, România rămâne pe ultimele locuri din UE când vine vorba de educaţie financiară şi de procent de participare activă pe piaţa de capital. Această piedică poate aduce de la sine un efect de tip domino pentru toţi cei implicaţi, de la simpli investitori şi până la casele de brokeraj, care se confruntă cu o competiţie acerbă din partea brokerilor internaţionali, care vin cu bugete mari de marketing şi promit marea cu sarea clienţilor needucaţi, ce consideră că specula şi nu investiţiile corecte sunt soluţia optimă pentru a ieşi din sărăcie.

În loc să luăm exemplul unor state precum Cipru, care a hotărât să elimine taxele pe câştigurile bursiere pentru a stimula astfel de investiţii şi pentru a creşte piaţa locală de investitori, ne dăm cu stângul în dreptul într-un moment crucial pentru viitoarea dezvoltare a acestui sector, care poate contribui cu adevărat la bunăstarea unei proporţii importante de locuitori.

În ciuda acestor demersuri, bursa rămâne una dintre puţinele variante viabile pentru a ne creşte bunăstarea, iar raliul din acest an, atât de pe bursa locală, dar şi din Europa şi îndeosebi din SUA, unde S&P500 s-a apreciat cu peste 20%, iar Nasdaq cu aproape 40%, reprezintă o bună mărturie că, pe termen lung, cei care rămân investiţi ies câştigători, indiferent de procentul de taxare aplicat. Chiar şi la Bucureşti, au existat companii care au oferit un randament de peste 70% în ultimul an, punând astfel în plan secundar diferenţele de câteva procente care ar putea apărea în cazul în care OUG este promulgată. Ca întotdeauna, bursa este un maraton şi nu un sprint, iar această piedică, chiar dacă ar putea eroda din apetitul investitorilor, poate reprezenta şi un moment bun de acumulare pentru cei care au o perspectivă mai largă asupra acestui fenomen. Orice grafic bursier al unui indice important aţi urmări, dacă faceţi un zoom out pe o periodă de peste trei ani, veţi putea observa că, pentru investitori, câteva procente în plus sau în minus devin irelevante şi sunt dovada clară că bursa rămâne un promotor al celor care doresc să îşi asigure un viitor mai bun. Pentru casele de brokeraj care au lucrat non-stop pentru a asigura accesul românilor la oferta Hidroelectrica, această ordonanţă lasă un gust amar, în special în contextul în care acest efort a fost făcut gratis, cu scopul de a creşte vizibiliatate bursei locale. Totodată, competiţia internaţională, care de multe ori decurge la practici neloiale se vede avantajată, chiar atunci când poate ar trebui să strângem rândurile şi să punem interesul autohton pe prim plan.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Pai fii sigur ca unul din motivele pt care au venit investitori noi e acel 1% pe castigurile de capital(fara deduceri). la fel cum multi iau fidelis pt ca n-au taxe de plata, si comisionul brokerului e mult mai mic.

    1. de fapt 1-3%

    Trăiască incapabilul absolut Ciolacu!

    Plata taxelor e mereu inoportuna.

    1. depinde si pt ce le platesti. ca dc le platesti pt pensii speciale, pt salarii mari plus sporuri dublu la taietori de frunza la caini si jucatori de solitaire, spagi, capuse si tunuri cam da sunt mereu inoportune.

      Bine punctat! Platim sa intretinem amantelele si needucatii din partide

      Pentru sporuri de calculator si pericol de obezitate.

    Nu se va ajunge nicăieri cu bursa in modul asta, bă se simplifica ceva bă se creste iar, pai vrem sa dezvoltam bursa sa vrem sa se micșorez și mai mult?

    Asta pt a lua 2 lei in plus pt ca guvernul nu a fost in stare sa eficientizeze aparatul bugetar de 20 de ani și acum se mira ca sunt bugetari care joaca turca la birou! 

    Știau bine dar aia era masa de manevra la alegeri!

    In loc sa renunțe la birocrație și mai mult și sa renunțe la completarea Declarației și plata CASS DE DOUA ORI cea e nu e normal atât timp cât ești deja salariat… 

    1. O mizerie,… niște habarnisti!

      Bursa are nevoie de simplificare și digitalizare automatizare, nu de mai multe reguli și praguri de taxare se crează o harababura și mai mare cu 12 bă 24 ba 36 de salarii …o tâmpenie … 

      Vrei bani mai mulț???

      Ca ești incopetent și nu stii sa optimizezi bugetarii? 

      … arunci impozitează cu 25% dar renunța la birocrație și

      declarații de cass inutile și tâmpite … 

      Normal, impozitarea pe Dividend de la 10 la 25 sau la vânzare la 5-10%

      le aduce mai mulți bani decât timpenia de declarație și cass … dar w complicat sa găsești soluții cu adevărat deștepte ..trebuie sa ai mai mulți neuroni … 

      De ce sa nu aibă acolo bugetarii de birou un scop ..sa învârtă hârtii care pot sa dispară și sa se simplifice procedura ? Lasă ca e bine sa se învârte hârtii ca e nevoie de mulți. bugetari sa voteze cum trebuie!

      Eabsolut clar de se țin bugetarii peste un milion in continuare ca sa fie masa de manevra la vot,, când se pot reduce la jumătate, dar cine mai Votează cum trebuie atunci?

    Ciolacu pare a juca în rolul fostului premier PSD Tudose: nu pricepe nimic din economie.

    Dar,să nu uităm că statul romăn e foarte parșiv.Omoară și predicitibilitatea ridicănd taxarea în cursul anului fiscal și parșiv pentru că el dorește doar a taxa,ne lăsand investitorul să recupereze/declare eventualele pierderi.Adică e parșiv rău de tot.La bine e cu tine și te taxează și de 2 ori pe an,la rău e deja treaba investitorului.

    Foarte rău că cei din mediul privat bursier nu au nimic de spus în acest sens.Nu cred că la conducerea BVB nu există oameni să vadă lucrurile astea,probabil au și ei ceva "de căștigat" de la stat. 

    1. perfect de acord cu tine.

      statul nu-si risca capitalul dar el te impoziteaza pe tine doar la castig.

      nu toate tranzactiile sunt castigatoare mai ales cu predictibilitate fiscala zero. 

    de multe ori SUMA si PROCENTELE joaca feste analistilir economici cand sunt puse in contexte de rapoarte schimb cu: Venituri Nete Minime Medii Mari in economie sau cu Veniturile Nete exprimate in grame aur; La fel joaca feste si Valoarea Bursei In bani Reali (aur) si in Bani Credit (valoare bvb prabusit in pret aur dar revenire stagnare urcare in pret nominal credit).

    La fel joaca feste raportul venitului net in aur cu costul net credit (ipotecar sau etc….) in cantitate aur;  

    Cine este pesimist pe BVB rau face pe long! 

    BVBul se afla la intersectia trensferului intre generatii! 

    Una e sa ai BVB in bula de pret cantitate aur in 2007 cu venit mediu de 20 si cv grame aur plus minus mai sus; alta e sa ai bvb crash hard in aur simultan cu venit minim si mediu la 4-7 grame aur… una e sa ai azi cucerire varf trecut venituri in grame aur si bvb inca crash in aur (sau urcare la unghi corect pe trent). 

    Va recomand sa vedeti suferinta bursei din Italia; mama bulelor pe europa; sau Cipru; Grecia; Germania… de acolo suferinta europei in 2012!!! 

    Lasati naiba vaicareala si bagati hartiile de valoare in generatoare stabile de flux; 

    PS: la transferul activelor / detinerilor intre generatii nu garanteaza nimeni lipsa unui risc militar - bataie pe “ciolan”. 

    Risc mare de populism si nationalism in fata! - nu cadeti prada emotiilor cauzate de relatia: salvator victima persecutor. 

    Da cel mai bun moment de cumparat active e cand avem bonduri ce pleaca din inversare spre deal (de la stanga la dreapta).., dar asata nu e motiv de a nu investii. 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb