Un tribunal din Paris a condamnat statul francez pentru că nu a avut o abordare potrivită în ceea ce priveşte criza climatică şi că nu şi-a respectat promisiunile de a combate emisiile de gaze cu efect de seră, relatează The Guardian, conform Digi24.
În decizia considerată istorică, instanţa a găsit statul vinovat de "nerespectarea angajamentelor" care vizează combaterea încălzirii globale.
Botezat "afacerea secolului", cazul a fost adus în instanţă de patru grupuri ecologiste franceze, pe baza unei petiţii semnate de 2,3 milioane de persoane.fur
"Aceasta este o victorie istorică pentru justiţia climatică. Decizia nu numai că ia în considerare ceea ce spun oamenii de ştiinţă şi ceea ce doresc oamenii de la politicile publice franceze, ci ar trebui să inspire oamenii din întreaga lume să-şi responsabilizeze guvernele pentru schimbările climatice", a spus Jean-François Julliard, executiv director al Greenpeace France, unul dintre reclamanţi.
Cecilia Rinaudo, directorul asociaţiei Notre Affaire à Tous (Ne priveşte pe toţi), un alt reclamant a declarat că este o "victorie imensă" pentru activiştii pentru climă din întreaga lume.
"Este o victorie pentru toţi oamenii care se confruntă deja cu impactul devastator al crizei climatice pe care liderii noştri nu reuşesc să o rezolve. A sosit timpul pentru justiţie", a spus Rinaudo.
Instanţa a decis că despăgubirile pentru "daune ecologice" sunt admisibile şi a declarat că statul "ar trebui să fie tras la răspundere pentru o parte din aceste daune dacă nu şi-a respectat angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră".
Tribunalul a decis de asemenea că reclamanţii au dreptul să solicite despăgubiri în natură pentru "daunele ecologice cauzate de nerespectarea de către Franţa a obiectivelor stabilite de aceasta pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră". Statul francez are la dispoziţie 2 luni pentru a formula un răspuns.
Guvernul francez s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale ţării cu 40% până în 2030 şi să atingă neutralitate din punct de vedere al emisiilor până în 2050.
ONG-urile spun că statul îşi depăşeşte cotele de dioxid de carbon şi nu se mişcă suficient de repede pentru a renova clădirile astfel încât să devină eficiente din punct de vedere energetic sau pentru a dezvolta energie regenerabilă. Activiştii de mediu susţin că acest lucru are un impact serios asupra calităţii vieţii şi sănătăţii oamenilor din Franţa.