Undă verde pentru preluarea SIF-urilor!

INGRID ZAMFIR
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 aprilie 2004

Răscumpărarea acţiunilor reziduale şi eventualele modificări ale statutelor SIF legate de această operaţiune se poate face fără aprobarea AGA

Diminuarea capitalului social proporţional cu acţiunile răscumpărate conduce la creşterea ponderii în capitalul social al SIF pentru acţionarii existenţi, chiar la peste 0,1%

Reducerea numărului de acţionari dă posibilitatea întrunirii cvorumului de vot a AGA pentru ridicarea limitei actuale permise în deţinerea de acţiuni, de 0,1%

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare creează condiţiile ridicării pragului permis de deţinere a acţiunilor SIF, prin noul proiect de lege a pieţei de capital. În prezent, acţionarii societăţilor de investiţii financiare nu pot să deţină mai mult de 0,1% din acţiunile SIF, limitarea fiind prevăzută în statutele acestora.

Prin noul proiect de lege, adoptat ieri de Guvern, SIF-urile primesc derogare de la legea societăţilor comerciale ca să-şi poată răscumpăra propriile acţiuni, fără să mai aibă nevoie de convocarea Adunării generale extraordinare a acţionarilor. După cum ne-a declarat Paul Miclăuş, comisar CNVM, această cale a fost aleasă ca să ajute SIF să îşi pună ordine în acţionariat. Societăţile de investiţii financiare au peste 8 milioane de acţionari mărunţi ce deţin între 4 şi 40 de acţiuni, dintre care cei mai mulţi nu ştiu că sînt acţionari şi se comportă ca atare (nu îşi ridică dividendele şi nu participă la AGA). Legea prevede ca decizia de răscumpărare a acţiunilor să poată fi luată de Consiliile de administraţie ale SIF şi să aibă aprobarea CNVM.

Acţiunile răscumpărate pot fi anulate sau folosite pentru reglarea preţurilor lor pe piaţă. Oricare din metode vor fi adoptate de SIF-uri, acestea vor trebui, de asemenea, să aibă aprobarea CNVM.

Dacă unele SIF-uri vor alege calea anulării acţiunilor, vor trebui în mod automat să îşi diminueze capitalul social şi să modifice statutul societăţii. Şi pentru această schimbare, legea pieţei de capital acordă derogare societăţilor de investiţii financiare, în sensul că nu au nevoie de hotărîrea adunării generale, ci doar de acordul CNVM.

Din momentul în care SIF-urile vor avea un număr redus de acţionari, ponderea celor care deţineau înainte 0,1% din capital va creşte automat şi vor fi obligaţi, conform actualelor Statute, să-şi vîndă surplusul de acţiuni. SIF ar putea, de asemenea, să convoace AGA Extraordinară care să hotărască majorarea pragului de deţinere.

Aceste lucru ar fi posibil deoarece nu se va mai pune problema întrunirii cvorumului de vot. Preşedinţii societăţilor de investiţii financiare au declarat de nenumărate ori că vor să modifice statutele SIF şi să înalţe acest prag, dar că nu o pot face din cauza numărului mare de acţionari care nu participă la AGA şi, în consecinţă, nu creează cvorumul necesar.

Limitarea la 0,1% a creat controverse încă de la listarea din 1999 a acţiunilor SIF la Bursă.

Pentru că în cei mai bine de patru ani de cînd se tranzacionează acţiunile SIF la Bursă s-au format grupuri de interese care vor să preia aceste societăţi dar sînt împiedicate de limitările statutare, ele au încercat să schimbe conducerile SIF. Cel mai recent exemplu este cel al SIF "Transilvania". Unul dintre acţionari, după mai multe procese îndelungate cu SIF şi CNVM, a obligat Autoritatea pieţei să invalideze mandatul preşedintelui SIF "Transilvania". Numai că în AGA desfăşurată săptămîna trecută, preşedintele şi-a depus din nou candidatura şi a fost reales, fiind recunoscut, ulterior, şi de CNVM.

Lupta pentru preluarea SIF-urilor se va declanşa, însă, nu după promulgarea noii Legi, ci, probabil, în anul 2005, la încheierea mandatului actualelor conduceri ale SIF.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb