Undă verde pentru tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze la Sibex

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 aprilie 2009

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a calificat certificatele de emisii de dioxid de carbon cu efect de seră ca valori mobiliare, încadrându-le în legislaţia pieţei de capital din ţara noastră, potrivit unui aviz al Comisiei.

Această măsură vine în sprijinul intenţiei Bursei de la Sibiu (SIBEX) să creeze şi să introducă un sistem alternativ de tranzacţionare a certificatelor de emisii de dioxid de carbon cu efect de seră.

Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex, speră ca, în a doua jumătate a acestui an, să fie posibilă tranzacţionarea certificatelor de emisie de gaze pe noua platformă de tranzacţionare.

Domnul Ancuţa ne-a spus că nivelul comisioanelor pentru tranzacţiile cu certificate de emisii de gaze va fi mult sub nivelul celor practicate pe bursele internaţionale, precizând că la o tranzacţie de 100.000 de tone, comisionul obţinut va fi de 5000 de euro, respectiv 0,05% din cantitatea tranzacţionată.

"Dacă Guvernul va avea interes să mai reducă corupţia din România şi să dispună tranzacţionarea acestor certificate pe Sibex, comisioanele vor fi modice pentru cei care vând şi cumpără, iar Bursa de la Sibiu va încasa comisioane substanţiale", a conchis domnul Ancuţa.

Bursa de la Sibiu a început, săptămâna aceasta, testele cu noua platformă de tranzacţionare GlobalVision, aceasta urmând să permită efectuarea tranzacţiilor cu derivate, acţiuni, titluri de stat, dar şi cu certificate de emisie de CO2.

Operatorul Pieţei de Energie Electrică din România, OPCOM, va tranzacţiona cetificate de emisii de dioxid de carbon (CO2), de la sfârşitul acestui an, dar şi certificate de eficienţă energetică, de la începutul lui 2010, au declarat, ieri, reprezentanţii societăţii. Potrivit NewsIn, OPCOM aşteaptă ca pachetul legislativ din acest domeniu să fie definitivat. OPCOM tranzacţionează şi certificate verzi, din 2005.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb