Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a calificat certificatele de emisii de dioxid de carbon cu efect de seră ca valori mobiliare, încadrându-le în legislaţia pieţei de capital din ţara noastră, potrivit unui aviz al Comisiei.
Această măsură vine în sprijinul intenţiei Bursei de la Sibiu (SIBEX) să creeze şi să introducă un sistem alternativ de tranzacţionare a certificatelor de emisii de dioxid de carbon cu efect de seră.
Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex, speră ca, în a doua jumătate a acestui an, să fie posibilă tranzacţionarea certificatelor de emisie de gaze pe noua platformă de tranzacţionare.
Domnul Ancuţa ne-a spus că nivelul comisioanelor pentru tranzacţiile cu certificate de emisii de gaze va fi mult sub nivelul celor practicate pe bursele internaţionale, precizând că la o tranzacţie de 100.000 de tone, comisionul obţinut va fi de 5000 de euro, respectiv 0,05% din cantitatea tranzacţionată.
"Dacă Guvernul va avea interes să mai reducă corupţia din România şi să dispună tranzacţionarea acestor certificate pe Sibex, comisioanele vor fi modice pentru cei care vând şi cumpără, iar Bursa de la Sibiu va încasa comisioane substanţiale", a conchis domnul Ancuţa.
Bursa de la Sibiu a început, săptămâna aceasta, testele cu noua platformă de tranzacţionare GlobalVision, aceasta urmând să permită efectuarea tranzacţiilor cu derivate, acţiuni, titluri de stat, dar şi cu certificate de emisie de CO2.
Operatorul Pieţei de Energie Electrică din România, OPCOM, va tranzacţiona cetificate de emisii de dioxid de carbon (CO2), de la sfârşitul acestui an, dar şi certificate de eficienţă energetică, de la începutul lui 2010, au declarat, ieri, reprezentanţii societăţii. Potrivit NewsIn, OPCOM aşteaptă ca pachetul legislativ din acest domeniu să fie definitivat. OPCOM tranzacţionează şi certificate verzi, din 2005.