Articole recente din presa noastră ne avertizează că "planeta se topeşte". Recent, Antonio Guterres, Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, declara că "era încălzirii globale s-a încheiat, a început era fierberii globale".
Nu trece zi în care să nu fie subliniată gravitatea fenomenului, care a condus la depăşirea recordurilor de temperatură înregistrate în urmă cu mii, sute de mii sau chiar miliarde de ani, recorduri care sunt bine documentate în Enciclopedia Galactică scrisă sub coordonarea lui Hari Seldon, pe baza datelor puse la dispoziţie cu mărinimie, printre alţii, de asgarzi şi klingonieni.
Pe site-ul Polar Portal (polarportal.dk) se arată că "instituţiile de cercetare daneze prezintă rezultatele monitorizării calotei glaciare din Groenlanda şi a gheţii marine din Arctica", iar site-ul oferă "acces la resurse de informaţii cu baze ştiinţifice".
Deci este vorba despre ştiinţă, ceea ce înseamnă că datele oferite lumii de institutele daneze care studiază Arctica sunt irefutabile.
De ce este importantă monitorizarea situaţiei temperaturilor şi a extinderii gheţii din Groenlanda? Răspunsul este oferit tot pe site-ul Polar Portal: "Gheaţa marină arctică şi calota glaciară din Groenlanda sunt monitorizate îndeaproape, în primul rând din cauza faptului că creşterea globală a temperaturii aerului a avut un impact semnificativ în Arctica. Temperatura în Arctica a crescut de două ori mai mult decât media globală".
Calota de gheaţă a Groenlandei are o suprafaţă de 1,7 milioane de km2 şi are o grosime de până la 3,2 kilometri, conform datelor prezentate de Polar Portal. Volumul gheţii este de 2,9 milioane km3, iar topirea completă a calotei Groenlandei ar duce la creşterea nivelului oceanelor cu circa 7 metri.
Dar dacă temperatura din Arctica a crescut de două ori mai mult decît media globală, care acum arată "fierbere", mai există gheaţă în Groenlanda, sau temperaturile au crescut aşa de mult încât nu a mai fost topire, ci s-a trecut direct la evaporare?
Datele de la Polar Portal arată, din fericire, altceva. În anul polar 2023, care a început la 1 septembrie 2022 şi s-a încheiat la 31 august 2023, masa stratului de gheaţă din Groenlanda a înregistrat o creştere cumulată de circa 398 de gigatone, peste creşterea de circa 397 gigatone înregistrată în 31 august 2021, şi cu mult peste nivelul de 169 gigatone înregistrat în 2019 (vezi graficul 1).
Creşterea cumulată din anul polar 2023 a fost semnificativ mai mică decât în anul precedent, când s-au înregistrat 471 de gigatone, sau faţă de 2018, când creşterea cumulată a fost de 517 gigatone.
Cu toate acestea, datele pe termen lung arată o creştere a calotei de gheaţă din Groenlanda în anul polar 2023 peste media intervalului 1981 - 2010, mai ales în perioada lunilor de vară (vezi graficul 2).
Creşterea masei de gheaţă ar putea fi determinată de persistenţa unui proces de răcire, prezentat într-o serie de reviste de specialitate. Conform unui articol recent din revista Remote Sensing, disponibil la adresa https://www.mdpi.com/2072-4292/15/4/1149, Groenlanda trece printr-un nou proces de răcire, care a început din 2012.
În revista Communications Earth & Environment, care face parte din grupul publicaţiilor Nature, autorii japonezi prezintă date care arată că "încălzirea Groenlandei a atins un vârf în 2012 şi a produs un nou record al topirii calotei de gheaţă".
De atunci, "în ciuda continuării emisiilor antropice de gaze cu efect de seră, încălzirea Groenlandei a încetinit brusc şi nu este evidentă în ultimele două decenii, deşi pierderea de gheaţă din 2019 este comparabilă cu cea din 2012", după cum se mai arată în articolul disponibil la adresa www.nature.com/articles/s43247-021-00329-x.
Concluzii asemănătoare apar şi în alte publicaţii ştiinţifice şi pornesc de la analiza datelor obţinute atât de la staţiile de la sol, cât şi de la sateliţi, însă nu primesc atenţia cuvenită, deoarece nu se conformează naraţiunii oficiale a catastrofei globale iminente generate de schimbările climatice.
Deci unde este gheaţa din Groenlanda? Se pare că stă destul de bine la locul ei, în Groenlanda, şi este mulţumită cu actuala stare de agregare.
În raportul IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) din 2001 se arată că "în cercetarea şi modelarea climei, ar trebui să recunoaştem că avem de-a face cu un sistem haotic neliniar cuplat şi, prin urmare, că nu este posibilă o predicţie pe termen lung a stărilor climatice viitoare".
Această recunoaştere a limitelor cunoaşterii nu a mai apărut în rapoartele ulterioare, iar noţiunea de "sistem haotic" a fost "ştearsă" complet, deoarece contrazice în mod fundamental afirmaţiile talibanilor climatici, conform cărora "ştiinţa este stabilită".
De parcă nu ar fi fost de ajuns, nici "modelele domesticite" nu par să mai coopereze. Un articol recent din revista Climate, disponibil la adresa https://doi.org/10.3390/cli11090179, arată că încălzirea globală ar putea fi doar un fenomen înregistrat ca urmare a prevalenţei măsurătorilor din mediul urban.
Studiul, realizat prin colaborarea a 37 de cercetători din 18 ţări, sugerează că rapoartele recente de la Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) din cadrul ONU au subestimat influenţa Soarelui asupra încălzirii globale începând din secolul al XIX-lea.
Autorii au folosit abordările adoptate de IPCC şi seriile de date recomandate de IPCC, însă au utilizat şi o serie alternativă pentru iradianţa solară (n.a. cantitatea de energie pe unitatea de suprafaţă a radiaţiei solare incidente pe o suprafaţă dată), despre care se spune că "a fost trecută cu vederea" în ultimul raport de evaluare (AR6) de la IPCC.
Secţiunea de concluzii subliniază că atribuirea aproape exclusivă a influenţei activităţii umane ca factor al schimbărilor climatice este nejustificată, iar autorii prezintă trei motive principale.
În primul rând, ponderea măsurătorilor privind temperaturile se realizează în mediile urbane sau foarte aproape de marile aglomerări urbane, ceea ce i-a determinat pe autori să afirme că "tendinţa de urbanizare rămâne o problemă substanţială pentru datele privind temperatura globală a uscatului".
În al doilea rând, "încă nu este clar care dintre numeroasele serii temporale ale iradianţei solare totale (TSI) din literatura de specialitate (dacă există) reprezintă estimări exacte ale TSI din trecut".
Afirmaţia reprezintă doar o recunoaştere a faptului că şi modelele climatice actuale suferă de pe urma cunoscutului fenomen GIGO (Garbage In, Garbage Out), dar aceasta nu împiedică politicienii şi "oamenii de ştiinţă" fără scrupule să vină cu verdicte finale şi să ceară adoptarea unor măsuri totalitare şi planificarea centralizată pentru salvarea planetei.
"Comunitatea ştiinţifică nu este încă în măsură să stabilească cu încredere dacă încălzirea de la 1850 încoace este cauzată în mare parte de om, în mare parte de natură sau de o combinaţie a acestora", se mai subliniază în concluzia articolului din revista Climate.
Coordonatorul studiului, profesorul Willie Soon, de la Center for Environmental Research and Earth Sciences, a subliniat că "timp de mulţi ani, publicul larg a presupus că ştiinţa privind schimbările climatice a fost stabilită, dar acest nou studiu arată că nu este aşa".
Aici profesorul Soon nu are dreptate. Nu publicul a presupus, ci a fost terorizat cu scenarii şi declaraţii apocaliptice privind schimbările climatice venite din partea "experţilor". Iar dacă publicul nu era convins, trebuia să accepte oricum, mai ales dacă era vorba despre personalul din diferite instituţii publice, instituţii de cercetare sau învăţământ superior şi alte organizaţii, care îşi risca locul de muncă şi cariera dacă încerca să vină cu alte puncte de vedere. Publicul nu a făcut decât să aleagă calea minimei rezistenţe, mai ales că există şi numeroase "stimulente materiale" pentru cei care ajung la concluziile "corecte".
Un alt autor al articolului din revista Climate, profesorul Ana Elias, director al Laboratorio de Ionosfera, Atmosfera Neutra y Magnetosfera (LIANM), din cadrul Universidad Nacional de Tucuman din Argentina, a subliniat în continuare că "această analiză deschide calea pentru o investigaţie ştiinţifică adecvată a cauzelor schimbărilor climatice".
Dar mai contează toate acestea, când toată lumea "ştie" că dispariţia gheţii din Groenlanda şi a zăpezilor de pe Kilimanjaro este iminentă?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 00:50)
Concluzia e clara: hai sa ardem in continuare hidrocarburi ca nu e nicio incalzire globala ! Asa ca hai sa ne impacam cu rusia sa avem ce arde!Doar ca UE, de fapt ,vrea in primul rand independenta energetica,ca sa nu mai depinda de figurile pe creierul lui putin sau al nu stiu carui print arab .Cu incalzire globala sau fara...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 00:56)
Nu uita să mănânci gândaci, domnule!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 11:58)
Si tu nu uita sa-ti mai folosesti din cand in cand organul dintre urechi...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ionut în data de 11.09.2023, 18:07)
Cand europa se va incalzi cu vreascuri si va sta la lumina lumanarilor,va avea independenta energetica.si nu va depinde de nimeni si nici altii de ea.oricum,renunta la aragaz,centrala,masina,vaci si alte animale poluante si poti fi tu primul european care nu mai depinde de rusi,chinezi,arabi etc.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 06:41)
Chestia cu hidrocarburile nu e doar din cauza co2 lui e si din cauza ca e pe terminate. adica de ex in Romania, se exploateaza petrol de cca 100 de ani si, din zacamintele care sunt actual ramase si descoperite, mai rezistam 10 ani. acum ca poate in alte parti ale lumii se va termina in 20 de ani sa zicem, acel petrol va fi concentrat in mana unor tari gen rusia, venezuele arabia s care .. vedem ce-i cu rusii.
80% din exportul de petrol e deja in brics. deci clar nu ne mai putem baza doar pe petrol. sursele regenerabile sunt , regenerabile, soare, vant valuri rauri, astea nu se vor termina decat odata cu terra.
normal ca ni se spune ca trebuie sa avem o planeta curata, trebuie sa combatem incalzirea globala bla bla. ca doar nu va spune UE bai arabii cu rusii ne tin de o oo cu petrolul. uitati-va la pompa azi cand iesiti din casa. de obicei baG 8 lt benzina pe o saptamana(da stiu consum putin). ideea e ca am platit cu 7 lei mai mult ca asta vara. si creste. de ce? arabii cu rusii , si restul din cartelul opec + au taiat productia de 4-5 ori anul asta, sa creasca preturile. asta bara biden vindea din rezerva nationala si asa a scazut cu cv pretul benzinei. ei, rezerva e vanduta acum. si arabii ne tin de ... cum vor ei cu pretul petrolului.
capisci dragilor? dc acum e deja rau ce va fi in 10 ani, dar in 30 de ani, cand chiar doar ramasite de petrol vor mai fi, si toate la camile?
Pe de alta parte se schimba si clima, m-am semipensionat de vreo 10 ani, si mi-am facut o livada. pai e ceva de groaza cu seceta in unii ani. majoritatea dintre voi cel mult iesiti vara la munte, si la mare inca o sapt si de 2-3 ori la gratar la padure, dar cine are contact cu natura direct nu din birou si din casa de la a/c o sa va confirme ce spun. clima nu mai e ce a fost cand eram noi copii si bunicii nostri faceau agricultura in gradina. acum ca e de la petrol sau nu nu stiu.
populatia planetei creste, cererea de energie /petrol creste, petrolul e pe terrminate, nu iminent dar e pe terminate, si ceva trebuie facut de acum nu in ceasul al zecelea, cand ajungem ca-n mad max.
2.1. Hypocrisy (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Hadolf în data de 11.09.2023, 09:53)
Pana la urma problema e ca nu au petrol.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 12:40)
Petrolul din anii 80 se tot termina. De atunci rezervele mondiale au tot crescut. Petrol exista pentru cel puțin 500 de ani. Va puteți documenta. Asta fără a vorbi de dezvoltarea tehnologiilor de extracție etc.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 13:16)
daaaa. 5 milioane de ani bullshit. in 10 ani singurele tari care vor mai avea petrol vor fi
Arabia saudita
rusia
america
canad a
iran , irak
si venezuela.
in romania in 10 ani se termina.a ca petrom a mai descoperit acum rezerve pe cca un an. ok. dar nu ne putem baza ca vor mai descoperi. si nu ne putem baza nici pe tarile de mai sus. in afara de americani si canadieni care sunt prietenii nostri, nu de alta dar la origine america a fost formata din europeni, dar degeaba ca ei nu exporta, produc dar consuma. si restul ne pot baga in pamant cum vor ei dc suntem dependenti de petrol.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 13:22)
eu deja aplic metoda din elvetia prin care fiecare vaca are un balon in cur unde i se strang besinile si apoi sint folosite in uz casnic .la mine in casa toti avem cate un balon unde colectam pîrțurile si le folosim cu succes in gospodarie .
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 14:02)
Se vede, clar. Poate ar trebui să iei și pungile vecinilor.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Turmen Tatu în data de 11.09.2023, 15:07)
Deci se incalzeste sau se raceste? Vine seceta sau dimpotriva potopul gen El Nino? Mai este petrol sau nu mai este? Noi cu vine votam?
4.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 11.09.2023, 15:24)
...
4.2. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 11.09.2023, 15:53)
...