Ungaria amână reînnoirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei

A.B.
Internaţional / 25 ianuarie

Ungaria amână reînnoirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei

Ungaria a amânat din nou, vineri, reînnoirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei, introducând o cerere de ultim moment pentru Ucraina de a-şi redeschide conductele şi de a permite gazului rusesc să circule spre vestul continentului, relatează POLITICO.

"Acum că problema prelungirii sancţiunilor este pe ordinea de zi, am tras frâna de mână şi le-am cerut liderilor europeni să înţeleagă că acest lucru nu mai poate continua", a declarat premierul Viktor Orban, vorbind la postul public de radio. "Ungaria nu poate fi pusă să plătească preţul sancţiunilor în asemenea proporţii", a adăugat el.

Comentariile lui Orban au fost făcute cu câteva momente înainte ca oficialii europeni să se întâlnească la Bruxelles pentru a încerca să reactualizeze pachetul masiv de sancţiuni al UE împotriva Rusiei, care restricţionează sever comerţul acestei ţări şi îngheaţă aproape 200 de miliarde de euro din activele sale suverane. Toate cele 27 de ţări ale UE trebuie să îşi dea acordul pentru reactualizarea sancţiunillor la fiecare şase luni.

Furia liderului maghiar este îndreptată împotriva deciziei Kievului de a nu mai reînnoi acordul de tranzit al gazelor pe care îl avea cu Gazprom şi care permitea menţinerea fluxului de gaz rusesc ieftin către Europa, scrie POLITICO.

Orban şi prim-ministrul slovac Robert Fico insistă că pierderea livrărilor ruseşti va avea consecinţe grave asupra costurilor şi securităţii lor energetice.

Ucraina refuză categoric să reînnoiască acordul, iar UE susţine că cele două ţări pot găsi cu uşurinţă alte surse de gaz.

Este o schimbare de mesaj pentru Orban, care a susţinut anterior că UE ar trebui să aştepte să vadă ce va face Donald Trump cu privire la sancţiunile împotriva Rusiei înainte de a le reînnoi pe ale sale. Dar el a pierdut această linie de atac la începutul acestei săptămâni, după ce Trump l-a ameninţat în mod neaşteptat pe Vladimir Putin cu sancţiuni suplimentare. Acum, premierul ungar îşi îndreaptă tirul către Ucraina, notează POLITICO.

"Ucrainenii, în timp ce este în interesul lor să fie impuse sancţiuni, îşi bagă acum nasul şi îi manipulează pe maghiari, chiar şi pe partea energetică, deoarece nu permit gazului să ajungă din Rusia în Ungaria", a declarat Orban la Radio Kossuth.

Cu toate acestea, trei diplomaţi la curent cu discuţiile privind sancţiunile au declarat că încă se aşteaptă ca premierul populist de la Budapesta să permită în cele din urmă reautorizarea sancţiunilor, poate chiar de luni, când miniştrii de externe se vor reuni la Bruxelles. Autorităţile au timp până vinerea viitoare să ajungă la un acord.

Un reprezentant al UE a prezis că reînnoirea sancţiunilor va avea loc luni, chiar dacă Ungaria şi-a exprimat "rezervele" în timpul reuniunilor pregătitoare. "Le place dramatismul", a glumit trimisul.

Agenda reuniunii de luni arată că Ungaria nu a oferit încă un verdict cu privire la ceea ce va face. Diplomaţii consideră că acesta este un semn pozitiv - un indiciu că Orban nu le-a spus oficialilor săi să opună veto reînnoiri sancţiunilor.

"Vom vedea", a declarat un al doilea diplomat UE. "Ungaria acţionează într-un mod destul de tranzacţional. Vor cere ceva legat de energie? ... Deocamdată, nu există nicio cerere pe masă", a dezvăluit diplomatul. În plus, el a adăugat: "Nu am auzit nimic aici, la Bruxelles" de la echipa lui Orban de la învestirea lui Trump.

Relaţia Orban-Trump a fost urmărită îndeaproape la Bruxelles în această săptămână, oficialii fiind dornici să vadă cum va încerca liderul maghiar să profite de faptul că are un aliat ideologic la Casa Albă. Începând de miercuri, aripa dură a celor care susţin sancţiunile au fost dornici să profite de prima abordare combativă a lui Trump faţă de Putin, cerând Ungariei să cedeze, informează POLITICO.

"Sper că guvernul Ungariei a citit mesajul preşedintelui Statelor Unite", a declarat joi ministrul polonez de externe, Rados³aw Sikorski, la Forumul Economic Mondial de la Davos, exprimându-şi speranţa că UE ar putea nu numai să aprobe prelungirea sancţiunilor, ci şi să adopte alte pachete de sancţiuni.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ungaria a avut 19 miliarde euro pierdere,de cand a izbucnit conflictul din Ucraina,

    din cauza preturilor energiei,ei cer foarte corect ca UE sa apere si 

    interesele energetice a Ungariei si Slovaciei tari membre UE, 

    si nu interesele Ucrainei care nu este tara membra UE, 

    daca se rezolova aceasta problema, nu au nici o obiectie

    fata de sanctiunile impotriva Rusiei 

    Negociere pt niște bănuți europeni.

    1. Nu, negociere pentru interesele tarii lui, asa cum e normal.

      Ar face si altii, dar sant redusi la tacere si n au curaj 

    O atitudine corecta, care arata ca totusi mai sant unii care pot gandi limpede, in ciuda represiunilor Ursulei Pfizer si a prietenei ei Rutte

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb