Guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy (foto), a lansat procedura de închidere a Biroului de la Budapesta al Fondului Monetar Internaţional (FMI), confrom anunţului făcut ieri de banca centrală maghiară.
Gyorgy Matolcsy afirmă, într-o scrisoare trimisă directorului general al FMI, Christine Lagarde, că se aşteaptă ca Ungaria să ramburseze până la finele acestui an împrumutul pe care l-a primit de la FMI în 2008 şi că nu mai vede nicio justificare pentru ca Misiunea FMI la Budapesta să fie permanentă.
"Având în vedere că acordul stand by este aproape finalizat, am ajuns la concluzia că nu mai e necesară menţinerea Biroului Fondului de la Budapesta", potrivit scrisorii lui Gyorgy Matolcsy, care a menţionat: "În acest sens, analizăm o posibilă rambursare anticipată a obligaţiilor Ungariei".
Ungaria a semnat un acord stand by cu FMI la finele lui 2008, în condiţiile în care ţara nu s-a mai putut împrumuta de pe pieţe.
1. Bravo lor !
(mesaj trimis de razasul în data de 16.07.2013, 11:03)
Or fi "unguri" da, ne dau lectii, bravo lor, despre ai nostri ... "pupincuristi libidinosi" si prin ei ... vrem nu vrem suntem si noi !.
2. Si totusi...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 16.07.2013, 12:09)
Foarte ciudat. Oare ce s-o afla in spatele acestor decizii? Explicatii ar trebui sa existe... Un debitor se imprumuta pentru a face investitii. FMI, din cate stim, acorda imprumuturi la dobanzi destul de mici, cu conditia ca ele sa fie investite sau folosite in mod util de debitor, in asa fel incat acesta sa fie in stare sa plateasca dobanda si sa-l returneze la scadente. Daca acest credit este folosit in alte scopuri, scurs prin buzunarele private ale administratiei publice, aceasta nemaiputand plati dobanzile si ratele la timp, atunci bineinteles ca FMI, ca orice creditor, intervine, incercand sa opreasca debandada si furtul. In principiu, orice creditor care este responsabil este in principiu bun pentru debitor. Cam asa ceva face si UE, sau cel putin incearca sa faca, in tarile care trag imprumuturi de la Banca Centrala. S-a dovedit ca in multe cazuri n-au reusit asta, totusi (vezi Grecia). Dar vina nu este a creditorului, ci a debitorului, sau mai degraba a administratorului creditului, nicidecum a cetatenilor tarii, daca vorbim de un debitor suveran. Deci, de ce ne bucuram ca nu ne imprumutam? Adica sa nu mai facem investitii? Pai daca ati vizitat Ungaria, o sa vedeti diferenta dintre ea si Romania. Iar Ungaria a folosit multi bani de la FMI si apoi de la UE... Asa ca intr-adevar, Ungaria ne da lectii, dar nu ca-si plateste creditul, ci ca l-a folosit pana acum in mod real, iar rezultatele se cam vad cu ochiul liber... parca...