Ungaria a convenit cu Gazprom să redirecţioneze livrările de gaze către Budapesta prin conducta TurkStream şi, de asemenea, părţile au finalizat condiţiile mecanismului de amânare a plăţilor, a anunţat, ieri, ministrul de Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters, conform Agerpres.
Potrivit unui acord semnat anul trecut, înainte de declanşarea războiului din Ucraina, Ungaria primeşte 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria şi Serbia, la care se adaugă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria. Acordul semnat de Ungaria cu Gazprom este pe o perioadă de 15 ani.
Anul acesta, deficitul comercial al Ungariei a urcat semnificativ, din cauza creşterii costurilor cu energia, a sporirii vulnerabilităţii ţării şi a deprecierii forintului, care miercuri a atins un nivel record scăzut faţă de euro.
După discuţii la Moscova cu Alexei Miller, şeful companiei ruse de stat Gazprom, Szijjarto a anunţat redirecţionarea livrărilor prin TurkStream, care aduce gaze în Ungaria via Serbia.
"Gazoductul TurkStream va juca un rol chiar mai important ca înainte în aprovizionarea cu gaze a Europei Centrale şi de Sud-Est. Gazprom a confirmat angajamentele privind operarea pe termen lung a TurkStream, precum şi angajamentul pentru predictibilitatea pe termen lung a livrărilor de gaze către Ungaria", susţine Szijjarto, într-un mesaj pe Facebook.
La începutul acestei luni, compania ungară de stat MVM a anunţat că a ajuns la un acord cu grupul rus Gazprom pentru amânarea plăţilor pentru livrările de gaze care depăşesc un anumit plafon, permiţând Ungariei să plătească gazele pe o perioadă de trei ani dacă preţul creşte.
"Nu vor fi necesare restricţii în Ungaria privind consumul de gaze", a dat asigurări ministrul de Externe.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2022, 10:23)
Ungaria își apară interesele proprii,
cea ce este absolut normal,
UE apară interesele ALTORA
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2022, 11:07)
Ungaria e vraiste daca nu pot sa plateasca nici macar gazele pe care rusii li le vand cu pret prietenesc.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2022, 11:17)
Ungaria amana DOAR diferentele de pret,
dintre pretul vechi sí cel actual
daca ungurii vor
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2022, 11:25)
Este vorba de a și apăra moneda, care e atacată drept represalii fata de atitudinea independenta (care nu o agreez,dar o respect)
Ungaria are o situație economică mai bună că Ro și totuși moneda lor e atacata
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2022, 13:11)
iarasi Oculta inrobitoare sau acum e Soros, sau Soros e Oculta?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2022, 17:14)
Fara fondurile UE, Ungaria e pe spate. Incearca sa mearga pe sfoara, sa fie prietena cu toata lumea dar nu prea se mai poate.