Guvernul păstrează politica "veche" a fostului preşedinte Ion Iliescu de "fărâmiţare a proprietăţii agricole", consideră Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintele partidului Forţa Civică (FC), conform unui comunicat de presă.
Ungureanu a declarat: "Ordonanţa Guvernului privind terenurile agricole este dată special pentru samsari de pământuri, pentru marii arendaşi şi pentru traderii de cereale, practic pentru băieţii deştepţi din agricultura românească, fără să aibă un efect colateral benefic pentru proprietarii români. Ceea ce acest OUG nu rezolvă, ba din contră agravează, este chiar natura proprietăţii în sensul valorii ei. Proprietatea capătă valoare o dată dacă este clarificată juridic, dacă are o calificare prin delimitare, dacă are o valoare economică implicită şi dacă participă la jocul pieţei".
Mihai-Răzvan Ungureanu a comentat decizia Guvernului de a introduce dreptul de preemţiune la momentul vânzării - cumpărării terenurilor agricole. "Suntem primii care sesizează caracterul de neconstituţionalitate al acestei OUG, care nu face altceva decât să păstreze politica veche a lui Iliescu de fărâmiţare a proprietăţii agricole şi de distorsionare majoră a pieţei. Practic este o etatizare. Un fel de anii 90 reluat", a adăugat domnia sa.
Preşedintele FC a declarat că proprietatea funciară se va valorifica economic prin introducerea într-o economie şi circuit de piaţă. "Agricultura contribuie cu o medie de 6-7% din PIB. Dacă funcţionează piaţa funciară, ceea ce înseamnă o şansă în plus că pământul să fie valorificat, ea poate ajunge la 12-15% din PIB", a transmis Mihai-Răzvan Ungureanu.
Persoanele fizice, române şi străine, care vor să achiziţioneze terenuri agricole în ţara noastră, după 1 ianuarie 2014, nu vor mai fi trebui să se limiteze la doar 100 de hectare şi nici să aibă cunoştinţe în domeniul agricol sau o perioadă minimă de activitate în acest sector, aceste condiţii fiind scoase din noul proiect de Lege privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persone fizice, se arată în documentul disponibil pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).