UNICEF avertizează asupra impactului devastator pe care războiul din Ucraina îl are asupra copiilor, subliniind că pierderile suferite şi traumele trăite în ultimii trei ani le afectează profund dezvoltarea, transmite news.ro Un studiu realizat de organizaţie arată că unu din cinci copii ucraineni a pierdut o rudă apropiată sau un prieten în conflictul armat, iar numărul copiilor răniţi a crescut cu peste 50% în 2024 faţă de anul precedent.
"Cel de-al treilea an de război la scară largă din Ucraina a fost chiar mai sângeros pentru copii decât anul precedent. Peste 2.520 de copii au fost ucişi sau răniţi începând din februarie 2022, dar numărul real este probabil mult mai mare, deoarece aceste cifre includ doar victimele confirmate de ONU. Peste 1.600 de unităţi de învăţământ şi aproape 790 de structuri medicale au fost avariate sau distruse în ultimii trei ani", arată studiul UNICEF, potrivit aceleiaşi surse.
Directorul executiv al organizaţiei, Catherine Russell, subliniază că "de prea mult timp, moartea şi distrugerile au rămas o constantă în viaţa copiilor din Ucraina", iar nivelul de violenţă la care aceştia asistă "provoacă frică şi suferinţă imense şi perturbă fiecare aspect al vieţii unui copil".
Experţii UNICEF atrag atenţia că experienţele trăite în primii ani de viaţă influenţează sănătatea şi capacitatea de învăţare a copiilor pe termen lung. În plus, părinţii rămaşi în Ucraina spun că se simt "epuizaţi fizic şi emoţional", ceea ce afectează viaţa de familie. Serviciile esenţiale de care depind copiii şi părinţii lor au fost grav perturbate de război.
Studiul mai relevă că aproape o treime dintre adolescenţii ucraineni au declarat că s-au simţit "atât de trişti sau deznădăjduiţi, încât au încetat să îşi mai facă activităţile obişnuite", iar fetele sunt cele mai afectate.
"Problemele de sănătate mintală pentru copiii şi tinerii din Ucraina se agravează din cauza izolării. Mulţi dintre ei petrec ore în şir adăpostiţi în subsoluri, pierzând oportunităţile de a socializa şi de a învăţa. Aproape 40% dintre copii fac şcoală exclusiv online sau în sistem hibrid. Impactul asupra educaţiei a fost profund, pierderile în învăţare echivalând cu doi ani la citire şi un an la matematică", se precizează în raport.
UNICEF colaborează cu parteneri internaţionali şi autorităţile din Ucraina pentru a asigura copiilor acces la asistenţă medicală, apă potabilă, sprijin financiar, educaţie şi protecţie, mai ales în regiunile aflate pe linia frontului.
În prezent, la nivel global sunt înregistraţi 6,86 milioane de refugiaţi ucraineni, iar aproape un milion dintre aceştia trăiesc în Polonia. UNICEF avertizează că accesul la educaţie rămâne o problemă majoră pentru copiii refugiaţi, în condiţiile în care jumătate dintre cei de vârstă şcolară din ţările-gazdă nu sunt înscrişi în sistemele naţionale de învăţământ. Această situaţie le afectează oportunităţile de învăţare, interacţiunea cu colegii şi dezvoltarea competenţelor esenţiale pentru viitor.
Opinia Cititorului