UniCredit a lansat soluţii de finanţare a proiectelor ce accesează fonduri europene nerambursabile

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 iunie 2009

UniCredit Ţiriac Bank a lansat trei tipuri de credite şi o scrisoare de garanţie bancară ca soluţii de finanţare pentru proiectele care beneficiază de fonduri europene nerambursabile, iar în prima fază clienţii băncii vor putea accesa fonduri europene din PNDR, a anunţat, ieri, banca.

Astfel, UniCredit Ţiriac Bank a lansat patru tipuri de produse, respectiv o scrisoare de garanţie bancară pentru avansul de la autorităţi, un credit punte, un credit de investiţii şi o facilitate de finanţare pe termen scurt.

Scrisoarea de garanţie bancară este necesară încasării avansului de la autorităţi, iar valoarea scrisorii poate acoperi 100% sau 110% din avans, în funcţie de programul operaţional în care se încadrează proiectul.

Durata maximă de implementare a unui proiect variază între 24 şi 36 de luni, în funcţie de program, măsură, domeniu major de intervenţie, operaţiune şi specificul proiectului.

Astfel, creditul-punte asigură necesarul de finanţare până la momentul încasării sumelor nerambursabile şi acoperă până la 100% din finanţarea nerambursabilă.

UniCredit Ţiriac Bank poate acorda, în funcţie de proiect, o perioadă de graţie de până la 120 de zile după finalizarea acestuia, pentru rambursarea creditului-punte. Din costul total al unui proiect, clientul beneficiar trebuie să acopere în totalitate cofinanţarea cheltuielilor eligibile, precum şi cheltuielile neeligibile.

Creditul pentru investiţii se poate acorda de sine stătător sau concomitent cu creditul punte şi poate asigura cofinanţarea a până la 75% din cheltuielile eligibile.

Facilitatea pe termen scurt asigură sursele de finanţare necesare pentru achiziţiile din proiect, mai ales pentru plata TVA, taxă considerată cheltuială neeligibilă.

În prima etapă, clienţii băncii vor putea accesa fonduri europene prin măsurile 121, 123, 312, 313 din Programul Naţional pentru Investiţiile în Agricultură şi Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru intervalul 2007-2013.

"Până la sfârşitul anului, vom introduce produse dedicate proiectelor care se încadrează în Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice", ce sprijină şi îmbunătăţirea eficienţei energetice, inclusiv producerea de energie regenerabilă", a spus preşedintele executiv al băncii, Răsvan Radu.

Printre proiectele ce pot beneficia momentan de finanţare nerambursabilă se numără modernizarea fermelor agricole (vegetale şi zootehnice), cele încadrate în industria de procesare agroalimentară şi în industria uşoară, activităţile meşteşugăreşti, serviciile pentru populaţia rurală, sprijinirea turismului rural, dar şi alte tipuri de proiecte.

Programul este finanţat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din fonduri de la bugetul de stat. Clienţii UniCredit Ţiriac Bank pot apela şi la produsele de trezorerie destinate acoperirii riscului valutar rezultat din diferenţele de curs de schimb ce apar în diferite momente de aplicare a proiectului.

Banca poate prelua solicitări de cofinanţare a proiectelor ce beneficiază de fonduri nerambursabile, atât înainte de depunerea proiectului - pentru a identifica produsele bancare optime şi pentru a elabora o structură individuală de finanţare ce poate fi folosită în exprimarea fluxului de numerar din documentaţia proiectului -, cât şi după aprobarea proiectului şi semnarea contractului cu autorităţile pentru stabilirea structurii de finanţare pe perioada implementării.

La nivelul Uniunii Europene, rata de programare 2007-2013 prevede prin intermediul instrumentelor structurale un sprijin comunitar total pentru România de aproximativ 27,5 miliarde euro.

Instrumentele structurale sunt reprezentate de cinci fonduri europene - Fondul European de Dezvoltare Regională (PEDR), Fondul Social European (FSE), Fondul de Coeziune (FC), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi Fondul European pentru Perscuit (FEP). La acest instrument se vor adăuga aproximativ 6 miliarde euro din bugetul naţional.

UniCredit Ţiriac Bank face parte din UniCredit Group, cel mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est, şi are în prezent circa 600.000 clienţi. Banca avea la finalul anului trecut o reţea de 242 de unităţi şi 3.236 de angajaţi.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb