"UniCredit": BNR nu va mai reduce dobânda de politică monetară anul acesta

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 iulie 2007

"UniCredit": BNR nu va mai reduce dobânda de politică monetară anul acesta

Motivul: presiunile inflaţioniste

Banca Naţională a României (BNR) nu va mai reduce dobânda de politică monetară până la sfârşitul acestui an, din cauza presiunilor inflaţioniste tot mai mari, ce se vor resimţi în lunile următoare, notează un raport publicat ieri de grupul bancar italian "UniCredit". Prin patru reduceri consecutive, BNR a coborât această dobândă cu 1,75%: de la 8,75% la 7%.

Autorii raportului estimează că inflaţia va urca în a doua jumătate a acestui an, urmând să ajungă la circa 4,4% în luna decembrie. Astfel, "Unicredit" aşteaptă ca inflaţia din ţara noastră să fie mai mare decât cea prognozată de BNR şi care a fost revizuită în scădere în luna mai - de la 4,6% la 3,7%. Totuşi, inflaţia din România se va încadra în ţinta băncii centrale, cuprinsă în intervalul 3%-5%, indică raportul.

Conform analizei "UniCredit", cauzele principale ale creşterii inflaţiei vor fi, în a doua parte a acestui an, cererea mare de pe segmentul consumului, alimentată de majorarea salariilor (cu 22,4% în termeni nominali în aprilie 2007, faţă de aprilie 2006) şi de relaxarea politicii fiscale, care a determinat o creştere cu 9,4% a consumului public în primul trimestru al anului, faţă de acelaşi interval din 2006.

Analiza "UniCredit" aminteşte şi de aprecierea leului, care a contribuit la temperarea preţurilor în primele luni ale acestui an, generând totodată aşteptări pozitive privind evoluţia viitoare a inflaţiei. Potrivit autorilor studiului, aprecierea cu aproximativ 5% a leului faţă de euro, de la începutul acestui an, susţine aşteptările de reducere a inflaţiei.

Leul se va deprecia către sfârşitul anului

Analiştii "UniCredit" sunt de părere că leul se va deprecia până la finalul anului, estimând că moneda europeană va fi cotată la 3,32 lei în luna decembrie, faţă de 3,12 lei/euro - cursul actual. "UniCredit" estimează o cotaţie medie anuală de 3,34 lei/euro, faţă de 3,52 lei/euro anul trecut. Experţii "UniCredit" aşteaptă un curs de schimb de 3,34 lei/euro pentru finalul anului 2008, respectiv o cotaţie medie de 3,33 lei/euro.

Conflictele politice pot afecta reformele

Conflictele politice încă nesoluţionate din România ar putea afecta negativ atât reformele pieţei, privatizările programate, cât şi administrarea fondurilor structurale de la Uniunea Europeană, respectiv proiectele de investiţii ale companiilor autohtone şi străine, arată raportul "UniCredit".

Tulburările politice din ţara noastră s-ar putea prelungi, în cel mai rău caz, până la noile alegeri prezidenţiale şi parlamentare din toamna anului 2008, estimează analiştii grupului bancar "UniCredit".

Creşterea economică este robustă, dar ea încetineşte

Raportul băncii italiene arată că, în România, perspectivele macroeconomice sunt încă bune, în pofida unor semne de încetinire. Documentul notează că cererea de investiţii a reprezentat componenta Produsului Intern Brut (PIB) cu cea mai rapidă de creştere, de 17,2%, în primul trimestru, şi a fost susţinută de investiţiile în infrastructură şi construcţii.

Ameliorarea perspectivelor de afaceri ca urmare a intrării României în Uniunea Europeană şi fiscalitatea atractivă reprezintă o bază solidă pentru intrări importante de investiţii străine directe, care sunt estimate, în medie, la 5,7 miliarde de euro pe an în perioada 2007-2009, susţine raportul grupului bancar italian.

"UniCredit" anticipează că, în 2007, vom avea o expansiune economică de 6%, faţă de 7,7% anul trecut. Pentru 2008, proiecţia "UniCredit" este de 5,5%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb