Euro ar putea reveni pe trend descendent - lăsând în urmă câştigurile recente faţă de dolar, după publicarea testelor de stres privind băncile din Europa, dată fiind probabilitatea foarte redusă ca aceste teste să surprindă în mod pozitiv, spun specialiştii "UniCredit" SpA Italia.
"Probabil că potenţialul de creştere a fost depăşit", a precizat, într-o notă adresată investitorilor, Marco Annunziata, economist şef în cadrul "UniCredit". Potrivit Bloomberg, Annunziata a subliniat: "Sperăm că acest exerciţiu al testelor va fi realizat în mod profesionist, astfel încât să evite un accident major".
Autorităţile de reglementare din Europa examinează soliditatea a 91 de bănci din regiune, urmărind să determine dacă acestea pot să supravieţuiască unor potenţiale pierderi din deţinerile în obligaţiuni ale statelor.
Rezultatele acestor teste vor fi publicate la data de 23 iulie.
Ieri, euro a trecut de pragul de 1,30 dolari pentru prima oară după data de 4 mai. În jurul orei 14:00, pe piaţa din Londra, cursul monedei unice revenise sub 1,30 dolari, fiind de 1,2970 dolari.
În opinia lui Annunziata, deprecierea monedei unice până la un curs mai mic de 1,20 dolari este puţin probabilă, iar această ipoteză poate fi luată în calcul doar dacă rezultatul testelor de stres va fi "o surpriză negativă majoră".
Tsetele de stres au fost efectuate de autorităţile de reglementare a sectorului financiar din Europa cu scopul sporirii încrederii în domeniu, în condiţiile în care băncile suportă presiuni crescute din cauza regulilor mai stricte privind capitalul, a impozitelor mai mari şi a unor noi prevederi legale.
Conform presei internaţionale, testele simulate de analişti au arătat că "National Bank of Greece", KBC, "Commerzbank", "Credit Agricole" şi "Dexia" au obţinut rezultate mai slabe decât bănci concurente mai mari, dar nu se află la un nivel periculos.