UniCredit şi Citigroup analizează dacă să facă schimburi de active cu instituţii financiare ruse, în condiţiile în care băncile occidentale încearcă să evite deprecierile importante pe măsură ce se retrag din Rusia, a relatat ieri publicaţia Financial Times, potrivit News.ro.
UniCredit a primit mai multe oferte de la instituţiile financiare ruse pentru a-i cumpăra subsidiara locală, de când directorul general, Andrea Orcel, a declarat în martie că ia în calcul să se retragă din Rusia, a informat publicaţia, citând surse familiare cu problema.
Citigroup este cea mai diversificată la nivel internaţional dintre băncile mari cu sediul în Statele Unite.
Banca oferă finanţare comercială corporaţiilor şi gestionarea averii miliardarilor din întreaga lume.
UniCredit a primit o ofertă de la grupul Interros, compania de investiţii deţinută de Vladimir Potanin, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai Rusiei şi un oligarh care nu a fost sancţionat de Statele Unite, Marea Britanie sau Uniunea Europeană, dar banca italiană a respins oferta, potrivit FT.
Citi a refuzat să comenteze. UniCredit şi Interros nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters pentru comentarii.
În martie, UniCredit şi-a detaliat expunerea faţă de Rusia, semnalând o pierdere de 7,4 miliarde de euro în cel mai rău caz. Banca şi-a confirmat dividendele în numerar şi planurile de răscumpărare de acţiuni, făcându-le pe acestea din urmă condiţionate de un prag cheie de capital.
Directorul general al Citi, Jane Fraser, a declarat anul trecut banca va ceda divizia de consum din Rusia, împreună cu alte o duzină de afaceri de consum de pe pieţele din Asia şi EMEA, despre care a spus că sunt prea mici pentru a le păstra. De atunci, Citi a găsit cumpărători pentru multe dintre aceste afaceri.