Sectorul bancar din ţara noastră va reveni pe profit în acest an, potrivit estimărilor analiştilor UniCredit, care anticipează o scădere a creditelor neperformante din sistem cu 3 puncte procentuale, de la 14,4% la 11,4%.
UniCredit apreciază că rentabilitatea activelor bancare ROA (Return on Assets) se va situa la 0,3% în 2015, faţă de un nivel negativ de 0,6% preconizat pentru anul trecut, se arată în raportul băncii "CEE Banking Study 2015", citat de Mediafax.
Nivelul de profitabilitate ROA este calculat pe baza profitului net anual al băncilor împărţit la totalul activelor la valoare medie.
Directorul Direcţiei de Supraveghere a BNR, Nicolae Cinteză, a declarat ieri că băncile au înregistrat anul trecut pierderi cumulate "mult mai mari" de 2 miliarde de lei, acest nivel fiind deja depăşit în luna noiembrie, iar în decembrie s-au adâncit.
Potrivit estimărilor UniCredit, România va înregistra în acest an cea mai mare scădere din Europa Centrală şi de Est a ratei împrumuturilor neperformante, de 3 puncte procentuale, cu mult peste declinul anticipat în Slovenia sau Serbia, de 1,7 puncte, respectiv 1 punct procentual.
De altfel, banca italiană se aşteaptă la o creştere a creditelor neperformante în majoritatea ţărilor din regiune, pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, per total, nivelul împrumuturilor neperformante fiind estimat să urce la 13,7%, de la 12,3% anul trecut.
Ucraina va avea cea mai mare rată a împrumuturilor neperformante, de 34% (în creştere de la nivelul de 30% estimat pentru 2014), urmată de Serbia (23% vs 24%), Rusia (21% vs 18%), Bulgaria (20,7% vs 18,9%) şi Ungaria (19,5% vs 20,5%), se arată în raport.
La polul opus, Turcia va înregistra cel mai mic nivel al creditelor neperformante în totalul împrumuturilor (3,2% vs 3% în 2014), urmată de Slovacia (5,3% vs 5,4%), Cehia (6,1% vs 6,3%) şi Polonia (6,9% vs 7,3%).
Potrivit analiştilor italieni, împrumuturile din sistemul bancar românesc vor urca în acest an cu 0,1%, după o scădere de 3,6% anticipată pentru 2014, în timp ce depozitele bancare vor avansa cu 3%, păstrând acelaşi ritm de creştere ca în anul trecut.
Rata dintre împrumuturi şi depozite se va situa la 94%, faţă de 96,8% în 2014, iar raportul costuri/venituri se va îmbunătăţi de la 55,6% la 53,8%.
România va înregistra o creştere economică de 2,5% anul acesta, Turcia şi Polonia fiind singurele ţări din regiune cu un ritm al avansului mai alert, de 3,4%, respectiv 3,3%, se arată în raport.
Economiile din Ucraina, Rusia, Serbia şi Croaţia se vor contracta în 2015, astfel că avansul pentru întreaga regiune din Europa Centrală şi de Sud-Est va fi de numai 0,2%, estimează analiştii italieni.
• UniCredit: "Curăţarea portofoliilor ţine evoluţia creditelor corporate în România pe minus şi în 2015"
Evoluţia creditării se va stabiliza în acest an în România, scăderea cu 0,8% pe segmentul companiilor fiind compensată de creşterea cu 1% pe zona de retail, în condiţiile în care banca centrală continuă să pună presiune pe băncile comerciale pentru curăţarea bilanţurilor, potrivit UniCredit.
Studiul prognozează o creştere cu 0,1% a soldului de credite la nivel de piaţă în 2015, după contracţia cu 3,6% estimată de specialiştii UniCredit pentru anul trecut.
Pe zona împrumuturilor pentru companii, UniCredit apreciază că scăderea volumului de credite în România va frâna anul acesta până la 0,8%, faţă de restrângerea cu 5,6% a soldului în 2014.
Potrivit cercetării UniCredit, România este, de altfel, singura ţară din regiune în care volumul împrumuturilor corporate va continua să se reducă în acest an, restul pieţelor afişând dinamici pozitive, dintre care 0,5% în Bulgaria, 1,8% în Ungaria şi 8% în Polonia.
Carmelina Carluzzo, director adjunct Analiză Strategică Europa Centrală şi de Est la UniCredit, pune contracţia pieţei creditului corporate din România pe seama eforturilor de curăţare a bilanţurilor făcute de băncile autohtone la cererea băncii centrale.
"Ceea ce vedem este efectul curăţării portofoliilor de credite. BNR a pus presiune pe băncile comerciale, ceea ce a impactat soldul împrumuturilor corporate şi ne aşteptăm să continue. Impulsul pozitiv va veni din contribuţia fondurilor europene, însă volumul va fi afectat de măsurile de curăţare a bilanţurilor", a declarat Carluzzo.
Segmentul de retail, pe de altă parte, este estimat să înregistreze o creştere uşoară, de 1% în 2015, faţă de contracţia cu aproximativ 2% anul trecut.
În acelaşi timp, UniCredit prognozează că volumul depozitelor la nivelul sistemului bancar românesc va creşte cu 3% în acest an, dinamică estimată a fi constantă faţă de 2014.