• Răsvan Radu, preşedintele UniCredit Ţiriac Bank, se aşteaptă la o revigorare a cererii de credite, în special în zona companiilor
UniCredit Ţiriac Bank a obţinut un profit net de 171,2 milioane lei, în 2010, potrivit standardelor de raportare financiară internaţionale (IFRS), în scădere cu 47,9% faţă de 2009, pe fondul creşterii cos-tului de risc, se arată în comunicatul băncii. Profitul net potrivit standardelor de contabilitate locale (RAS) a fost anul trecut de 57,2 milioane lei.
Rentabilitatea anualizată a capitalurilor proprii (ROE) s-a plasat la 7,5%, iar rentabilitatea activelor (ROA) la 0,8%.
Banca a înregistrat o creştere de 16,6% a profitului operaţional, până la 779 milioane lei, pe fondul majorării cu 8% a veniturilor operaţionale, în condiţiile în care costurile operaţionale au avansat cu doar 0,4%. Raportul între costuri şi venituri a continuat să se îmbunătăţească, până la 42,5%, faţă de 46,1% în 2009 şi faţă de un nivel de 53% estimat pentru sistemul bancar, se arată în comunicat. Rata solvabilităţii s-a plasat la 12,5% potrivit RAS, situându-se pes-te nivelul reglementat. Provizioanele nete pentru activele financiare (preponderent credite ale clientelei) au crescut cu 61,8% faţă de 2009.
Răsvan Radu, preşedintele "UniCredit Ţiriac Bank", ne-a declarat că se aşteaptă, anul acesta, la o revigorare a cererii de credite, în special în zona companiilor.
"Constatăm încă din primele două luni ale lui 2011, o oarecare revenire a interesului pentru investiţii în rândul clienţilor corporate şi ne bazăm pe faptul că această zonă va genera creşterea în acest an, dar în a doua jumătate a anului", ne-a declarat domnia sa. Totuşi, există interes şi pentru creditele de retail, la început în zona creditului de consum şi, apoi, treptat în zona creditelor ipotecare, potrivit domniei sale. "Dinamica, fie că vorbim despre credite pentru companii sau de retail, depinde însă de ritmul redresării economice şi este foarte importantă îndeplinirea prognozei de avans al PIB", ne-a declarat domnia sa.
Volumul activelor "UniCredit Ţiriac Bank" a ajuns la 20,8 miliarde lei la finalul lui 2010, în creştere cu 2% faţă de sfârşitul lui decembrie 2009, potrivit rezultatelor financiare ale instituţiei de credit.
Volumul creditelor din bilanţ a urcat cu 12,8%, anul trecut faţă de 2009, până la 13,5 miliarde lei, rata de creştere fiind peste media sistemului bancar. Portofoliul de credite în care au fost incluse şi creditele externalizate, a ajuns la nivelul de 16,4 miliarde lei.
Depozitele clienţilor au ajuns la 11 miliarde lei, la 31 decembrie 2010, în creştere cu 4% faţă de finalul lui 2009. Raportul între credite şi depozite la finalul anului trecut a fost de 123%.
Rata întârzierilor de peste 90 de zile la plata creditelor a ajuns la 10,8%, în 2010, peste nivelul înregis-trat în anul precedent. Acoperirea cu provizioane a portofoliului de credite a crescut până la 6,8%. Volumul creditelor restructurate a reprezentat 19% din portofoliu, la finalul anului trecut.
Răsvan Radu ne-a precizat că nivelul creditelor neperformante înregistrate de sistemul bancar, în ultimii ani, a continuat să crească. Domnia sa estimează că volumul de credite neperformante va creşte, anul acesta, mai puţin decât anul trecut, deci şi costul cu provizioanele va scădea.
"UniCredit Ţiriac Bank" a operat o serie de optimizări, fără să-şi redimensioneze însă reţeaua teritorială, încheind anul cu 235 de sucursale şi 3.007 angajaţi. Pentru anul în curs, "UniCredit Ţiriac Bank" intenţionează să deschidă noi sucursale.
Răsvan Radu ne-a declarat: "Vrem să reluăm extinderea reţelei teritoriale, corelat cu ritmul de redresare a economiei. Anul acesta va fi mai modestă, cu aproximativ 50 de noi sucursale la nivel naţional, acest proces urmând să fie demarat în a doua parte a anului 2011, când vom înţelege mai bine spre ce ne îndreptăm". Pentru următorii cinci ani, planul "UniCredit" de extindere în Româ-nia presupune deschiderea a 300 de noi sucursale ale băncii, în paralel cu dezvoltarea canalelor alternative, potrivit domniei sale.
• "Estimarea de creştere economică a autorităţilor este realistă"
Preşedintele "UniCredit Ţiriac Bank" ne-a precizat că estimarea de creştere economică a autorităţilor este realistă, în condiţiile în care sunt făcuţi paşii necesari pentru acest lucru. Domnia sa susţine că pentru stimularea economiei ar trebui să existe inves-tiţii ale statului, ar trebui plătite datoriile către stat, ar trebui demarate proiecte de parteneriat public-privat şi ar trebui redusă economia gri.
"De toate aceste lucruri vorbim de foarte mult timp şi nu s-a văzut un progres semnificativ, dar cred că anul acesta sunt şanse mai mari să se realizeze, pentru că focusul autorităţilor s-a mutat sau se va muta din zona de ajustare bugetară, care, în mare parte, poate fi încheiată în prima parte a anului, către zona de stimulare a creşterii", ne-a declarat Răs-van Radu.
Autorităţile estimează o creştere economică de 1,5%, în acest an, după o scădere a PIB de 1,3%, în 2010.
Titlurile "UniCredit" SpA, cea mai mare bancă din Italia, au crescut cu peste 3% ieri, la Bursa din Milano, ajungând la 1,83 de euro. Cursul este cu aproape 25% peste nivelul minim atins în ultimele 52 de săptămâni: 1,46 euro, la data de 11 ianuarie 2011. În acest interval de 52 de săptămâni, cursul titlurilor "UniCredit" a variat între 2,30 şi 1,46 euro.
Începând cu luna februarie, dinamica acţiunilor băncii italiene a fost influenţată în mod negativ de tensiunile din Libia.
Investitorii libieni deţin 7,6% din capitalul "UniCredit", iar banca centrală a Libiei, al treilea acţionar al instituţiei creditoare, are o participaţie de 5%. Fondul suveran al Libiei are în proprietate 2,6% din acţiunile băncii italiene. În urmă cu câteva zile, "UniCredit" a îngheţat acţiunile deţinute de libieni, ca să se conformeze cu o decizie luată de autorităţile Uniunii Europene.
"UniCredit" are o capitalizare de piaţă de aproximativ 35 de miliarde euro. (A.V.)