Directorul executiv al UniCredit, Jean Pierre Mustier, este dispus să investească mai mulţi bani în banca turcească Yapi & Kredi Bankasi, fiindcă consideră că prezenţa în Europa Centrală şi de Est este "un motor de creştere" pentru banca Unicredit, potrivit agenţiei Bloomberg.
UniCredit a investit în Yapi Kredi alături de Koc Holding în 2005, când banca s-a extins în estul şi sudul Europei. Partenerii, care deţin 82% din banca turcească, câmântăresc o creştere de capital de circa 1 miliard de dolari pentru ca unitatea să-şi întărească tampoanele, au transmis în iulie pentru Bloomberg News oamenii familiarizaţi. UniCredit a căutat un sprijin din partea Koc, dar nu a fost luată nicio decizie finală, potrivit declaraţiilor din acel punct.
Jean Pierre Mustier a transmis pentru Bloomberg Television într-un interviu acordat la Forumul Ambrosetti din Cernobbio, Italia: "Yapi Kredi creşte, iar creşterea înseamnă că există o generaţie de capital organic. Dacă creşterea înseamnă să punem mai mult capital într-o anumită etapă, o să o facem, dar totul la momentul potrivit, iar acum suntem mulţumiţi de ceea ce face banca".
Jean Pierre Mustier a declarat: "Banca noastră turcească se descurcă foarte bine şi avem un parteneriat foarte puternic cu familia Koc". Directorul băncii a adăugat: "Am fost cu câteva săptămâni în urmă la o întâlnire cu familia Koc din Turcia şi suntem foarte mulţumiţi de dezvoltarea lui Yapi Kredi".
Directorul, care vizează 4,7 miliarde de euro (5,6 miliarde de dolari) pentru profitul net în 2019, şi-a redus operaţiunile internaţionale de când a reluat poziţia. El a vândut Bank Pekao SA din Polonia, reducând prezenţa băncii în Europa în 14 ţări. Conform Bloomberg, UniCredit rămâne printre cele mai mari bănci din Europa Centrală şi de Est, obţinând aproximativ 21% din veniturile din partea întreprinderilor din regiune, potrivit conturilor creditorului.
Mustier a afirmat: "Planul nostru este un plan organic, o să împingem şi o să dezvoltăm activitatea pe bază pur organică până la sfârşitul planului. Şi după 2019 toate opţiunile sunt deschise şi vedem care sunt cele mai bune opţiuni".
Acesta a precizat: "Am progresat deja foarte bine în termeni de transformare, tăind ramuri şi reducând forţa de muncă. Suntem la şapte kilometri de maraton. Mai avem mult timp de parcurs şi un drum lung înaintea noastră".
Directorul a prezentat în decembrie un plan de transformare pentru trei ani, care include o ofertă record de 13 miliarde de euro, finalizată cu succes în februarie, pentru a stimula capitalul şi a consolida finanţele. Din acel moment, directorul executiv a redus împrumuturile şi respectiv costurile neperformante, reorganizând afacerile şi simplificând structura băncii, conform sursei citate.
Divizia Europa Centrală şi de Est a adus cea mai mare contribuţie la profitul din trimestrul al doilea, cu un venit net de 9%, până la 495 milioane de euro. În timp ce planul strategic al UniCredit până în 2019 nu include niciun fel de cesiuni sau achiziţii, Mustier a arătat o abordare mai deschisă pentru viitor.
Jacopo Ceccatelli, CEO al Marzotto, broker din Milano a declarat: "Prezenţa UniCredit în Europa Centrală şi de Est reprezintă un punct forte pentru bancă, având în vedere actualul mediu macroeconomic pozitiv. Dorinţa de a rămâne acolo şi a dezvolta afaceri locale este conformă cu strategia lui Mustier."
Andrea Filtri, analist la Mediobanca SpA, a reafirmat recomandarea sa superioară vizând stocul, spunând în nota de luni că piaţa acordă creditul bancar pentru obiectivele sale după două trimestre de livrare solidă.