UNIUNEA EUROPEANĂ: Comisia pentru libertăţi civile vrea ridicarea vizelor pentru moldoveni

V.B.
Internaţional / 12 februarie 2014

Cei care vor să călătorească în Schengen trebuie să deţină paşaport biometric

Cetăţenii moldoveni vor putea călători fără vize în spaţiul Schengen, conform propunerii legislative aprobate astăzi de Comisia parlamentară pentru libertăţi civile, dar ridicarea vizelor se va aplica numai celor care deţin un paşaport biometric.

Republica Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care îndeplineşte toate cerinţele Planului de Acţiune pentru Liberalizarea Vizelor, permiţând implementarea călătoriilor fără viză.

Regulamentul din 2001 privind vizele enumeră statele non-membre UE care au nevoie de viză pentru a călători în spaţiul Schengen ("lista negativă"), precum şi statele ale căror cetăţeni nu au nevoie de viză ("lista pozitivă"). Această revizuire transferă Moldova de pe lista negativă pe lista pozitivă, ţinând cont de faptul că statul îndeplineşte toate criteriile stabilite de Planul de Acţiune privind Liberalizarea Vizelor.

Raportorul social-democrat Tanja Fajon, din Slovenia, a declarat: "Este un moment istoric pentru Moldova şi pentru viitorul ei în UE. Moldova a dovedit încă o dată că perspectiva europeană rămâne una dintre priorităţile sale. Să sperăm că în următoarele luni cetăţenii moldoveni care deţin paşapoarte biometrice vor putea să călătorească în spaţiul Schengen pentru perioade cuprinse între 90 şi 180 de zile. Ridicare vizelor va reduce timpul de aşteptare în faţa consulatelor şi costurile asociate călătoriilor în spaţiul Schengen. De asemenea, contactele între cetăţenii moldoveni şi cetăţenii UE vor fi mai uşoare".

Paşapoartele biometrice, unul dintre elementele-cheie ale spaţiului Schengen, conţin un chip cu imaginea facială şi amprentele deţinătorului.

Mandatul de începere a negocierilor formale cu Consiliul European a fost adoptat cu 46 de voturi pentru şi două împotrivă. Raportorul Parlamentului se aşteaptă ca votul în plen pe textul final să fie inclus pe agenda sesiunii februarie II (data aşteptată fiind cea de 25 februarie).

După aceea, Consiliul va putea aproba de asemenea acordul, probabil la începutul lunii martie. Încă din 2008, cetăţenii moldoveni beneficiază de avantajele unui acord de facilitare a vizelor cu UE (un acord actualizat a intrat în vigoare în iulie 2013).

Conform Comisiei Europene, numărul cererilor de vize pentru sejururi de scurtă durată în spaţiul Schengen din partea cetăţenilor moldoveni a rămas neschimbat în ultimii trei ani (oscilând între 50 de mii şi 55 de mii). De asemenea, mulţi dintre aceştia deţineau deja un paşaport românesc. Moldova a ridicat obligativitatea vizei pentru cetăţenii UE la 1 ianuarie 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb