Uniunea Judecătorilor solicită Laurei Codruţa Kovesi să înceteze presiunile asupra CCR

George Forcoş
Anticorupţie / 13 iunie 2016

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a transmis astăzi procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, o solicitare publică de încetarea a presiunilor asupra Curţii Constituţionale (CCR) înaintea pronunţării cu privire la constituţionalitatea abuzului în serviciu.

"Uniunea Naţională a Judecătorilor din România solicită public procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, precum şi liderilor de opinie, să înceteze presiunile asupra Curţii Constituţionale înaintea pronunţării cu privire la constituţionalitatea abuzului în serviciu, reglementat de Legea 78/2000", transmite UNJR printr-un comunicat de presă.

Judecătorii susţin că declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi, potrivit cărora o decizie a CCR în privinţa abuzului în serviciu ar fi o încetare a luptei anticorupţie în România şi un semnal pe care statul român îl dă, reprezintă o forma de presiune asupra Curţii Constituţionale care e neconformă cu statutul de magistrat şi principiul separaţiei puterilor în stat.

"A cere Curtii Constitutionale sa puna deoparte Constitutia si sa nu examineze cauza cu care este sesizata strict prin prisma primatului Constitutiei inseamna pur si simplu a abandona statul de drept si a reveni la justitia de tip totalitar facuta in piata publica, nu in baza legii, ci a vointei poporului.Situatia este ingrijoratoare, deoarece, din nou, inaintea unei decizii a Curtii Constitutionale cu implicatii importante asupra justitiei si vietii sociale, sunt exprimate in spatiul public, in mod repetat, opinii ce nu se bazeaza pe Constitutie, ci pe oportunitate.Romania este o democratie constitutionala, iar oricine afirma, direct sau indirect, ca lupta anticoruptie permite incalcarea Constitutiei, submineaza statul de drept si saboteaza insasi legitimitatea luptei impotriva coruptiei", se menţionează în acelaşi comunicat.

UNJR precizează că prin afirmaţiile procurorului şef al DNA, cetăţenilor li s-a inoculat ideea că s-ar opri lupta anticorupţie, aceştia ajungând să facă petiţii pentru a cere CCR să decidă în modul dorit de procurori.

"Ne îngrijorează extrem de mult faptul că se inoculează tot mai des cetăţenilor ideea că, prin deciziile pe care le pronunţă, Curtea Constituţională ar deveni un inamic al luptei împotriva corupţiei, un inamic al cetăţenilor. Aceste precedente pot fi catastrofale pe termen lung, pentru că dinamitează încrederea publicului într-o instituţie fundamentală într-un stat democratic, ultimul bastion împotriva încălcărilor Constituţiei", a spus judecător Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acum ests clar ca si cei din ÜNJR"au foloase din abuzurile in serviciu!Explicatiile lui Kovesi nu mi se par presiuni!Tembela e idea ca CCR este ültimul bastion al apararii constitutiei!Poate prin alte parti asa o fi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb