Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) a luat notă de decizia Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind măsura retragerii autorizaţiei de funcţionare pentru Euroins România şi afirmă că membrii Uniunii au ca prioritate pe termen scurt sprijinirea clienţilor cu poliţe încheiate la Euroins România şi a păgubiţilor acestei companii, prin furnizarea de servicii de consultanţă şi asistenţă în caz de daună, potrivit unui comunicat al uniunii remis astăzi redacţiei.
"Amintim că deţinătorii de poliţe RCA emise de către Euroins România şi păgubiţii sunt protejaţi de lege prin mecanismele create în acest sens, care s-au dovedit viabile şi în cazul altor falimente ale unor companii de asigurări. Impactul deciziei de retragere a autorizaţiei Euroins România este foarte important şi, inevitabil, va genera îngrijorări la nivelul consumatorilor de produse de asigurare. În acest context, UNSICAR apreciază că piaţa asigurărilor din România se află într-o poziţie uşor intărită faţă de anii anteriori şi că ar putea depăşi şi acest moment dificil în măsura în care instituţiile şi actorii pieţei vor lua măsurile astfel încât industria să funcţioneze pe termen lung, să atragă noi jucători şi să creeze un cadru concurenţial de natură să stimuleze în mod natural o ofertă de produse de asigurare atractive pentru clienţi" se arată în comunicatul UNSICAR.
Uniunea ia in considerare rapoartele oficiale ale autorităţilor care confirmă fără echivoc că asigurătorii rămaşi în piaţa RCA îndeplinesc condiţiile de capitalizare şi solvabilitate şi are incredere că poliţele emise de aceştia vor acoperi, în totalitate şi la timp, viitoarele pagube provocate de producerea riscurilor asigurate.
Membrii UNSICAR îşi exprimă speranţa că ASF, în urma retragerii autorizaţiei Euroins România, va identifica în dialog cu industria, consumatorii şi ceilalti stakeholderi măsuri echilibrate care să genereze soluţii sustenabile pe termen lung.
Brokerii au demonstrat constant că sunt unul din factorii de bază ai dezvoltării pieţei de asigurări din România, în special în sectorul asigurărilor facultative, unde creşterea gradului de protecţie prin forme de asigurare neobligatorii se realizează în special ca urmare a eforturilor companiilor de brokeraj. Astfel, companiile de brokeraj, prin specificul lor divers şi prin prezenţa răspândită în toată ţara şi pe toate canalele preferate de consumatori aduc un aport decisiv la creşterea gradului de protecţie a românilor şi a afacerilor din România, prin toate tipurile de produse de asigurări şi în beneficiul tuturor tipurilor de clienţi.