UNUL DIN EFECTELE TVA LA ÎNCASARE: Dan Schwartz: "Multe firme au renunţat la furnizorii interni, apelând la importuri"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 4 octombrie 2013

Dan Schwartz: "Multe firme au renunţat la furnizorii interni, apelând la importuri"

Chiţoiu: "TVA la încasare va fi opţională de la 1 ianuarie"

Pârvan: "Guvernul şi-a dat seama că încasările la buget au scăzut"

O serie de companii mari au renunţat la furnizorii interni şi au început să se aprovizoneze cu bunuri şi servicii de pe pieţe externe, ca urmare a introducerii plăţii TVA la încasarea facturii, după cum ne-a spus consultantul fiscal Dan Schwartz.

După ce, cu două zile în urmă, ministrul finanţelor publice Daniel Chiţoiu a declarat că TVA la încasare va fi o măsură opţională începând de la 1 ianuarie 2014, domnul Schwartz ne-a declarat: "Era evident de la bun început că măsura în cauză, atâta vreme cât va fi obligatorie, va reprezenta o frână în încasarea Taxei pe Valoarea Adăugată. În primul rând, marii contribuabili, care nu plătesc TVA la încasarea facturii, au refuzat să mai încheie contracte cu firmele mici, care trebuie să aplice această măsură. Multe dintre contracte au fost anulate, iar companiile mari şi-au găsit alte surse de furnizare a bunurilor şi serviciilor, în cele mai multe cazuri din afara ţării, ceea ce înseamnă o mare pierdere pentru România. În cel de-al doilea rând, sistemul este blocat, în primul rând din cauza birocraţiei la care sunt supuşi contabilii".

Domnia sa consideră că, probabil, toate aceste efecte negative, coroborate cu faptul că "au fost declanşate procedurile premergătoare pentru instituirea unei proceduri de infrigement" i-au determinat pe guvernanţi să transforme plata TVA la încasare din obligaţie în opţiune.

În luna mai, avocatului Gabriel Biriş, partener la Casa de Avocatură Biriş Goran, ne-a spus că Uniunea Europeană ar fi declanşat procedurile preliminare de infringement împotriva ţării noastre pe tema TVA la încasare: "Suntem în procedura preliminară de infringement. A început să se ceară clarificări. Motivul este că, potrivit Directivei Europene, acest regim derogatoriu trebuie introdus opţional, iar în România s-a decis să nu fie opţional. Sistemul a fost inclus opţional în Directivă tocmai pentru că anumite companii mai mici vor fi scoase din piaţă de către societăţile comerciale cu capital mare. Este o măsură din ciclul < Operaţia a reuşit, pacientul este mort >".

Chiţoiu: "TVA la încasare nu a avut efectul scontat, pozitiv"

Cu două zile în urmă, Daniel Chiţoiu a declarat că, potrivit analizelor, plata TVA la 90 de zile pentru societăţile cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro "a îngreunat, nu a avut efectul scontat, pozitiv", urmând să fie modificată.

În urmă cu peste un an, premierul Victor Ponta anunţa că măsura în cauză va influenţa direct activitatea a 92% din firmele active, fiind "un oxigen pentru economie, prin facilitarea fluxurilor de lichidităţi pentru IMM-uri". Primul ministru estima că, astfel, va reuşi să combată "orice tip de fraudă sau de evaziune fiscală".

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este de părere că Executivul şi-a dat seama că încasările la buget au scăzut ca urmare a introducerii plăţii TVA la încasare: "Şi-au dat seama (n.r. autorităţile) că această măsură trebuie să fie opţională pe baza încasărilor scăzute. Avem asigurări că plata TVA la încasarea facturii va fi opţională".

Potrivit domniei sale, Guvernul ar trebui să-şi îndeplinească promisiunea făcută şi să realizeze un studiu în care să fie reflectate efectele pe care respectiva măsură le-a produs în mediul de afaceri în primele şase luni de aplicare.

Dan Manolescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), a spus încă din primăvară că MFP analizează unele variante de modificare a acestei măsuri, precizând: "S-ar putea să luăm unele măsuri de corecţie. Avem unele variante de lucru, însă nu s-a decis care ar fi cea mai bună". Potrivit oficialul, ar fi fost luate în calcul mai multe variante: introducerea unei opţiuni în implementarea măsurii, modificarea duratei în care TVA devine exigibilă, de la 90 de zile la un termen mai mare, sau o combinaţie între cele două.

Măsura de plată a TVA la încasarea facturii, dar nu mai târziu de 90 de zile, este aplicabilă de la începutul anului în curs, de către firmele care au sediul în România şi o cifră de afaceri mai mică de 2,25 milioane lei, plăţile fiind făcute prin intermediul sistemului bancar.

Ordonanţa de Guvern a fost adoptată la finalul lui august 2012 şi publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii septembrie anul trecut. Executivul a aprobat, în luna noiembrie 2012, normele metodologice ale acestei Ordonanţe.

Oamenii de afaceri s-au arătat sceptici cu privire la aplicarea TVA la încasare încă de când autorităţile au anunţat că vor institui, în mod obligatoriu, acest mod de plată a Taxei pe Valoarea Adăugată.

Această măsură fiscală a adus nemulţumiri atât în rândul oamenilor de afaceri, cât şi în rândul experţilor contabili, încă din momentul în care s-a anunţat că va fi aplicat un astfel de sistem.

Analistul economic Ionel Blănculescu ne-a precizat, în mai multe ocazii, că textul legislativ trebuia formulat de aşa natură încât taxa pe valoarea adăugată să fie plătită chiar în momentul încasării facturii, nu să devină exigibilă la 90 de zile, aşa cum prevede, de fapt, măsura în speţă.

După ce normele de fundamentare au fost postate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, domnia sa ne-a declarat: "N-am descoperit nimic nou în normele de fundamentare. Suntem în aceeaşi situaţie - termenul pentru declararea exigibilităţii TVA a fost prelungit la 90 de zile, de unde începe toată nebunia. Această măsură ar trebui anulată sau refăcută, pentru ca TVA să fie achitată chiar la încasarea facturii".

Cristian Pârvan, ne-a spus de mai multe ori că Executivul poate renunţa oricând la această modificare din Codul Fiscal.

De asemenea, avocaţii din cadrul Nexia au prevăzut că această măsură, care "are o denumire mai mult electorală, pentru că nu este TVA la încasare, este TVA la 90 de zile", va crea dificultăţi: "Practic, mută creditul pe umerii celor cu cifră de afaceri mai mare de 500.000 de euro, care, la rândul lor, nu-şi mai pot deduce TVA dacă Taxa pe Valoarea Adăugată din factura emisă nu este exigibilă".

Potrivit specialiştilor, noua măsură a condus la cheltuieli sporite cel puţin în softuri şi gestiune, la erori, penalităţi, dobânzi etc., descurajând plăţile în numerar, întrucât presupune ca decontările să fie făcute numai prin sistemul bancar.

Plata TVA la încasarea facturii nu a produs efecte pozitive în rândul întreprinderilor, după cum ne-a spus Luminiţa Ristea, managing partner în cadrul Nexia, la cinci luni de la intrarea în vigoare a măsurii respective.

Specialiştii de la R&M Audit Contabilitate susţin că practica primelor luni de aplicare a sistemului de TVA la încasare arată că, în forma sa actuală, aceasta dezavantajează majoritatea IMM-urilor.

Aceştia arată că în topul pericolelor care au apărut pentru firmele mici şi mijlocii se află lipsa de predictibilitate a cash-flow-ului, sincopele de lichiditate generate de plata aleatorie a TVA, precum şi pierderea contractelor comerciale cu companiile mari şi care preferă să lucreze cu firme care aplică regimul tradiţional de TVA.

Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate ne-a spus, recent, că activitatea multor IMM-uri, în special din sfera producţiei şi comerţului, va fi blocată parţial sau total, acestea urmând să opteze între a-şi plăti dările către stat sau a le amâna, plătind penalităţi, pentru a avea banii necesari continuării activităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb