Principalul obiectiv al "EU Accession Forum" ce s-a desfăşurat ieri a fost acela de a crea un cadru propice pentru abordarea celor mai importante aspecte legate de strategia de aderare a României la Uniunea Europeană, impactul eforturilor de integrare asupra mediului de afaceri, politica de investiţii în infrastructura informatică şi de comunicaţii, precum şi implementarea proiectelor guvernamentale în domeniu.
Ministrul comunicaţiilor şi teh-nologiei informaţiei, Dan Nica, a declarat la sesiunea de deschidere a conferinţei "EU Accession Forum": "Piaţa ro-mâ-nească de comunicaţii şi tehnologia informaţiei este chiar un exemplu european, de pildă pentru modul în care am implementat acquisul comunitar. Este şi o piaţă foarte activă, cu evoluţii spectaculoase. Astfel, dacă urmărim tendinţele în telefonia mobilă vom constata că numărul de abonaţi a crescut continuu, de la 2,6 milioane în anul 2000, la aproximativ 7 milioane în prezent. În tehnologia informaţiei, în România, se în-registrează creşteri ale cifrei de afaceri şi profitului care de-pă-şesc de trei pînă la cinci ori media europeană".
Ministrul a prezentat cîteva dintre iniţiativele Guvernului Ro-mâniei în domeniul e-Government, arătînd că în cadrul unei evaluări multi-ţară (efectuată de SIBIS), România se clasează pe locul I în ceea ce priveşte dorinţa cetăţenilor de a interacţiona on-line cu autorităţile administraţiei publice. Dom-nul Nica a precizat: "Sistemul electronic de atribuire a autorizaţiilor de transport a fost un succes, la numai 3 luni de la intrarea în funcţiune înregistrînd peste 1500 de transportatori care folosesc sistemul şi peste 51000 autorizaţii alocate electronic. Dacă o să mă întrebaţi ce este neobişnuit în asta, vă voi spune că este admirabil ca un nu-măr atît de mare de companii de transport, care nu aveau anterior o înclinare spre utilizarea noilor tehnologii, să se adapteze cu atîta rapiditate, ba chiar să trimită şi propuneri de îmbu-nătăţire a acestuia în viitor".
Sergio Giacoletto, Vice-Preşedinte Executiv pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa al "Oracle", a spus: "Guvernele trebuie să joace două roluri-cheie în ceea ce priveşte tehnologia informaţiei. Primul, rolul politic, este cel de a crea şi promova infrastructura în Societatea Informaţională, şi cred că acesta a fost foarte bine acoperit de ministrul Nica. Cea de-a doua parte constă în faptul că guvernele sînt cei mai mari utilizatori, şi uneori, în anumite circumstanţe, cei mai mari consumatori de IT. Aşa că guvernele au obligaţia faţă de cetăţeni să utilizeze tehnologia informa-ţiei pentru a oferi servicii mai bune şi pentru a se asigura că administraţia publică devine din ce în ce mai competitivă".
"EU Accession Forum" prezintă soluţiile practice oferite de organizatori ca răspuns la concluziile şi recomandările elaborate în urma forumului "Economic Retreat of the Government of Romania", desfăşurat la Sna-gov, în iunie 2003, şi la Sinaia, ianuarie 2004.