UPC dă cu o mână convorbiri gratuite fix/mobil şi ia cu alta viteza la net

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 1 martie 2017

UPC dă cu o mână convorbiri gratuite fix/mobil şi ia cu alta viteza la net

Am primit pe mail o înştiinţare de la UPC din care aflu că din aprilie orice pachet de programe deţinut la companie se transformă în versiuni Connect şi Play, cu internet de 150 Mbps, program maximal de televiziune (Play Maxim) şi 1.000 de minute de convorbiri gratuite către reţele fixe şi mobile din România şi Europa de pe telefonul fix incluse în pachet. Totul, cu numai 3,27 lei/lună în plus. Precizez că sunt şi abonat RCS&RDS la servicii de televiziune (acelaşi televizor poate fi conectat la mai mulţi furnizori cu condiţia să aibă mai multe mufe HDMI), aşa că am fost curios să văd în ce măsură UPC urmăreşte să "fure" din cota principalului său competitor sau doar să scoată mai mulţi bani din buzunar propriilor abonaţi persoane fizice.

Să vedem, însă, cum plăteau până acum abonaţii UPC şi pentru ce. Pentru a nu o lungi foarte mult nu mai enumer costurile separate ale serviciilor, e clar că e mai ieftin să le iei la pachet. Iar cele trei pachete din oferta Connect + Play includeau internet de minim 300 Mbps (exceptând Connect 500 cu 500 Mbps), dar numai unul singur din cele 3 oferea pachetul maximal de televiziune (Play Maxim cu 160 de posturi, 30 HD), celelalte două având versiunea cu numai 117 canale (19 HD). Fiecare din aceste pachete aveau inclusă telefonie fixă cu apeluri nelimitate doar în reţeaua UPC, în timp ce orice pachet care să includă 500 minute apeluri gratuite către reţele fixe şi mobile din România şi Europa ar fi costat în plus 10 lei.

Ei bine, toţi abonaţii UPC trec din aprilie la soluţia Connect 150 + Play Maxim + 1.000 minute gratuite de apeluri fix şi mobil, ceea ce înseamnă că toată lumea primeşte cele 1.000 de apeluri gratuite, dar pierde la viteza de internet minim 150 Mbps (cei care aveau pachetul cu 500 Mbps pierd chiar mai mult). În plus, cei care nu aveau în pachete televiziunea cu numărul maxim de programe sunt avantajaţi, primesc automat şi Play Maxim. Mişcarea e interesantă pentru că pentru un utilizator normal de internet care face doar browsing şi nu descarcă toată ziua de pe torenţi nu e mare diferenţă între vitezele de 150 şi 300 Mbps (plus că la 300 Mbps trebuie să ai şi echipamente compatibile, nu mai vorbesc la 500 Mbps)- dar un telespectator înrăit va aprecia numărul mai mare de canale TV oferite, ca să nu mai pomenim de minutele incluse de convorbiri pe fix şi mobil care vor fi bine-venite mai ales pentru cei speriaţi de "radiaţia" telefonului mobil şi care preferă să vorbească mai mult la fix. Iar aceste convorbiri gratuite vin pentru numai 3,27 lei pe lună în plus, başca oferta mai generoasă la canalele TV. Cum stă însă concurenţa pe aceleaşi segmente?

RCS&RDS nu vinde la pachet, trebuie să adaugi tu serviciile care ţi se par potrivite. În acest moment un pachet de televiziune care să permită şi transmisie în format digital costă aproape 28 lei (sunt 89 canale dar nu toate digitale, evident), cel mai ieftin internet, cel cu viteza de 300 Mbps costă 28 de lei iar telefonia fixă între 5 şi 10 lei pe lună (ai apeluri gratuite în reţeau fixă şi mobilă a companiei şi 100 minute gratuite pentru reţelele naţionale fixe în versiunea ieftină ori apeluri gratuite în reţeaua proprie plus apeluri gratuite în reţelele naţionale fixe plus 100 minute către reţelele naţionale mobile/reţelele fixe din UE, SUA, Canada în versiunea mai scumpă a abonamentului). Deci cu 61 de lei ai acces la cel mai ieftin pachet 3P (triple pay) al companiei iar pentru 16 lei în plus ai pachetul cu viteză maximă de internet (1.000 Mbps) şi cel mai avantajos pachet de telefonie.

La UPC pachetele vechi Connect & Play costau între 74-84 lei/lună în funcţie de configuraţie, iar acum urcă la 77,2-87,2 lei/luna. Pentru 16 lei în plus faţă de concurenţă, la UPC ai un număr mai mare de posturi TV (dar nu şi pe secţiunea de canale sportive unde RCS&RDS este specializată şi mare parte din consumatorii de gen masculin preferă să se uite) şi 900 de minute în plus de convorbiri pe mobil dacă ne raportăm la cele mai accesibile pachete, dar internet cu viteză redusă la jumătate (oricum, multora le este suficient şi 150 Mbps). În plus, UPC oferă şi un Mediabox mai performant, care permite înregistrarea programelor pe anumite canale.

Trăgând linie, prin această decizie UPC vrea să stopeze migraţiile către principalul concurent plusând la numărul de posturi şi convorbirile gratuite pe mobil (avantajele sale competitive în raportul cu RCS&RDS) incluse în cele mai accesibile pachete, scoţând în aceleaşi timp mai mulţi bani din buzunarul clienţilor săi pentru a acoperi o parte din costurile asumate. Evident, cine vrea internet mai rapid de la UPC va trebui să scoată bani mai mulţi din buzunar, deci cu atât mai bine.

Nu am inclus şi Orange în această comparare de preţuri pentru că operatorul a intrat mai târziu în hora ofertelor 3P (internet+televiziune+telefonie fixă) pe de-o parte şi pe de alta pentru că preţurile practicate sunt vizibil mai mari decât în cazul UPC/RCS&RDS. De exemplu, un pachet cu internet prin fibră cu viteză de 100 Mbps, 54 de canale TV prin cablu (zero HD) şi telefonie prin fibră optică cu 100 minute naţionale şi 100 minute în reţea incluse costă pe lună 17,44 euro (8,75 euro + 7,44 euro+1,25 euro) adică 78 de lei. E drept, pentru abonaţii Orange preţul poate scădea la 14 euro (63 de lei, comparabil cu cele mai ieftine pachete RCS&RDS) dar diferenţa între servicii este evidentă-vezi numărul mic de posturi TV, viteza la net şi telefonia fixă cu puţine minute incluse.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Lipseste si Telekom din analiza. Oare de ce?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb