UPDATE Atac iminent în Siria

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 august 2013

Atac iminent în Siria

Update 18:34 SUA trimit încă un distrugător lângă coastele Siriei

Americanii au mobilizat încă un distrugător în apropierea coastelor siriene, transmite AFP. Numărul navelor echipate cu rachete de croazieră în Mediterana de Est a crescut astfel la cinci, a precizat un oficial american din cadrul Apărării.

"USS Stout este în Mediterana şi se îndreaptă spre est", a precizat oficialul american.

Update 18:25 Experţi ruşi: Siria nu va fi atacată înainte de summitul G-20

Siria nu va fi atacată înainte de summitul G-20 care va avea loc pe 5-6 septembrie la Sankt Petersburg, au afirmat experţi ruşi, care consideră că retorica unor ţări occidentale pare pentru moment mai degrabă un joc de muşchi, conform presei internaţionale.

Update 17:42 Oficial britanic: "Marea Britanie, autorizată să intervină în Siria"

Marea Britanie "ar fi autorizată" să efectueze "o intervenţie militară" în Siria, chiar şi în cazul unui blocaj în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, "în virtutea dreptului de intervenţie umanitară", a afirmat, astăzi, un purtător de cuvânt al serviciilor premierului britanic, citat de AFP.

"Poziţia guvernului cu privire la legalitatea oricărui tip de acţiune indică în mod clar faptul că, în cazul în care intervenţia din cadrul Consiliului de Securitate al ONU este blocată, Marea Britanie va fi în continuare autorizată, în virtutea dreptului de intervenţie umanitară, să ia măsuri excepţionale, inclusiv o intervenţie militară, pentru a atenua suferinţele umane în Siria", a declarat acesta.

Update 16:35 Rusia cere ca inspecţiile ONU să se extindă şi în alte locuri din Siria

Rusia a cerut astăzi ca inspecţiile ONU pentru clarificarea presupusei folosiri a armelor chimice în Siria să se extindă şi în alte locuri din această ţară unde, potrivit autorităţilor de la Damasc, opozanţii regimului preşedintelui Bashar al-Assad au folosit astfel de armament, relatează EFE.

"În special, inspecţiile ar trebui efectuate, în afară de periferia Damascului, şi în alte trei locuri, inclusiv în localitatea Khan Al-Asal", în apropiere de Alep, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Aleksandr Lukaşevici.

Update 12:51 Bashar al-Assad, convins că Siria va ieşi "învingătoare" dintr-o confruntare cu SUA

Preşedintele sirian Bashar al-Assad este convins că ţara sa va ieşi "învingătoare" dintr-o confruntare cu Statele Unite, potrivit presei internaţionale.

"De la începutul crizei, ştiţi, aşteptăm momentul în care adevăratul nostru inamic se va dezvălui. Ştiu că moralul vostru este bun, că sunteţi pregătiţi să faceţi faţă oricărei agresiuni şi să apăraţi patria", le-a spus al-Assad unor oficiali sirieni.

"Este o confruntare istorică din care vom ieşi învingători", a mai spus al-Assad.

Update 12:15 MAE: Românii din Siria să părăsească imediat ţara

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) sfătuieşte românii aflaţi în Siria, printr-o atenţionare postată pe site-ul instituţiei, să părăsească această ţară "cât mai curând posibil prin mijloacele de transport încă operaţionale".

"Având în vedere că situaţia de pe întreg teritoriul Siriei a cunoscut o deteriorare majoră în ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se mai află în această ţară să o părăsească cât mai curând posibil prin mijloacele de transport încă operaţionale", atenţionează MAE.

Diplomaţia română explică faptul că forţele înarmate ale opoziţiei sunt concentrate în zone aglomerate şi dens populate.

"În acţiunea de reprimare, forţele guvernamentale utilizează inclusiv armament greu şi aviaţie militară. Pe fondul deteriorării accelerate a situaţiei, pe linie de securitate, există temeri legate de posibilitatea declanşării unor violenţe extreme, de amploare mai mare decât cele care au avut loc la Homs, Hama şi Alep", avertizează MAE.

Update 11:39 Interfax: Rusia va trimite două nave în estul Mediteranei

Rusia va trimite două nave în estul Mediteranei pentru a-şi întări prezenţa navală din cauza "situaţiei binecunoscute" din zonă, a relatat joi Interfax, făcând referire la criza din Siria, informează Reuters.

O sursă din Statul major al forţelor armate ruse a declarat, citată de Interfax, că o navă antisubmarin şi un lansator de rachete se vor adăuga în următoarele zile flotei ruse deja prezente în regiune, deoarece complicarea situaţiei în estul Mediteranei "ne cere să ne adaptăm forţele navale".

Ministerul rus al Apărării nu a putut fi contactat pentru a comenta informaţia.

Update 08:30 Merkel: "Probele atacului chimic din Siria sunt suficiente"

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat că a discutat cu premierul britanic David Cameron, apreciind că probele unui atac chimic împotriva unor civili în Siria sunt suficiente şi că regimul sirian nu poate "continua în impunitate".

"Cancelarul (Angela) Merkel a vorbit din nou la telefon (ieri n.r.) seara cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria. Ei au fost de acord să considere că folosirea masivă a gazului toxic împotriva populaţiei civile siriene este suficient de fundamentată", a anunţat un purtător de cuvânt al Cancelariei, Steffen Seibert.

"Acest atac cu gaz toxic este un punct de cotitură în conflictul intern care durează deja de prea mult timp. Regimul sirian nu trebuie să spere că poate continua în impunitate acest tip de comportament de război contrar dreptului internaţional. De aceea, cancelarul crede, la fel ca premierul, că o reacţie internaţională este inevitabilă", se arată în document, conform surselor de presă.

Update 08:25 Obama confirmă: "Guvernul sirian a comis atacul cu arme chimice din 21 august"

Preşedintele Barack Obama a confirmat că guvernul sirian este cel care a comis atacul cu arme chimice din 21 august.

Obama a adăugat că regimul de la Damasc va suporta consecinţele acestui act criminal, însă o eventuală ripostă militară este de aşteptat doar peste câteva zile, susţin sursele de presă.

Motivul amânării ar fi reţinerea unor parlamentari de la Londra şi de la Washington.

Update 08:10 Marea Britanie vrea să vadă rezultatele inspectorilor de arme chimice, înainte de a răspunde militar

Marea Britanie a declarat că trebuie să vadă rezultatele inspectorilor de arme chimice prezentate Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), înainte de a răspunde militar, arată Reuters.

Aceasta consideră că parlamentul britanic ar trebui să voteze în această chestiune de două ori.

Laburiştii au precizat că vor sprijini acţiuni militare doar dacă membrii Consiliului de Securitate al ONU văd înainte raportul inspectorilor, arată sursele de presă.

----

Update 08:00 Armata siriană se repoziţionează în faţa ameninţărilor occidentale

Armata siriană a început să se repoziţioneze în ultimele 48 de ore din cauza ameninţărilor occidentale împotriva poziţiilor militare ale regimului, ca represalii faţă de presupusa utilizare a armelor chimice, conform surselor de presă.

"Nu este o abandonare a poziţiilor, ci o repoziţionare militară în ultimele 48 de ore", a explicat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Rahmane adaugă: "Zeci de sedii ale comandamentului militar şi comandamentului brigăzilor sunt evacuate pentru a se stabili în altă parte. Aceste schimbări de poziţie au loc la Damasc, la Homs şi la Hama (centru), pe coasta mediterană, la Sueida şi Deraa, în sud".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb