UPDATE/ BOGDAN PANDELICĂ, AUDIAT ÎN CAZUL RAIFFEISEN BANK: "Voi cere comisarilor ANPC să extindă controalele la toate băncile care au dat credite în CHF"

M.I., E.O.
Bănci-Asigurări / 18 octombrie 2017

"Voi cere comisarilor ANPC să extindă controalele la toate băncile care au dat credite în CHF"

Actualizare 15:28

Şedinţa de la Comisia economică din Senat s-a încheiat.

------------

Actualizare 15:21

Florin Dănescu s-a adresat senatorului Zamfir, exprimându-şi dorinţa ca, atunci când se vorbeşte de un anumit context sau de o anumită bancă, să nu se facă referire la toate băncile. Dănescu a precizat: "Totuşi, sunt 10 milioane de deponenţi care nu au probleme de încredere. Dacă se pierde această încredere, atunci se pot produce adevărate probleme. Mai sunt şi debitorii, din care doar o parte au probleme în relaţia cu băncile".

-------------

Actualizare 15:13 Daniel Zamfir: "ANPC a constatat că Raiffeisen nu doar că nu a informat clienţii cu privire la riscurile creditelor în CHF, ci, mai mult decât atât, a prezentat produsul ca fiind unul sigur, stabil, cu o dobândă mică. Controlul trebuie extins la toate băncile care au dat credite în CHF, pentru că toate cele opt bănci au mers pe acelaşi scenariu".

-----------

Actualizare 14:50 Preda afirmă: "Noi nu putem şti ce au băncile în strategiile lor. Facem eforturi reale pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre bănci şi consumatori".

Bogdan Preda a făcut referire la Codul de Bune Practici elaborat de CPBR, care conţine şi un capitol de creditare responsabilă.

----

Actualizare 14:48

Bogdan Preda, reprezentantul Consiliului Patronatelor Bancare din România, refuză să facă observaţii pe subiect, afirmând că tema anunţată în invitaţia de la Comisia Economică se referă la IFN-uri.

-----

Actualizare 14:44

Ordinul de încetare a practicilor incorecte se află în procedura de semnare şi probabil că mâine va fi semnat, a spus Pandelică.

Şeful ANPC a spus că va cere comisarilor Autorităţii să extindă controalele şi la celelalte bănci care au dat credite în CHF.

-----

Actualizare 14:41

Bogdan Pandelică citeşte procesul verbal al ANPC în care s-a constatat că neinformarea corectă a consumatorilor de către bancă i-a determinat pe clienţi să ia o hotărâre pe care altfel nu ar fi luat-o, respectiv să se împrumute în CHF.

----

Actualizare 14:37

Debitorii îi cer lui Bogdan Pandelică să semneze ordinul de încetare a practicilor incorecte practicate de Raiffeisen şi să extindă verificările şi la celelalte bănci.

----

Actualizare 14:34

Reprezentanţii Grupului clienţilor cu credite în CHF prezintă pe scurt conţinutul documentelor interne atribuite Raiffeisen Bank.

----

Actualizare 14:29

Discuţiile pe subiectul Raiffeisen Bank au început.

-----

Actualizare 14:26

Senatorul PSD Radu Oprea l-a întrebat pe Bogdan Pandelică despre Legea insolvenţei persoanelor fizice. Preşedintele ANPC a răspuns că, dacă lucrurile se vor derula aşa cum trebuie, atunci legea va putea fi implementată la 1 ianuarie 2018. În prezent, ANPC se află în etapa finală de trainuire a personalului necesar, conform şefului instituţiei, care a spus că speră ca până la finalul lunii noiembrie să fie finalizate aceste proceduri.

-----

Actualizare 13:52

În urma verificărilor, ANPC a dat amenzi IFN-urilor de 400.000 de lei, fiind restituite consumatorilor "sume de 500.000 de lei şi câteva mii în alte monede", conform domnului Pandelică.

De asemenea, printre altele, au fost dispuse încetarea practicilor incorecte şi remedierea contractelor de credit.

-----

Actualizare 13:47

Bogdan Pandelică citeşte raportul tematic efectuat de ANPC în rândul IFN-lor, în acest an.

Au fost controlate peste 40 de IFN-uri, conform şefului ANPC.

-----

Actualizare 13:46

Daniel Zamfir menţionează că în a doua parte a şedinţei va fi abordat subiectul Raiffeisen Bank.

-----

Actualizare 13:44

Senatorul Zamfir a abordat tema dobânzilor exagerat de mari la creditele acordate de IFN-uri.

------

Actualizare 13:42

Şedinţa a început.

-----

Actualizare 13:32

Şedinţa trebuie să înceapă în câteva secunde. Printre alţii, au sosit Bogdan Pandelică şi Florin Dănescu, preşedinte executiv ARB.

În sala de şedinţe sunt prezenţi şi reprezentanţi din BNR şi de la Asociaţiile IFN-urilor.

De asemenea sunt prezenţi şi reprezentanţi ai consumatorilor.

-------

Bogdan Pandelică, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), urmează să fie audiat la 13:30 în Comisia Economică din Senat, în cazul Raiffeisen Bank.

Senatorul liberal Daniel Zamfir, preşedintele comisiei de specialitate, îi aşteaptă la audieri şi pe reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi Băncii Naţionale a României (BNR).

ANPC a amendat cu 50.000 de lei Raiffeisen Bank pentru practici incorecte.

Decizia ANPC vine în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose şi de Administraţia Prezidenţială, care au cerut Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului să soluţioneze un memoriu al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC).

Acesta face referire la apariţia în spaţiul public, în luna iulie, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elveţieni (CHF).

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Pandemica, ai cam incurcat-o. Ce rahat de comisie iti trebuie, bai papagalule, sa semnezi un ordin de incetare a magariilor? Nu scrie negru pe alb, ca Raifazanii modificau dobanda oricand dorea muschii lor? Pandelica nici nu stii, cat de mic incepi sa fii !!!

    Bine ca sa prezentat Pandelică.

    Își mai intinde un pic picioarele ....a ruginit în scaun la ANPC..

    Sper sa aibe vorbele la el....ca de muțenie...ne-am săturat  

    acum vedem daca statul roman este suficient de puternic (necorupt) in fata unei banci ticaloase

    1. Pai Statul Roman nu mai primeste bani de la banci :) ... ultimele 4 cereri de imprumut au esuat :)

      Bancile santajeaza statul roman la fiecare imprumut, iar BNR tace si nu face nimic ... cica nu are atributiuni... 

      Eu consider ca is doua probleme mari : 

      1. BCR - care trebe pusa cu botu pe labe - astia is cei mai mari santajisti si cei mai hrapareti bancksteri, dupa ce ii rezolvam pe BCR restul turmei nu va mai piui

      2. Mugur Isarescu - nenea asta nu vrea si pace sa plece de la BNR... si NU FACE prin omisiune iar ceea ce face e doar sa atraga atentia - ATATEA ATRIBUTIUNI ARE BNR  

      Isarescu ar trebuie scos la pensie. bandcile s-ar disciplina atunci. iar daca bancile nu mai imprumuta statul, atunci statul sa se imprumute de la oameni. ultima emsisiune de tituluri a fost suprascrisa de nu stiu cate ori.

      Eu cred ca golanul ar iesi la pensie si acu;. Da nu-l lasa hotii aia din vest, de la BCE. Pai ce hot mai mare sa gaseasca in locul lui ???

      Ce motivație ar avea? Deja a încasat indemnizația.

      Dar indemnizatia se va indexa cu perioada lucrata in folosul poporului, nu? ????

    ce se mai aude de creditul de 800 000 CHF a lu' fratele lui Daniel Zamfir:??!! parca si Pandelică avea un super credit!! astia oare chiar apara (negociaza) oameni care ua fost lasati de banci fara bani de mancare, casa, etc..............

    1. Se aude că propaganda prinde tot mai greu, unele băncuțe suferă prin tribunale, nici Parlamentul nu ajută, nici guvernul, iar presedintele deja nu stie ce sa faca cu chiria incasata de pe blocul confiscat.

      Poate vi se dau idei. 

      Dar de ala a idolului tau isarescu?...

      " unii sunt prea prosti pentru vremurile in care traiesc" zamfir cu celebrul avocat au mai facut o lege sa ajute oameni!!!!dar nu o lege simpla si clara si una care sa puna oameni pe drumul judecati, (ca doar era somaj mare in rindul avocatilor)

      Nu-i nevoie să disperi, Iohannis va înapoia banii încasați ilegat de la reiffaisen, iar băncuțele vor merge tot mai des la tribunal să le umple buzunarele avocaților.

      Mare atenție, merg la tribunal pentru țepele pe care le-au dat debitorilor români.

      Hai, bagă propagandă și nu lăsa paharul, durerea e jale. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb