Actualizare 18:50 Ordinea de zi a covocatorului AGA a fost completată
Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a hotărât astăzi completarea ordinii de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Societăţii convocată pentru 14/15 septembrie, ca urmare a cererii primite din partea Asociaţiei Brokerilor şi a cinci case de brokeraj, potrivit unui raport curent al BVB.
Astfel, pe ordinea de zi a convocatorului Adunării Generale figurează acum şi anularea politicii tarifare şi a bonusării angajaţilor şi directorilor instituţiei din programul de răscumpărare, aprobate de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti, în aprilie.
În raportul citat se arată: "Ordinea de zi, astfel completată, a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor: (...)
3. Anularea Hotărârii nr. 9 a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Societăţii Bursa de Valori Bucureşti S.A. din data de 12 aprilie 2017, referitoare la aprobarea nivelului maxim al comisioanelor şi tarifelor practicate de Societate pentru operaţiunile specifice pe piaţa reglementată, conform Anexei la Hotărâre, şi revenirea la nivelul maxim al acestora practicat anterior aprobării Hotărârii nr. 9. [punct introdus ca urmare a solicitării Acţionarilor Petenţi].
4. Aprobarea modificării Bugetului de venituri şi cheltuieli şi a planului de afaceri pentru anul 2017 aprobat prin Hotărârea nr. 6 a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Societăţii Bursa de Valori Bucureşti S.A. din data de 12 aprilie 2017, în sensul eliminării poziţiei Costuri estimate - răscumpărare acţiuni (stock option plan) & bonusuri anuale, cu valoare de 1.500 mii lei din Contul de Profit şi Pierdere al Societăţii, Capitolul Cheltuieli Operaţionale. [punct introdus ca urmare a solicitării Acţionarilor Petenţi]".
(S.A.)
-------------
Asociaţia Brokerilor împreună cu cinci case de brokeraj doresc anularea politicii tarifare şi a bonusării angajaţilor şi directorilor instituţiei din programul de răscumpărare, aprobate de acţionarii Bursei de Valori Bucureşi (BVB), în aprilie, astfel că au solicitat completarea, în acest sens, a convocatorului Adunării Generale din 14/15 septembrie.
Cei cinci intermediari semnatari ai cererii sunt Finaco Securities (cu 1,54% din BVB), Confident Invest (1,48%), Interfinbrook Corporation (1,48%), Intervam (1,43%) şi Vienna Investment Trust (0,98%) şi, împreună cu Asociaţia Brokerilor (0,12%) depăşesc deţinerea de 5% necesară introducerii de puncte noi pe ordinea de zi a Adunărilor Generale.
Brokerii consideră că noul plan tarifar al BVB, care include introducerea unui tarif fix pe ordin executat pentru piaţa Regular acţiuni şi reducerea comisionului de tranzacţionare aplicat la valoarea unui ordin executat avantajează intermediarii mari din piaţa de capital, care de obicei plasează în piaţă ordine de valori mari, şi dezavantajează intermediarii de dimensiuni mici, care plasează în piaţă multe ordine (pentru care vor plăti un tarif fix/ordin) de valori mici.
Prin noul plan, Bursa de Valori vizează un comision de cumpărare de 0,035% şi unul de vânzare de 0,095%.
Reducerea comisionului de tranzacţionare pe partea de cumpărare este de -12,5% faţă de nivelul anterior al comisionului respectiv, iar reducerea comisionului de tranzacţionare pe partea de vânzare este de -5%.
BVB intenţionează să introducă un tarif fix pe ordin executat aplicat pentru piaţa Regular acţiuni din cadrul pieţei reglementate la vedere administrate de BVB de 0,95 lei.
Conform Bursei, tariful se percepe pentru execuţia unui ordin, indiferent de numărul de tranzacţii generate într-un interval de timp
De asemenea, BVB a prezentat şi tarife pentru "punctele de acces" la sistemul de tranzacţionare - pe două niveluri: un nivel "de bază", de 50 euro/lună/sesiune-utilizator şi un nivel avansat, mai scump.
În solicitarea transmisă BVB, brokerii opinează că "prin creşterea tarifelor pentru «punctele de acces» la sistemul de tranzacţionare, se accentuează discrepanţa dintre cele două categorii de intermediari, întrucât aceste tarife sunt mai greu de amortizat atunci când valoarea tranzacţiilor este mică, cazul intermediarilor mici".
Brokerii au mai adăugat: "Măsurile menţionate vor conduce la o polarizare şi mai accentuată a pieţei serviciilor de intermediere financiară, în condiţiile în care, oricum, în perioada ianuarie - mai 2017, din cei 35 de intermediari care au efectuat tranzacţii la BVB, aceiaşi trei intermediari deţin constant împreună mai mult de 50% din valoarea totală a tranzacţiilor înregistrate de operatorul de piaţă.
În plus, întrucât aceste comisioane vor fi transferate de intermediari către clienţii lor, noua politică de tarife şi comisioane a BVB va conduce la limitarea accesului clienţilor de retail la investiţia în acţiuni pe piaţa reglementată a BVB, clienţi care în general plasează ordine multe de valori mici, în avantajul clienţilor instituţionali care plasează ordine de valori mari şi foarte mari".
Astfel, semnatarii cererii de completare a convocatorului consideră că "recentele măsuri adoptate de BVB (...), în condiţiile în care societatea deţine o poziţie dominantă pe piaţă în ceea ce priveşte tranzacţionarea acţiunilor pe piaţa reglementată, creează un dezvantaj concurenţial pentru intermediarii mici, prin aplicarea în raporturile cu aceştia a unor condiţii inegale la prestaţii echivalente, impun condiţii de tranzacţionare inechitabile, atât pentru intermediari, cât şi pentru consumatori şi limitează accesul consumatorilor de retail, încălcndu-se astfel Art. 6 alin (1) literele a), b) şi c) din Legea concurenţei".
Totdată, Asociaţia Brokerilor şi cei cinci intermediari au cerut modificarea Bugetului de venituri şi cheltuieli şi a planului de afaceri pe 2017, aprobate în aprilie, prin eliminarea poziţiei "Costuri estimate - răscumpărare acţiuni (stock option plan) & bonusuri anuale, cu valoare de 1.500 mii lei, din Contul de Profit şi Pierdere al Societăţii, capitolul Cheltuieli Operaţionale.
Brokerii susţin că, prin hotărârea din aprilie, cresc semnificativ şi nejustificat cheltuielile aferente angajaţilor şi directorilor cu mandat, astfel: "-Costurile aferente stock option plan şi bonusuri anuale, în valoare de 1.500 mii lei, neexistente în buget în anul anterior; -Includerea sumei de 4.000 de lei pentru programul de răscumpărare acţiuni BVB în scopul implementării stock option plan, în Planul de achiziţii pentru anul 2017; Cheltuielile de personal şi management, la valoarea de 6.276 mii lei, în creştere cu 6% datorită unui număr mai mare de angajaţi faţă de anul 2016, în vederea acoperirii necesarului de personal, conform explicaţiilor la bugetul de venituri şi cheltuieli, în condiţiile în care profitul societăţii distribuit acţionarilor sub formă de dividende pentru exerciţiul financiar 2016, aprobat de către Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor BVB din data de 12 aprilie 2017 are valoarea de 7.062,423 mii lei".
Brokerii au justificat: "Cele prezentate mai sus ilustrează punerea într-o poziţie de inferioritate a celor 1.317 acţionari ai BVB (conform raportului publicat la data de 30 iunie 2017), faţă de cei 45 de angajaţi plus doi directori cu contract de mandat existenţi la 31 decembrie 2016 (conform situaţiilor financiare individuale ale BVB la 31 decembrie 2016).
Nivelul bonusurilor şi alocărilor nu este justificat de nivelul performanţelor cerute pentru exercitarea opţiunilor şi pentru acordarea bonusurilor şi de o contribuţie semnificativă la îmbunătăţirea viitoare a activităţii şi performanţelor BVB".
Recent, Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF Transilvania, unul dintre cei mai mari acţionari ai BVB (cu un pachet de peste 7%) s-a pronunţat contra bonusurilor pentru angajaţii BVB din programul de răscumpărare.
Domnul Fercală şi-a exprimat speranţa ca acţionarii să se implice şi să tranşeze situaţia, la AGA din septembrie.
De altfel, SIF Transilvania a propus, şi pentru AGA ţinută în aprilie, ca acţiunile răscumpărate de BVB, în cadrul unui program de răscumpărare, să fie anulate, însă propunerea a fost respinsă de acţionari.
Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti sunt convocaţi, pe 14/15 septembrie, să aleagă un membru în Consiliul de Administraţie al BVB, pentru ocuparea poziţiei vacante deţinute anterior de Cristian Micu, decedat.
La finalul lunii iulie, admistratorii BVB l-au cooptat provizoriu pentru acest post pe Radu Hanga. Se pare că acesta şi-a depus candidatura şi pentru alegerile din cadrul AGA.
Radu Hanga nu a putut participa, până acum, la şedinţele Consiliului Bursei, care au avut ca subiect, în mod repetat, prelungirea mandatului fostului director general Ludwik Sobolewski, pentru că nu a fost încă avizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
1. liberte, egalite, fraternite
(mesaj trimis de Robespierre în data de 29.08.2017, 00:49)
Brokerii mici care cresc piata. In afara de Confident nu vad pe vreunu razlet pe acolo. Interfinbrok, VIT, Intervam, nume mari si rezonante, cu tranzactii imense si atat. Cati clienti au adus aceste somitati? Nu ma refer la cupoane.
Asta imi aduce aminte de o alta poveste de acum 4 sau 5 ani, cand au castigat prin neinregistrare la aga. De atunci actionariatul s-a schimbat, dar ma duc la aga doar de amorul artei, pentru ca decizia nu va fi revocata.
Vive la Revolution! Vive le petite brokers!
PS. BVB-ule, iar ne dai un biscuite si cafea? Bune si alea, mai economisesc banii pe un pranz.
2. fără titlu
(mesaj trimis de New în data de 29.08.2017, 07:10)
Mai bine 0.095% maxim 1 leu si impaca si pe investitorii mici si pe cei mari
2.1. comisioane (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 09:47)
Comisioanele brokerilor mici sau cota lor de piata nu este relevanta....
Prostia BVB de cand a venit Anghel este ca are nevoie de retail ca de aer, dar majoritatea masurilor pe care le-a luat - ori este blestem ori nestiinta autentica - au fost exact impotriva notiunii de retail !!!!
Ori, sa dai bani pe bazaconii in piata Universitatii, sa organizezi concursuri stupide pentru speculanti, pe care s-au aruncat sute de mii de euro si apoi sa iti dai si prime, este colosal!!!
Sobolewsky si ANghel confunda retailul cu cuponarii, care nu mai inseamna nici ei mai mult de 10% din volumele brokerilor din lista...
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de New în data de 29.08.2017, 09:54)
Nu ma intereseaza brokerii. Costul va veni pe clienti. Pe cei mici si foarte mici.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 11:38)
Radu Hanga provine dintr-o banca,de la care a mancat paine pana acum,deci omul nu are interesul ca retailul sa faca ''ce vrea muschiul lui'' pe bursa.Deci nu se va schimba nimic.
Am mai spus-o si cu alte ocazii ,nici macar institutionalii de la noi nu fac fata retailului,au nevoie de tot felul de tertipuri prin care sa isi creeze avantaje,de la comisioane foarte mici pana la impunerea unor noi taxe si comisioane in carca retailului.Asta este unul dintre motivele principale pentru care bvb-ul este incremenit in timp,angajatii unor banci si ssifuri care nu tin pasul cu vremurile,imbogatiti din adunarea de cupoane prin anii 90 iar acum incearca sa isi creeze avantaje .Dlor profesionisti ,daca va tin baierele,luati-va la tranta cu retailul!Personal ,accept si comision de tranzactionare dublu fata de voi,dar nu veti face fata,va garantez!
Mai puneti mana pe carte,vremea cupoanelor s-a dus si nici nu se va mai intoarce!
3.1. cupoane? (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 12:22)
Ce-ai frate cu cupoanele?? La tine cat e ceasul? :)))
S-au terminat de vreo 7-8 ani, nu mai exista cuponari, mai intereseaza-te si tu sau vezi prin piata....
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 12:36)
Mai citeste o data ce am scris,poate intelegi de data asta
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 15:47)
cum s anu fie cupoane omule? crezi c-au disparut cupoanele, milioanele de cuponari? n-au disparut romeofantastiku si manelista aia daramite cupoanele
3.4. milioane-milioane! (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 16:24)
''Milioanele'' alea invocate sunt aia cu ''resturi'' de la SIF-uri, de 40 de lei fiecare....
Milioanele alea bune s-au dus demult
Milioanele astea care au ramas nu pot fi vandute, datoruita costurilor fixe. Brokerii mai vand cateodata de mila, la cazuri sociale.....
4. Pentru ce prime????
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 29.08.2017, 12:44)
Ce performanta are conducerea B.V.B? Pentru ce prime????Lucica ANGHEL sa plece acasa si sa ne lasa, efectiv, ne-a intoxicat cu minciunile si manipularile lui.
5. indignatul
(mesaj trimis de costelus în data de 29.08.2017, 13:18)
Astia sau luat dupa TLV si SIF 2 cu remunerarea sefilor.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 13:19)
De anul trecut a inceput si SIF 1 sa faca la fel.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 17:03)
fidelizare maxima, sa nu-si dea demisia si sa plece in agricultura bio, pescuit de crabi la cercul polar sau oierit prin teleorman pe undeva si sa raminem cu bursa fara frecatori de menta
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 17:39)
Aia de la SIF2 au scoala lu' ceocea. acum unul mai nou venit COR (specialist in falimentare) dupa ce a facut investitii in padurete si imobiliare a trecut la faza 2 si isi extinde aripile si la celelalte SIF-uri cu banii imprumutati de la BT si cu banii SIF2 plasati in tot felul de proiecte aberante si care ocolesc piata de capital.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 15:51)
am 1000 de eur. pot sa uit de ei si sa.i investesc la bvb pe minim 3 ani. sau suma e prea mica sa.mi fie acceptata. decat sa.i dau la banci prefer atunci o excursie la bulgari
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de broker în data de 29.08.2017, 17:05)
Poti sa-i cheltui pe toti in respectiva excursie
SAU
Investeste-i (nu neaparat in momentul acesta) pe toti in actiuni serioase care fac profit si dau dividend, mai investeste cate 100 EUR lunar, iar la anul o sa mergi in excursie la bulgari doar din dividendele incasate din investitiile facute, anul urmator lafel, samd...
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 23:24)
intrebarea principala este legata de suma. aud ca fara 15000 lei nu esti bagat in seama