• Update 13:33
Consorţiul Raiffeisen Capital&Investment şi Morgan Stanley va intermedia oferta prin care Hidroelectrica vrea să vândă 15% din acţiuni şi să se listeze la bursă, fiind desemnat astăzi câştigătorul licitaţiei pentru selecţia intermediarului.
Alături de Raiffeisen Capital&Investment şi Morgan Stanley, la licitaţie a mai participat consorţiul format din banca americană JP Morgan, BRD şi Societe Generale, iar Goldman Sachs a depus oferta împreună cu BCR şi Erste.
Deutsche Bank s-a aliat cu UniCredit Bank Austria, firma de brokeraj Alpha Finance România, Alpha Bank România şi casele de brokeraj Intercapital Invest şi SSIF Broker.
O altă ofertă a fost depusă de Citigroup împreună cu firmele de brokeraj Wood&Company, Swiss Capital, NBG Securities (România şi Grecia) şi BT Securities.
"Toate ofertele tehnice au întrunit condiţiile de eligibilitate, fiind deschise toate cele cinci oferte financiare. Oferta Sindicatului de Intermediere format din Raiffeisen Capital & Investment S.A. (Manager de Sindicat) şi Morgan Stanley & Co. International plc a fost declarată câştigătoare, acesta fiind declarat ofertant selectat. Activitatea Sindicatului de intermediere format din Raiffeisen Capital & Investment S.A. (Manager de Sindicat) şi Morgan Stanley & Co. International va începe după semnarea şi intrarea în vigoare a Scrisorii de Angajament", se arată într-un comunicat remis de Departamentul pentru Energie.
---
• Surse: Intermediarii listării Hidroelectrica trebuie să ceară comision sub 0,96%
Comisia de selecţie a consorţiului care va intermedia listarea Hidroelectrica a cerut brokerilor înscrişi la licitaţie să depună oferte financiare îmbunătăţite, respectiv comision de sub 0,96%, nivelul minim cerut de un participant, potrivit unor surse din piaţa de capital, citate de Mediafax.
"Noile oferte trebuie depuse până luni (n.r. astăzi) la ora 12:00. Îmbunătăţirea ofertelor înseamnă că brokerii trebuie să ceară un comision mai mic decât minimul cerut iniţial. Cel mai mic comision prezentat a fost de 0,96% (n.r. din valoarea ofertei pentru vânzarea a 15% din acţiuni pe care Hidroelectrica o va derula pentru listare), iar maximul a fost de circa 3%. Acum depinde dacă cei care participă sunt dispuşi să vină cu un comision mai mic sau nu", au afirmat sursele citate.
Ofertele financiare depuse iniţial au fost deschise vineri, însă întrucât a fost o diferenţă de peste 15% între comisionul minim şi cel maxim, brokerilor li s-a permis să îşi îmbunătăţească ofertele.
Hidroelectrica a primit luni, 20 ianuarie, oferte de la cinci consorţii de brokeri interesate să intermedieze oferta prin care compania se va lista la bursă.
Unul dintre consorţii este format din banca americană JP Morgan, BRD şi Societe Generale, iar Goldman Sachs a depus oferta împreună cu BCR şi Erste.
Raiffeisen participă la această licitaţie împreună cu banca americană Morgan Stanley, în timp ce Deutsche Bank s-a aliat cu UniCredit Bank Austria, firma de brokeraj Alpha Finance România, Alpha Bank România şi casele de brokeraj Intercapital Invest şi SSIF Broker.
O altă ofertă a fost depusă de Citigroup împreună cu firmele de brokeraj Wood&Company, Swiss Capital, NBG Securities (România şi Grecia) şi BT Securities.
Ministrul delegat pentru Energie Constantin Niţă a declarat, recent, că Hidroelectrica şi Electrica vor fi listate în luna iunie.
Raportat la valoarea acţiunilor evaluate de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica, oferta pentru vânzarea pachetului de 15% din acţiunile producătorului de energie ar fi de aproximativ 1,5 miliarde lei (332 milioane euro).
Statul deţine, prin Departamentul pentru Energie, 80,05% din acţiunile Hidroelectrica.