UPDATE/ DACĂ VA FI REDUSĂ CONTRIBUŢIA Dochia: "Pilonul II de pensii va muri, încet-încet"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 august 2017

Dochia: "Pilonul II de pensii va muri, încet-încet"

"Dacă va fi păstrat doar sistemul pensiilor de stat, la un moment dat s-ar putea ca statul să nu mai aibă resurse să plătească pensiile", consideră Dochia

---------

Actualizare 14:46 APFPFI: "Reducerea contribuţiilor la pilonul II de pensii este la fel de nocivă ca şi naţionalizarea sau desfiinţarea acestor fonduri"

Reducerea contribuţiilor la pilonul II de pensii este la fel de nocivă ca şi naţionalizarea sau desfiinţarea acestor fonduri, în contextul în care legislaţia oricum prevede o contribuţie mai mare decât cea care se realizează efectiv, potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (APFPFI).

În comunicat se precizează: "Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (PFP) a luat la cunoştinţă cu surprindere de ultimele ştiri privind fondurile de pensii pilon II şi îşi exprimă profunda dezamăgire cu privire la intenţiile factorilor guvernamentali în această direcţie. Mai precis, PFP se referă la informaţiile apărute în cursul zilei de 23 august 2017, cu privire la intenţia de a plafona la nivelul de 2,5% contribuţia de asigurări sociale a salariaţilor destinată fondurilor de pensii Pilon 2".

Conform sursei, în prezent, Legea nr. 411/2004 prevede ca această contribuţie să fie de 6% dar, prin derogări succesive realizate în fiecare an, aceasta a fost menţinută la un nivel mai mic (în prezent 5,1%), cu promisiuni anuale nerespectate ale fiecărui Guvern şi Parlament că aceasta va fi adusă la nivelul legal.

În comunicat se menţionează: "Interesele viitorilor pensionari au fost astfel încălcate în mod constant. Poate că la această situaţie a condus şi perspectiva încă îndepărtată a pensiei pentru aceştia (căci, până să devină pensionari, aceştia nu pot constitui masă de manevră electorală). Totuşi, cu toată această încălcare a intereselor viitorilor pensionari, trebuie să remarcăm că, până în acest an, niciun Guvern şi niciun Parlament nu au discutat despre naţionalizarea sau desfiinţarea fondurilor de pensii pilon II sau despre diminuarea contribuţiilor la acestea", mai arată reprezentanţii PFP.

Reprezentanţii asociaţiei au amintit că, din păcate, în acest an au apărut periodic discuţii pe aceste teme, se arată în sursa amintită.

"Din stângăcie sau poate pentru a testa piaţa, fiecare ministru de finanţe a invocat posibilitatea naţionalizării sau desfiinţării acestor fonduri de pensii. Este clar că, deşi declaraţiile au fost retractate ulterior, această intenţie încă există, într-o formă sau alta. Ultimul pas în această direcţie este această nouă idee, de a reduce contribuţia la fondurile de pensii pilon II de la 6% la 2,5% (deci de mai mult de două ori). Este o idee la fel de nocivă ca şi naţionalizarea sau desfiinţarea acestor fonduri de pensii. În perioada post-revoluţionară, cu puţine excepţii, statul român a dovedit că nu este un bun administrator. Sistemul de pensii nu este o excepţie, deficitul acestuia adâncindu-se de la an la an şi fiind acoperit întotdeauna de la bugetul de stat", potrivit comunicatului.

Sursa citată aminteşte că trecerea unei părţi din viitoarea pensie a românilor în administrarea privată a fondurilor pilon II este o măsură menită să înlăture slaba administrare a statului.

Reprezentanţii asociaţiei au adăugat: "Astfel, românii vor primi pensie pe baza contribuţiei pe care o fac în fiecare lună la sistemul de asigurări sociale. Banii lor vor fi investiţi şi administraţi pentru ei şi nu vor fi folosiţi pentru a plăti pensii speciale unor persoane care nu merită asemenea pensii sau, mai grav, pentru a finanţa investiţii fantasmagorice (borduri puse în trei straturi, terenuri de sport construite în pantă, parcuri în sate fără curent electric şi canalizare, etc). Nu este sigur că 6% este o contribuţie suficientă. Dar cu siguranţa 2,5% este o contribuţie infimă, al cărei rezultat este că românii vor pierde orice garanţie privind pensia lor viitoare".

Potrivit sursei citate, aceştia sunt de acord că activitatea fondurilor de pensii din pilonul II poate fi îmbunătăţită, însă precizează că susţin principiul pe baza căruia acestea au fost înfiinţate, şi anume mai buna administrare a contribuţiilor sociale ale românilor, pentru a le asigura acestora o pensie decentă.

"De la acest principiu nu pot fi îngăduite abateri. Iar o cotă de 2,5% este o abatere gravă, care nu poate fi tolerată", se mai susţine în comunicat.

(A.C.)

--------

Pilonul II de pensii revine în atenţia opiniei publice, după ce, ieri, a apărut o informaţie pe surse potrivit căreia Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să reducă la jumătate contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii.

În opinia analistului economic Aurelian Dochia, probabil că aceasta este o soluţie alternativă, "după ce au avut loc reacţii destul de puternice când s-a discutat despre naţionalizarea Pilonului II de pensii".

Domnia sa ne-a precizat: "Dacă ideea naţionalizării Pilonului II nu a fost bine primită în piaţă, atunci probabil că s-au gândit să reducă procentul cu care se contribuie la acest pilon. De fapt, acest proces a început de mult timp, în primul rând pentru că procentul contribuţiilor nu a mai crescut de câţiva ani, deşi era prevăzut să crească. Dacă se face şi acest pas înapoi, atunci cred că, încet-încet, Pilonul II de pensii va muri singur".

Diminuarea contribuţiilor la fondurile de pensii private obligatorii va avea efecte negative în piaţă, consideră domnul Dochia, explicând: "Fondurile de pensii se numără printre cei mai mari investitori de la noi, sunt cei care cumpără şi titluri de stat, investesc în acţiunile de pe Bursă şi, deci, dacă va scădea nivelul contribuţiilor la aceste fonduri, ne vom confrunta cu o absenţă notabilă de cerere de piaţă".

În acelaşi timp, pensiile private obligatorii reprezintă modalitatea pentru a avea mai multe surse de finanţare a pensiei, ne-a mai spus domnul Dochia, menţionând că riscul, în cazul în care va fi păstrat doar sistemul pensiilor de stat, este că, la un moment dat, s-ar putea ca statul să nu mai aibă resurse să plătească pensiile.

Aurelian Dochia a conchis: "Până la urmă, cine este prevăzător şi îşi permite, poate lua măsuri individual - să investească în diverse forme de plasament, să pună bani deoparte -, dar aşa cum arată experienţa de peste tot, rareori oamenii iau astfel de măsuri. Puţine persoane sunt dispuse să găsească o alternativă de plasament, să caute diverse forme de investiţii în care să-şi plaseze banii, iar acest lucru nu este valabil doar pentru ţara noastră, deşi sistemele de pensii variază foarte mult în lume".

Referitor la oportunitatea adoptării unei astfel de măsuri, specialistul consideră că "există o oarecare panică în legătură cu bugetul", adăugând: "Probabil că autorităţile nu au reuşit să acopere cheltuielile care au fost majorate şi caută cu disperare soluţii".

Şi Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), este de părere că Guvernul "a fost de un populism extrem de nejustificat, iar acum trebuie să acopere pierderile şi nu are bani".

Referitor la informaţia căreia MFP ar intenţiona înjumătăţirea contribuţiilor la Pilonul II de pensii, domnul Pârvan ne-a spus: "Cred că este doar un zvon, un balon de încercare să se vadă cât de mare este reacţia din piaţă. Luatul din pensii este foarte complicat, deşi în unele ţări au avut loc fenomene similare. Prin acest sistem s-a investit în sisteme informatice, în oameni, în infrastructură. Astfel că, dacă va fi adoptată această măsură, va trebui ca statul să plătească ceva despăgubiri. Însă, cum noi suntem cei care cum facem ceva, cum suntem traşi la răspundere, nu cred că vor avea curaj să reducă din contribuţia la pensiile private obligatorii".

ASF: "Actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuţie"

Informaţia că Ministerul Finanţelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuţia virată la fondurile de pensii private obligatorii a fost dată, ieri, pe surse, de Profit.ro, după care, deşi întrebaţi de presă, reprezentanţii MFP nu au revenit cu nicio precizare pe subiect, până la închiderea ediţiei.

Conform sursei citate, măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor. Se pare că, într-o primă fază, ministerul de resort ar fi propus şi varianta de reducere a contribuţiei de la 5,1% la 1%.

Sursele citate arată că intenţia ar fi fost anunţată de ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, într-o întâlnire cu reprezentaţii conducerii Asociaţiei Profesionale a Administratorilor de Pensii Private (APAPR), la care au participat şi oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Acestea mai spun că Ministerul Finanţelor vrea să pună în aplicare astfel de măsuri ca urmare a creşterii deficitului bugetului asigurărilor sociale.

Ca reacţie la aceste informaţii, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a făcut, ieri, mai multe precizări, într-un comunicat de presă, în care a menţionat: "Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 30,76%. ASF participă în mod regulat, în calitate de supraveghetor al pieţei, la discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, dar şi cu ai altor instituţii, inclusiv cu entităţile reglementate, pentru evaluări periodice ale modului în care funcţionează pieţele supravegheate. Actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuţie. ASF nu are dreptul de iniţiativă legislativă în vederea modificării actelor normative care reglementează sistemul pensiilor administrate privat. ASF supraveghează şi reglementează sectorul financiar non-bancar şi are ca principale obiective stabilitatea şi dezvoltarea pieţelor, precum şi protecţia consumatorilor".

Însă ASF nu a comentat nimic despre reducerea contribuţiilor. Faptul că mecanismul de funcţionare a Pilonului II nu este pus în discuţie nu înseamnă nicidecum că acesta nu va fi afectat.

Amintim că nu este prima dată când, dinspre Guvern, vin informaţii legate de viitorul Pilonului II de pensii.

În luna iunie, imediat după numirea sa în funcţie, ministrul Mişa a spus că Guvernul Tudose ia în calcul să desfiinţeze pilonul II de pensii, menţionând: "Luăm în calcul de a da posibilitatea fiecărui contribuabil să opteze către Pilonul III de pensii, către cel privat, sau să meargă către Pilonul I. Este alegerea contribuabililor".

Ulterior, premierul Tudose a infirmat spusele oficialului de la Finanţe, menţionând că Pilonul II de pensii nu va fi desfiinţat.

Totodată, ASF a sancţionat, în aprilie, "NN" Pensii cu o amendă contravenţională în cuantum de 1% din capitalul social al societăţii, respectiv cu suma de 750.000 lei, ca urmare a unei scrisori transmise clienţilor de către fond în legătură cu posibila naţionalizare a fondurilor de pensii private obligatorii. ASF a mai decis, atunci, sancţionarea cu retragerea autorizaţiei directorului general al societăţii "NN" Pensii, Raluca Ioana Georgiana Ţintoiu, precum şi cu o amendă contravenţională în suma de 100.000 lei.

Pilonul II de pensii numără 7 milioane de participanţi, în acest sistem activând următoarele fondurii: "Metropolitan Life" Pensii, "Aripi", "AZT" Viitorul tău", "BCR", "BRD", "NN" şi "Vital".

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Important este ca nu lichideaza plasamentele actuale, deci nu e grav. Dar nici grozav.

    Oricum gasesc greu oportunitati de plasamente in Romania pentru cele 37 mld si comisioanele de administrare sunt cam mari.

    Totusi, decat sa imi plasez banii in buzunarele lui dragnea si ale acolitilor/votantilor lui, as prefera in titluri de stat.  

    1. admnistratorul achita TOATE cheltuielile fondului de pensii privat; in nici o tara nu se mai intampla asa...fondul ar trebui sa suporte cheltuielile...sunt convins ca nu ar mai comenta nimeni privind acest subiect daca ar analiza suma neta care-i ramane administratorului...este foarte important ca se diminueaza contributiile...statul iti ia automat din venit contributia pt asig sociale...si nu mai beneficiezi de acesti bani...

      Alo.Alo.Alo.

      37 miliarde lei sau adunat in cei 9 ani de contributie la pilonul II deci nu vorbim aceeasi limba. 

      Comisionul de administrare este mare de 2,5% din contributia virata asta este adevarat. 

      Intr-o alta ordine de idei cei care administreaza pilonul II cumpara de 70% din banii virati titluri de stat,deci imprumuta statul pe dobanzi foarte mici care intradevar sunt scutite de impozit pe dobanda,alte 20% sunt investite in actiuni iar 10% in depozite la termen.

      Acum vin eu si spun ca normal ar fi daca tot este administrator privat pe pilonul II sa investeasca nu sa doarma adica sa aduca randamente foarte mari in conturile noastre in fiecare an. 

      Atunci nici pensie prea mare sa nu astepti de la pilonul II,cu dobanda de 3%/an la titluri de stat.

      Atunci te numesti administrator privat si te diferentiezi de ceilalti cand gasesti oportunitati de investire in plasamente la randamente mai mari pentru ca altfel ramanea cum a fost si asta era. 

      Vorbiti despre randamente. Ce randamente sa aduca administratorul daca ii este impus 70% sa cumpere titluri de stat? Performanta administratorior vine pe fondul celorlalte investitii de 20-30 % din active. Si randamentele sunt considerabile.

      Faptul ca administratorul suport din costuri il motiveaza sa fie competitiv. La pilonul 3 dupa ce se elimina comisioanele, dupa 2 ani in multe cazuri ai acumulat cat ai contribuit pt ca randamentul s-a dus in acoperirea cheltuielilor. Si acolo e piata si acolo e concurenta. Deci ce se intampla la pilonul 2 este vis. 

      Acum sa nu mai vireze la p2 si sa se duca la stat.. la stat nu primesti cat ai contribuit. banii nu sunt pusi de-o parte pentru mostenitori. 

      La pilonul 1 (la stat) daca mori, tot ce ai contribuit se duce la mostenitori?

      la pilonul 1 daca ajungi in caz de invaliditate primesti banii inapoi? 

      Dacă sunteți atât de asupriți și obligați, cum se face că toți practicați aceleași comisioane?

      La pilonul 2 contributția intra in contributiile mostenitorilor si s-ar putea sa vada banii asemeni defunctului. :D 

      asa e fratilor se duce de rapa tara in frunte cu [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

    asf sanctioneaza nnpensii in frunte cu dir.general.acum ce face?ca de obicei doarme.niste cretini care cistiga o saltea de bani dar nu au nici o calificare.asta e tara frumoasa.pacat ca e locuita.

    1. Exact.

    Vreti o opinie despre cum vor evolua pensiile private? Totul va fi frumos pana se va apropia termenul in care vor trebui sa dea si bani. Atunci se va gasii un guvern care sa aiba o initiative care sa afecteze administratorii pensiilor private, acestia vor face pe suparatii si se vor retrage, eventual vor da in judecata statul Roman si binenteles ca vor castiga, vor ramane cu banii castigati ca administatori si tot statul va trebuii sa plateasca pensile.

    Nu faceti greseala mea de a va inscrie in Pilonul III. La aparitia pensiilor private am fost naiv si am crezut ca e o forma moderna de a-mi asigura un plus la pensie. Pe parcurs sesizand excocheria, nu am mai cotizat, totusi se adunase o suma semnificativa. Nici pana acum legislatia nu spune suma cu care trebuie sa fi cotizat pentru a beneficia de pensie si valoarea acesteia (este fond de pensii nu fond de investitii sau banca). Cand am implinit 60 ani si am putut sa retrag banii am constatat ca suma primita este mai mica decat daca faceam depozit la banca. In plus pe langa comisioanele fondului am mai platit si 16% impozit la stat pe suma primita. Concluzia: nu este fond de pensii este o forma sa va ia banii, sa se joace cu ei si apoi Dumnezeu cu mila! 

    Pilonul II ar trebui lasat in pace si urmarita doar gospodarirea lui corecta. Oricum din afacerea asta statul ia aproape totul, Pilonul II fiind doar o firmitura.

    1. Contribuabilii sunt cei care plătesc "randamentele" fondurilor de pensii private obligatorii, din afacerea asta administratorii priva'i fiind cei care ]ncaseaz[ bani câteva zeci de ani până când își vor face exitul.

    În contextul schimbării managementului privat cu cel de stat, Dochia vorbește despre naționalizarea fondurilor de pensii exact ca un escroc.

    Manipulează ordinar! 

    Contribuțiile viitorilor pensionari au fost aproape modice în ultimii 20 de ani. De ce n-ar putea, Dochia, să suporte statul pensiile? Pentru că sufocă bugetul pensionarii speciali ai mafiei securiste? 

    asta cu pilonul2 eca si fondul suveran.adica min.finantelor renunta la ogramada de bani ca sa odea pe mina altor structuri fie ele private sau de stat.angajati multi salarii mari exact ca popa intermediar intre dumnezeu si enorias.la min.finantelor ar ajunge 30 salariati sa gestioneze totul.la fondul suveran vor fi cel putin 200.la pilonul 2 nu stiu citi salariati sint dar putem afla.o fi bine?

    1. Ehei,ehei,ehei.

      Totul e o suveica. 

    Dupa vechea metodologie de pregatire a cadrelor de conducere de partid si de stat la Academia Stefan Gheorghiu cu aprofundare la Moscova, acum se face pregatirea la SNSPA cu aprofundari manageriale peste ocean, dupa cum se poate observa in practica. De aici si toate aberatiile din toate domeniile tarii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb