• Update 17:02 Deutsche Telekom dezminte informaţiile
Deutsche Telekom a dezminţit informaţiile din presă potrivit cărora grupul german este interesat de preluarea unei participaţii de 10% deţinută de statul elen la operatorul de telecomunicaţii OTE, transmite Reuters.
"Toate acestea sunt zvonuri şi speculaţii pe care nu le comentăm", a declarat un purtător de cuvânt al Deutsche Telekom, Elpida Trizi.
----
Grupul german de telecomunicaţii Deutsche Telekom a făcut o ofertă de cumpărare pentru restul de 10% dintre acţiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE Group), ce se mai află în posesia statului grec, după ce, până acum, a achiziţionat 40% dintre titlurile emise de OTE, informează Bloomberg.
Timotheus Hoettges, noul director general de la Deutsche Telekom, s-a întâlnit, ieri, cu premierul grec, Antonis Samaras, şi cu conducerea OTE, anunţându-i că preluarea restului de 10% dintre acţiuni ar fi benefică pentru Deutsche Telekom. Hoettges a prezentat strategia internaţională a Deutsche Telekom şi planurile de dezvoltare pentru grupul OTE, ce includ investiţii de 1,2 miliarde de euro în următorii patru ani. Domnia sa a precizat că OTE şi-a finalizat transformarea operaţională într-o companie stabilă financiar şi cu un grad redus de îndatorare.
În 2008, Deutsche Telekom a cheltuit 3,8 miliarde de euro pentru preluarea unui pachet de 30% din acţiunile OTE, iar în iunie 2011 a preluat încă 10%. În prezent, statul grec mai deţine 10% din acţiunile OTE, restul de 50% fiind în posesia unor investitori internaţionali şi acţionari instituţionali din Grecia.
OTE Group este cel mai mare grup de telecomunicaţii din Europa de Sud-Est şi deţine 54,01% din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70%).
În jurul orei 13, acţiunile OTE crescuseră cu 5,8% pe bursa din Atena, până la valoarea unitară de 10,95 de euro, conferindu-i companiei o valoare de piaţă de 5,4 miliarde de euro. Creşterea a fost încă şi mai mare faţă de minimul istoric din iunie 2012, preţul titlurilor majorându-se de nouă ori. Fenomenul s-a produs pe fondul hotărârilor directorului general Michael Tsamaz, de a vinde active (pentru a refinanţa datoriile) şi a efectuat concedieri, mai scrie Bloomberg.
Din 2008, Deutsche Telekom, cu sediul central în Bonn, a cheltuit circa patru miliarde de euro în schimbul acţiunilor OTE. În 2011, când bursa greacă se prăbuşea, guvernul de la Atena a vândut, la termen, 10% din titluri către operatorul german de telecomunicaţii, în schimbul a circa 400 de milioane de euro.
OTE a anunţat investiţii de 1,2 milioane de euro în următorii patru ani, pentru a putea concura cu sucursala Vodafone din Grecia şi cu Wind Hellas Telecommunications.