UPDATE Gruia Stoica, săltat ca-n filme

E.O.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 30 ianuarie 2014

Gruia Stoica, săltat ca-n filme

Doru Boştină, audiat în acelaşi dosar

Update 16:10 Gruia Stoica, arestat preventiv pentru 29 de zile

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) admiţând propunerea procurorilor anticorupţie.

----

Update 11:05 Ciurel: "Complexul Oltenia nu este implicat în dosarul DNA pentru Gruia Stoica"

Şeful producătorului de energie Complexul Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat, în urmă cu puţin timp că societatea nu este implicată în dosarul deschis de DNA împotriva patronului GFR, Gruia Stoica. Domnia sa a explicat că procurorii DNA doar au ridicat documentaţiile depuse de CFR Marfă şi GFR la licitaţia de ieri. Domnul Ciurel a dezminţit şi informaţia potrivit căreia procurorii au derulat o percheziţie la sediul Complexului Oltenia.

---

Update 07:34 Gruia Stoica, acuzat de cumpărare de influenţă, iar Doru Boştină, de trafic de influenţă

Omul de afaceri Gruia Stoica este acuzat de cumpărare de influenţă, iar Doru Boştină, de trafic de influenţă, potrivit unui comunicat al DNA publicat, ieri, pe site-ul instituţiei.

Conform procurorilor anticorupţie, anul trecut, în mai, Complexul Energetic Oltenia (CEO) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie pentru încheierea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect "Servicii de transport feroviar de cărbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.

În acest an, pe 17 ianuarie, CEO a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) mai multor societăţi, între care către CFR Marfă şi Grup Feroviar Român Bucureşti (GFR).

Licitaţia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 3 ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA.

Procurorii îl acuză pe patronul GFR că, la data de 22 ianuarie 2014, i-a oferit lui Doru Boştină suma de 3 milioane de euro, în schimbul influenţei pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR Marfă (unul dintre competitori), pentru ca acesta din urmă să divulge preţul pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere la licitaţie. Astfel, directorul şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu.

Demersul avea ca scop depunerea de către GFR a unei oferte cu un preţ cât mai apropiat de cel propus de CFR Marfă, astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat, ori eventualele pierderi minimizate.

Procurorii DNA subliniază faptul că Gruia Stoica, fiind citat, a refuzat să se prezinte la audieri, motiv pentru care a fost pus în executare mandatul de aducere pe numele domniei sale.

Al doilea comunicat emis, ieri, de Direcţia Naţională Anticorupţie arată că procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Gruia Stoica, omul de afaceri urmând a fi prezentat la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Doru Boştină este obligat să nu părăsească ţara timp de 30 de zile.

---

Scenă de film, aseară, la DNA.

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost adus încătuşat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), juriştii susţinând că modul în care proprietarul Grupului Grampet (din care face parte şi GFR) a fost ridicat şi încătuşat este exagerat.

Acest lucru se întâmplă doar în cazul în care învinuitul este prins în flagrant sau dacă se împotriveşte reţinerii, spun sursele citate.

Gruia Stoica ar fi urmărit penal pentru fapte de corupţie, acesta fiind dus la DNA pentru a-i fi aduse la cunoştinţă învinuirile.

Se pare că omul de afaceri ar fi vizat într-un dosar legat de licitaţia organizată la Complexului Energetic Oltenia (CEO) pentru transportarea cărbunelui.

Reprezentanţii Grampet ne-au spus că, ieri, GFR a participat la această procedură într-un consorţiu cu Unicon şi cu DB Schenker, parte a Deutsche Bahn. La licitaţie a participat şi CFR Marfă, care a asigurat, în ultimii ani, transportul cărbunelui de la CEO.

"După ce au fost depuse ofertele, au venit procurorii de la DNA şi le-au ridicat, urmând ca, mai târziu, domnul Gruia Stoica să fie dus cu forţa la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie", ne-au spus sursele citate.

Acestea au precizat că procedura de licitaţie de la CEO mai fusese organizată o dată, însă CFR Marfă a contestat procesul, compania nefiind mulţumită de termenele scurte impuse.

Surse din cadrul producătorului de energie CEO ne-au confirmat că DNA a făcut, ieri, o descindere la sediul societăţii şi ar fi ridicat toată documentaţia aferentă licitaţiei pentru transportul cărbunelui.

GFR a câştigat, anul trecut, licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă, procedură care a eşuat, însă, în octombrie 2013.

Se pare că, în acelaşi dosar, ar fi cercetat şi avocatul Doru Boştină, din cadrul Casei de Avocatură Boştină şi Asociaţii.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Si contractele cu CONPET au fost facute la fel cu trafic de influenta si spaga catre conducere si politicieni .

    Nu le bagati dosarele si contractele sub cheie - cititile si va minunati ! 

    1. asa sunt multi dintre "antreprenorii" romani: spaga la politicieni/avocati si contracte profitabile cu statul...

      Spaga a devenit legala prin notari, avocati ...etc.

      Numai statul e prost,orb, neajutorat si plateste oricat din buzunarul contribuabililor ! 

      asa este,dar e adevarat.

      adauga si: mai ales judecatori 

      Justitia a ajuns stat in stat?Nu intentionam sa aparam pe seful GFR,nici in gand! Dar abuzul, din analiza multor cazuri,incepe in justitie.Sau sa fie vorba de incompetenta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb