UPDATE / ÎNAINTE DE ÎNCHEIEREA NUMĂRĂTORII, Victor Ponta îşi recunoaşte înfrângerea

Valentin Busuioc
Politică / 16 noiembrie 2014

Victor Ponta îşi recunoaşte înfrângerea

Actualizare 23:34 Ponta nu demisionează din fruntea Guvernului

Premierul Victor Ponta a respins "categoric" ideea demisiei din fruntea Guvernului cât timp colegii nu îi cer acest lucru.

Candidatul PSD-UNPR-PC a afirmat, la un post TV: "Am făcut şi noi numărătoare paralelă, nu cred că era cazul să ne contestăm. L-am sunat pe domnul Iohannis, l-am felicitat, asta e, viaţa merge mai departe".

Întrebat care este rezultatul cu care a pierdut alegerile, Ponta a răspuns că nu ştie exact, adăugând: "Domnul Dragnea ştie exact".

"În orice caz, domnul Iohannis a fost votat în cea mai mare participare de după 1996 încoace", a adăugat Ponta.

Victor Ponta a conchis: "Resping categoric că îmi dau demisia, atât timp cât nimeni dintre colegi nu mi-a cerut acest lucru".

---

Actualizare 23:27 Iohannis: "Am câştigat! Ne-am luat ţara înapoi!"

La scurt timp după declaraţiile lui Victor Ponta, Klaus Iohannis şi-a schimbat fotografia de copertă de pe Facebook. Noua imagine înfăţişa, pe fundal albastru, mesajul cu litere albe: "Am câştigat! Ne-am luat ţara înapoi!"

---

Actualizare 23:09 Ponta: "L-am sunat pe Iohannis şi l-am felicitat pentru victorie"

Victor Ponta a declarat, în urmă cu puţin timp, că l-a sunat pe Klaus Iohannis şi l-a felicitat "pentru victorie", adăugând că "poporul are întotdeauna dreptate".

"Poporul are întotdeauna dreptate. L-am sunat pe domnul Iohannis, l-am felicitat pentru victorie şi eu şi toţi colegii mei, cât timp vom fi în poziţii publice, ne vom face datoria faţă de ţară. În rest, am spus: poporul are întotdeauna dreptate şi e normal să fie aşa şi îmi doresc un singur lucru: ca să înţelegem că suntem o ţară democratică şi, aşa cum eu accept rezultatul, sper să-l accepte şi cei care vor să protesteze şi nu au de ce să protesteze", a afirmat Ponta.

---

Actualizare 22:36 Prezenţă de 62,04% până la ora 21:00

Peste 11 milioane de români s-au prezentat astăzi la urne până la ora 21:00, reprezentând 62,04% din totalul celor înscrişi pe listele electorale, informează Biroul Electoral Central (BEC).

În mediul urban, prezenţa a fost de 61,41%, iar în cel rural de 62,88%.

Pe primul loc, s-au situat judeţele Ilfov (80,17%), Cluj (69,56%), Olt (67,57%), Giurgiu (67,16%) şi Sibiu (66,61%), iar pe ultimele - judeţele Harghita (47,82%), Covasna (49,87%), Satu Mare (52,97%), Vaslui (53%) şi Neamţ (55,37%).

În Capitală, au mers la vot 65,53% dintre alegători, cei mai mulţi în Sectorul 1 (72,6%), iar cei mai puţini în Sectorul 3 (59,98%).

---

Actualizare 22:33 Iohannis, pe Facebook: "Pentru prima dată, online-ul a făcut diferenţa"

Klaus Iohannis a publicat, în această seară, pe Facebook, după anunţarea exit-poll-urilor, o imagine cu mesajul: "Aţi scris istorie, pentru prima dată online-ul a făcut diferenţa", apoi mesajul: "Dragi români, aţi fost nişte eroi astăzi!"

"Aţi scris istorie, pentru prima dată online-ul a făcut diferenţa" este mesajul postat, cu fundal albastru, pe imaginea de "copertă" a paginii de Facebook a lui Iohannis.

Ulterior, a fost încărcat mesajul: "Dragi români, aţi fost nişte eroi astăzi!".

"În această noapte, datorită vouă, începe o altfel de Românie. România pe care ne-o dorim nu este nici una a conflictului, nici una a răzbunării. Votul şi cuvântul vostru au pus temelia ei. Haideţi ca prima cărămidă pe care o aşezăm pe acest edificiu să fie una trainică! Votul nostru a fost şi rămâne unul pentru raţiune, pentru dialog şi responsabilitate. Avem ocazia de a-l demonstra şi în fapte", a scris, apoi, Iohannis.

---

Actualizare 21:58 BEC, date preliminare: prezenţă de 61,63% la nivel naţional la 21:00

Peste 11 milioane de alegători (61,63% din totalul celor înscrişi pe listele electorale) se prezentaseră la urne, la nivel naţional, până la ora 21:00, conform datelor preliminare privind prezenţa la vot centralizate de BEC şi citate de surse din presă.

În primul tur, prezenţa la 21:00 a fost de 52,31%. În turul al doilea din 2009, până la 21:00 îşi exprimaseră opţiunea 56,99% dintre electori.

Acum, 11.266.254 de alegători s-au prezentat la urne până la ora 21.

Cea mai mare prezenţă a fost consemnată în judeţele Ilfov (peste 79%), Olt (peste 67%), Alba, Cluj, Giurgiu, Prahova, Sibiu (peste 66%), Dâmboviţa şi Teleorman (peste 65%).

Pe de altă parte, cea mai mică prezenţă au avut-o judeţele Harghita (47,82%) şi Covasna (49,87%).

---

Actualizare 21:51 Ponta, laconic pe Facebook: "Azi am făcut România puternică"

Prima reacţie a candidatului PSD-UNPR-PC Victor Ponta este o fotografie publicată pe pagina de Facebook, care conţine textul: "Azi am făcut România puternică! Vă mulţumesc pentru sprijin!"

Deasupra textului, Ponta apare alături de Daciana Sârbu, Liviu Dragnea, Daniel Constantin şi alţi susţinători care flutură steaguri tricolore şi steaguri roşii cu sigla PSD.

---

Actualizare 21:36 Iohannis: "Dacă un singur român nu a reuşit să voteze, s-a încălcat un drept fundamental"

Dacă un singur român nu a reuşit să voteze, "s-a încălcat un drept fundamental", a susţinut, în această seară, Klaus Iohannis, mulţumindu-le românilor şi calificându-i drept "nişte eroi".

"Dragi români, aţi fost nişte eroi, astăzi. Votul a decurs fenomenal. O prezenţă enormă, astăzi, la vot. Vă mulţumesc tuturor că aţi ieşit să votaţi preşedintele României. Un gând special şi respect tuturor celor care au votat în diaspora, cu toate că în foarte multe locuri a fost nevoie să aştepte foarte multe ore până au reuşit să îşi exprime votul", a declarat Iohannis, la sediul ACL.

Prezidenţiabilul a adăugat că Guvernul trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru organizarea alegerilor în diaspora şi că felul cum a decurs votarea în străinătate demonstrează că legislaţia electorală trebuie îmbunătăţită cât mai repede.

Astfel, Iohannis consideră că este necesară introducerea votului prin corespondenţă şi a celui electronic, "pentru a elimina orice suspiciune".

"Am auzit astăzi o exprimare care mi-a dat mult de gândit. Nu contează dacă au votat trei oameni sau 300.000. Dacă un singur român nu a reuşit să voteze, s-a încălcat un drept fundamental. (...) Solicit Guvernului un minim respect faţă de românii care vor să îşi dea votul în diapora".

Klaus Iohannis le-a cerut reprezentanţilor ACL din secţiile de votare "vigilenţă maximă", adăugând: "Nu vă bateţi joc de votul oamenilor la numărare. Atenţie mare: cu toţii ne dorim ca rezultatul obţinut scriptic să reflecte voinţa românilor".

Primarul Sibiului a mai arătat că rezultatul din această seară arată că oamenii au ieşit să lupte pentru dreptul la vot: "Este o zi specială. După 25 de ani de la Revoluţia Română, oamenii au ieşit din casă pentru a lupta pentru dreptul la vot. Miza de astăzi a fost dreptul la vot, este incredibil".

El a anunţat că solicită Guvernului, "acum, în ceasul al 12 lea, să facă un efort să prelungească votarea în diaspora".

---

Actualizare 21:30 Iohannis: "Alegerile se termină când le validează CCR. Mai am emoţii"

Candidatul ACL Klaus Iohannis a declarat, în urmă cu puţin timp, că "rezultatul din această seară este foarte bun", că nu îi este frică şi că mai are "emoţii" până când Curtea Constituţională a României (CCR) va da verdictul final.

"Mai am emoţii, da. Voi avea emoţii până când Curtea Constituţională dă verdictul final. Din acest motiv, i-am rugat pe cei din secţii: mare atenţie, mare atenţie la numărare, mare atenţie la raportare, alegerile se termină exact atunci când Curtea Constituţională le validează", a spus Iohannis.

Prezidenţiabilul ACL a calificat drept "foarte bun" rezultatul din această seară.

"Rezultatul din această seară este foarte bun. Nu mi-e teamă", a răspuns Iohannis la întrebarea dacă este câştigător.

---

Actualizare 21:18 Dragnea: "Scor strâns, Ponta câştigător la diferenţă mică, reprezentanţii PSD în secţii să fie atenţi"

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, imediat după închiderea urnelor, că, având în vedere că scorul este "strâns", iar din evaluările PSD Victor Ponta este câştigător la o diferenţă mică, le solicită reprezentanţilor PSD din secţiile de votare "să fie atenţi" la numărătoarea voturilor.

Dragnea a detaliat: "Mulţumesc românilor care s-au prezentat la vot, unele televiziuni au un sondaj, altele au altul, scorul este strâns, din evaluările noastre Victor Ponta este câştigător la o diferenţă mică. Din acest motiv, solicit tuturor colegilor noştri, reprezentanţilor noştri din secţiile de vot să fie atenţi până la numărarea ultimului buletin de vot şi până la încheierea procesului verbal, pentru că, la câte s-au întâmplat, la câte sesizări am făcut, la câte plângeri am făcut, îi rog să fie atenţi că ceilalţi sunt dispuşi să facă orice. Le cer tuturor colegilor să aibă răbdare să numărăm voturile, că în această noapte să ţină minte că se decide preşedintele României".

---

Actuzalizare 21:15 Iohannis: "Votul a decurs fenomenal, o prezenţă enormă, vă mulţumesc tuturor"

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a declarat, după închiderea urnelor, că "votul a decurs fenomenal" şi le-a mulţumit tuturor românilor, cerând, în acelaşi timp, Guvernului "să facă un efort" şi să prelungească scrutinul în diaspora.

Iohannis a adăugat că Executivul trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru modul de organizare a alegerilor. Prezidenţiabilul ACL a opinat că modul în care au decurs alegerile demonstrează că legislaţia electorală trebuie îmbunătăţită, dar rezultatul "din această seară" este "foarte bun".

---

Actualizare 21:13 ARP - singurul sondaj care anunţă egalitatea (50%-50%) între Ponta şi Iohannis

---

Actualizare 21:10 CURS / Avangarde - Iohannis: 51,5%; Ponta: 48,5%

---

Actualizare 21:06 CSCI: Ponta - 50,7%; Iohannis - 49,3%

Institutul de sondare a opiniei publice CSCI publică procentajele: 50,7% pentru Victor Ponta şi 49,3% pentru Klaus Iohannis.

---

Actualizare 21:00 Exit poll Sociopol - Ponta: 50,9%; Iohannis: 49,1%. IRES - Iohannis: 50,9%; Ponta: 49,1%

Candidatul PSD-UNPR-PC a obţinut 50,9% dintre voturi, în timp ce Iohannis a beneficiat de 49,1% dintre sufragii, potrivit exit poll-urlui realizat de Sociopol. În schimb, conform exit poll-ului IRES, Iohannis ar fi obţinut 50,9% dintre voturi, în timp ce Ponta - 49,1%.

---

Actualizare 20:44 Prezenţă ora 19:00: urban - 57,5%; rural - 60,23% (BEC)

În mediul urban, prezenţa la urne până la ora 19:00 era de 57,5%, în timp ce în mediul rural, se prezentaseră 60,23% dintre alegători, informează BEC.

La nivel naţional, prezenţa era de 58,66% (peste 10,72 milioane de români), în primul tur prezenţa fiind de 48,89%, iar în turul al doilea din 2009, de 53,51% până la aceeaşi oră.

Judeţele de pe primele locuri erau, la ora 19, Ilfov (73,66%), Olt (64,82%), Cluj (64,66%), Sibiu (63,09%) şi Giurgiu (63,01%).

La polul opus, cei mai puţini oameni veniseră la urne în judeţele Harghita (44,21%), Covasna (46,43%), Satu Mare (50,2%), Vaslui (51,17%) şi Maramureş (53,2%).

În Bucureşti, Sectorul 1 ocupa în continuare prima poziţie (66,85%), urmat tot de Sectorul 6 (63,61%). Locurile din mijloc erau deţinute de sectoarele 2 (61,35%) şi 4 (60,43%), în timp ce coada clasamentului era rezervată sectoarelor 5 (57,03%) şi 3 (55,06%).

---

Actualizare 20:41 Patriarhul Daniel: "În istorie, Dumnezeu a lucrat chiar şi prin oameni străini de neam"

În istoria poporului român, ca răspuns la rugăciunile sale pentru dobândirea libertăţii şi unităţii naţionale, Dumnezeu a lucrat "adesea" chiar şi prin oameni "străini de neamul nostru", a afirmat Patriarhul Daniel, în predica rostită astăzi, transmite Basilica, agenţia de ştiri a Patriarhiei.

Preafericirea Sa a votat în această seară în Capitală, în jurul orelor 17:00, la secţia de votare 644 de la Şcoala Nr. 74 "Ienăchiţă Văcărescu". După ce şi-a exprimat votul, Patriarhul Daniel le-a oferit iconiţe celor prezenţi.

În cuvântul de învăţătură rostit în paraclisul Reşedinţei patriarhale, Patriarhul a explicat învăţăturile Evangheliei din această duminică ("Pilda samarineanului milostiv"): "Aproapele este omul prin care Dumnezeu ne ajută cu harul Său, adesea într-un mod neaşteptat. De multe ori, ne vine în ajutor un străin pe care nu l-am văzut vreodată sau de la care niciodată nu am aşteptat un ajutor. Prin aceasta, Evanghelia de astăzi ne arată, aşadar, că fiecare om din lumea aceasta, indiferent de etnie, stare socială sau vârstă, are o valoare eternă şi unică".

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mai explicat că "fiecare om poate deveni mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care El lucrează în lume ca să ridice şi să vindece pe cei răniţi trupeşte şi sufleteşte".

"În istoria poporului român, ca răspuns la rugăciunile sale pentru a dobândi libertatea şi unitatea naţională, adesea Dumnezeu a lucrat chiar şi prin oameni străini de neamul nostru. De pildă, România Mare s-a realizat mai ales şi prin conducători ai României ca regele Ferdinand şi regina Maria, care nu aveau deloc sânge românesc în venele lor. Când Dumnezeu voieşte ca să se ridice şi să ajute un popor, lucrează prin cine voieşte El, când voieşte şi cum voieşte, ca noi să învăţăm că nu numai cei de un neam cu noi sau rude apropiate pot să ne ajute, ci, adesea, chiar şi oameni străini de neamul nostru, dar care îl iubesc şi vor să îl ajute", a mai arătat patriarhul în predică.

Preafericitul Daniel a subliniat că, astfel, uneori, aproapele nu este un vecin sau un prieten, ci un străin, un om de la care nu te aştepţi să primeşti vreun ajutor.

"De ce? Ca să nu ne punem nădejdea prea mult în oamenii cunoscuţi, ci mai întâi în ajutorul lui Dumnezeu, Care poate face dintr-un străin un prieten pentru noi, în timp ce un prieten al nostru a devenit pentru noi un indiferent sau chiar un duşman. Fiecare dintre noi poate fi aproapele cuiva dacă devine mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu pentru oamenii aflaţi în nevoi", a continuat ierarhul.

Patriarhul a afirmat că samarineanul milostiv este "chipul lui Hristos în oameni", iar această pildă rostită de Mântuitor este un îndreptar pentru viaţa Bisericii şi a fiecărui creştin.

---

Actualizare 20:15 ACL Ilfov: "Primar PNL, ameninţat cu pistolul de membri PSD"

ACL a depus plângere penală pe numele organizaţiei PSD Ilfov, acuzând faptul că unii membri ai filialei ar fi ameninţat astăzi cu pistolul un primar liberal, scriu surse din presă. Contactat de ziarul BURSA, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache (PNL), a confirmat informaţiile.

Incidentul s-a produs în condiţiile în care mai mulţi membri ai PSD Ilfov au continuat astăzi să împartă în judeţ pliante în care li se transmiteau alegătorilor că primarii lor votează cu Victor Ponta.

"De la pliantele mincinoase la ameninţarea cu pistolul nu a mai fost, pentru PSD, decât un singur pas. Primarul PNL din Periş, Anghel Albu, a oprit trei maşini (...) în care se aflau cei care împărţeau pliantele cu numele lui şi le-a cerut să oprească imediat această batjocură la adresa locuitorilor. Reacţia oamenilor Gabrielei Firea a fost promptă: au scos pistolul şi l-au ameninţat pe primarul Albu să tacă şi să-i lase în pace. După mai multe confruntări verbale între primar şi < pistolarii > de la PSD, agresorii au urcat în maşini şi au plecat", transmite Alianţa Creştin-Liberală.

În acest context, ACL Ilfov a decis să depună plângere penală faţă de PSD Ilfov, acuzând filiala social-democrată de violenţă, ameninţare cu arma şi propagandă electorală în ziua votului.

---

Actualizare 19:57 S-au terminat buletinele de vot în mai multe secţii din ţară

Buletinele de vot au fost epuizate în mai multe secţii din ţară, situaţia din Ilfov provocând nemulţumirea ACL, care a sesizat-o Biroului Electoral Judeţean, informează surse din presă.

Astfel, la două secţii de vot din localitatea Corbeanca buletinele de vot s-au epuizat încă de la ora 16:00. ACL Ilfov a sesizat acest lucru BEJ Ilfov, dar reacţia încă nu a venit.

ACL consideră "inacceptabil şi profund nedemocratic" modul de organizare a alegerilor, "cu intenţia evidentă de a bloca procesul electoral, pe modelul Diaspora, şi în secţiile de vot din ţară, acolo unde PSD nu este favorit", a transmis Alianţa.

În Olt, BEJ a suplimentat numărul de buletine de vot şi de autocolante din şapte secţii din localităţile Bărăşti, Tătuleşti, Scorniceşti şi Sâmbureşti, din cauza riscului să fie epuizate cele existente.

Preşedintele BEJ Olt, judecătorul Silviu Oancea, a declarat că pentru suplimentarea buletinelor de vot şi autocolantelor din secţiile în care acestea urma să se epuizeze au fost luate buletine şi autocolante de la secţii aflate în localităţi apropiate.

Până la ora 16:00, în secţiile 129, 327 şi 328 din Olt, votaseră mai multe persoane decât alegătorii de pe listele permanente. Aproape jumătate dintre cei care au depăşit numărul au votat pe listele suplimentare. Şi în primul tur din acest an a fost suplimentat numărul buletinelor de vot şi autocolantelor în aceste secţii.

---

Actualizare 19:51

Aproape 11 milioane de alegători (58,65% din totalul celor înscrişi pe listele electorale) s-au prezentat astăzi la urne, la nivel naţional, până la ora 19:00, conform datelor preliminare ale BEC, în primul tur prezenţa fiind de 48,89%, iar în turul al doilea din 2009, de 53,51% până la aceeaşi oră, scriu surse din presă.

Astfel, 10.721.305 de alegători au venit azi la vot până la ora 19:00.

Cea mai mare prezenţă a fost înregistrată în judeţele Ilfov (peste 73%), Olt, Cluj (peste 64%), Sibiu (peste 63%), Dâmboviţa, Prahova, Teleorman şi Vâlcea (peste 62%). La polul opus, cea mai slabă prezenţă era în judeţele Harghita (44,21%) şi Covasna (46,43%).

---

Actualizare 19:38 Muhuleţ (BEC): "Nicio solicitare de la MAE privind prelungirea votării"

Niciun fel de solicitare din partea Ministerului Afacerilor Externe nu a fost înregistrată până în acest moment la Biroul Electoral Central privind prelungirea votării după ora 21:00, a declarat, pentru ziarul BURSA, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

Astăzi, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a susţinut că a solicitat BEC prelungirea votului, dar propunerea i-a fost respinsă. În replică, domnul Muhuleţ ne-a declarat că o astfel de cerere nu a fost înregistrată la Biroul Electoral Central.

Marian Muhuleţ a mai spus că MAE nu a făcut o astfel de propunere nici zilele trecute.

---

Băsescu şi ACL cer Guvernului OUG pentru prelungirea programului de vot

Preşedintele Traian Băsescu şi Alianţa Creştin-Liberală cer Guvernului să emită o ordonanţă de urgenţă care să prelungească programul de votare în acest scrutin.

Astfel, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Băsescu "solicită Guvernului României o întrunire de îndată în care să emită o ordonanţă de urgenţă care să prelungească programul de votare până la ora 24:00".

Intervenţia şefului statului "vine ca urmare a mesajelor şi semnalelor primite din străinătate, potrivit cărora mulţi cetăţeni români care stau de câteva ore la coadă estimează că nu vor putea vota", se mai arată în comunicat.

La rândul său, tot astăzi, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu anunţase că ACL solicită Executivului emiterea unei ordonanţe de urgenţă prin care să fie prelungit programul de votare la secţiile din ţară şi din străinătate, invocând precedentul referendumului din 2012, scriu surse din presă.

Predoiu a declarat că o astfel de ordonanţă a fost emisă şi în anul 2012, când Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit că un scrutin de consultare populară se poate desfăşura şi timp de două zile.

Liderul PDL a adăugat că ora până la care să rămână deschise secţiile de votare ar putea fi stabilită de Guvern, care în circa două ore poate emite OUG. Aceasta ar fi, în opinia lui Cătălin Predoiu, singura soluţie pentru prelungirea programului de votare, după ce BEC a respins solicitarea ACL de prelungire a programului de vot. Eventuala ordonanţă se justifică prin situaţia de urgenţă şi interesul legitim de participare la vot, a mai afirmat democrat-liberalul.

---

Actualizare 18:05 Buzău: ACL va depune plângeri pe numele tuturor celor care au cerut urna mobilă

ACL va depune, mâine, plângeri penale pe numele tuturor persoanelor din judeţul Buzău care au cerut urna mobilă, pentru a vedea dacă le aparţin cererile şi dacă, într-adevăr, toţi solicitanţii sunt netransportabili, a anunţat astăzi deputatul PDL Cezar Preda, citat de surse din presă.

Preda a declarat că în judeţul Buzău au fost înregistrate foarte multe solicitări pentru urna mobilă, în unele localităţi numărul cererilor fiind dublu sau triplu faţă de primul tur de scrutin.

Parlamentarul a explicat: "Nici în cele mai negre scenarii n-am anticipat o asemenea mizerie, la care iau parte şi asistă numeroase instituţii ale statului. Am făcut 21 de plângeri penale privind transportul si influenţarea votului în numeroase comune şi la Râmnicu Sărat. Se folosesc maşinile primăriei, şoferii, angajaţi ai Primăriei. Au apelat la tot ce înseamnă campanie neagră. Asistăm la o pasivitate a instituţiilor statului care trebuie să vegheze la respectarea Constituţiei. Am tramsmis la Bucureşti că nu facem faţă unei asemenea înţelegeri obscure şi murdare între un competitor şi instituţiile statului. De când fac politică n-am întâlnit aşa ceva. Toate instituţiile statului asistă pasiv la fraudarea alegerilor. În ce priveşte urna mobilă, de mâine, indiferent de rezultat, vor fi plângeri penale nomimale pentru fiecare cetăţean care a cerut urna mobilă, să vedem dacă el a solicitat-o sau primarul şi dacă omul este netransportabil, să terminăm şi cu această mizerie".

ACL a depus plângeri penale la Poliţie şi Parchet, reclamând că în mai multe localităţi se face turism electoral, în unele cazuri chiar de către primari. Liderii alianţei susţin că în judeţ sunt peste 120 de autovehicule care transportă oameni la vot, acestora spunându-li-se cu cine să voteze.

---

Actualizare 17:46 Meleşcanu a votat în Bucureşti şi îi pare rău pentru cei care stau la cozi în străinătate

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a votat, în această după-amiază, la Liceul "Nicolae Tonitza" din Capitală, declarând că îi "pare rău" pentru românii din diaspora care stau la cozi uriaşe şi care s-ar putea să nu mai apuce astăzi să îşi exercite dreptul electoral.

Şeful diplomaţiei a spus: "M-am intors de la Munchen şi Paris. De data asta, în turul 2, la ora 13:00, la toate secţiile s-a votat de trei ori şi jumătate mai mult. Dacă au venit de 10 ori mai mulţi, este foarte greu să... Sunt oameni la cozi în continuare, se fac toate eforturile ca toată lumea să voteze. În câteva locuri: München, Torino, Roma, Londra, Paris - acestea sunt locurile. Cei mai mulţi, la ora 13:00: 25.000 în Spania, în Italia - 30.000, în Moldova - 15.000, 5.893 în Anglia, Austria - 3.106, Belgia - 4.213".

Meleşcanu a mai afirmat că nu este nimeni vinovat şi că îşi asumă răspunderea pentru votanţii mai mulţi acum decât în primul tur. Ministrul a precizat că a propus BEC prelungirea programului de vot, dar a fost refuzat.

"Nu este nimeni vinovat. Prevederile legale... Îmi asum răspunderea pentru că s-a votat de trei ori şi jumătate mai mult decât în turul I. Am promis şi primul lucru pe care-l voi face va fi modificarea prevederilor legale, care nu mai corespund. Cei care vor fi în secţie vor putea să voteze cu toţii. Am vorbit cu cine trebuie, am trimis propunerea de prelungire a programului de vot la BEC, a fost respinsă".

Ministrul a reluat ideea că nu a votat în străinătate ca să nu priveze de acest drept un român din diaspora: "Vă rog să îl întrebaţi pe premier. Nu am votat în străinătate, pentru că am considerat că este indecent să iau locul unui român care-şi putea exercita votul acolo. Îmi pare foarte rău pentru ei. Da, sunt 200 de kilometri (între Paris şi Nancy - n.r.). Nu i-am invitat să plece. Românii trăiesc de jur împrejurul Parisului. Pentru toţi cei care am considerat că este mai aproape... Sper ca până diseară să poată vota cât mai mulţi, dacă nu toată lumea".

---

Actualizare 17:30 BEC: Prezenţa la vot ora 16 - urban: 43,7%; rural: 45,52%

Peste 8 milioane de alegători s-au prezentat la urne până la ora 16, însumând 44,5% din totalul celor cu drept de vot, a informat, în urmă cu puţin timp, Biroul Electoral Central (BEC). În mediul urban, prezenţa era de 43,7%, iar în cel rural, de 45,52%.

În primul tur ale acestui scrutin, prezenţa la urne la ora 16:00 era de 35,1%, iar în al doilea tur din 2009, la aceeaşi oră, votaseră 40,1% dintre alegători.

Pe judeţe, Ilfov ocupă prima poziţie (53,52%), urmat de Olt (49,72%), Vâlcea (48,69%), Teleorman (47,9%) şi Argeş (47,82%). La polul opus, ultimele locuri sunt ocupate de judeţele Harghita (30,74%), Covasna (32,27%), Satu Mare (36,64%), Mureş (38,35%) şi Caraş-Severin (39,57%).

În Capitală, Sectorul 1 este, în continuare, fruntaş (51,46%), urmat de Sectorul 6 (48,37%). Poziţiile mediane sunt ocupate de Sectoarele 2 (46,62%) şi 4 (46,07%), iar cele ultime, de Sectoarele 5 (42,07%) şi 3 (41,51%).

---

Actualizare 16:23

Peste 8 milioane de români au votat până la ora 16, reprezentând 44,09% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale, scriu surse din presă, citând date preliminare ale BEC.

În primul tur, prezenţa la urne la ora 16:00 era de 35,1%, iar în al doilea tur din 2009, la aceeaşi oră, votaseră 40,1% dintre alegători.

---

Actualizare 15:04 Diaspora: Peste 114.000 de alegători s-au prezentat la urne până la ora 13:00

Un total de 114.607 alegători s-a prezentat astăzi la vot în străinătate până la ora 13:00, informează Biroul Electoral Central (BEC).

Datele au fost centralizate de la 263 dintre cele 294 de secţii organizate pentru românii din diaspora.

---

Actualizare 14:31 Prezenţă la vot ora 14 - urban: 27,58%, rural: 26,72% (BEC)

Aproximativ 5 milioane de alegători au votat astăzi până la ora 13:00, reprezentând 27,22% din numărul total al celor înscrişi pe liste, a informat BEC, menţionând că în mediul urban prezenţa a fost de 27,58%, iar în cel rural - de 26,72%. În primul tur al acestui scrutin, prezenţa la ora 13:00 era de 20,78%, iar în a doua rundă din 2009, ea se ridica la 24,01% de alegători până la aceeaşi oră.

Judeţele cu cea mai mare prezenţă erau astăzi, la ora 13, Ilfov (32,17%), Olt (31,67%), Teleorman (31,1%), Constanţa (30,99%) şi Dâmboviţa (30,83%). La cealaltă extremă, prezenţe reduse au fost înregistrate în: Harghita (18,43%), Covasna (19,01%), Satu Mare (21,49%), Mureş (22,91%) şi Maramureş (22,94%).

În Capitală, sectorul 1 se rămâne fruntaş al prezenţei la urne (31,11%), urmat de Sectorul 6 (29,33%). Sectoarele 2 şi 4 sunt apropiate ca procentaje (28,12%, respectiv 28,07%), în timp ce ultimele două locuri sunt rezervate sectoarelor 3 şi 5 (24,86%, respectiv 24,75%).

---

Actualizare 14:23 Meleşcanu nu votează la Paris, ca să nu priveze alt român de acolo de acest drept

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat astăzi că nu va vota la Paris, fiindcă ar însemna că "privează" un alt român din comunitatea de acolo de posibilitatea să-şi exercite acest drept, transmite presa.

Întrebat dacă a votat, demnitarul a răspuns negativ: "Nu cred că noi trebuie să venim ca să votăm aici (la Paris - n.r.). Putem vota în ţară şi să lăsăm oamenilor de aici posibilitatea să voteze. Cei care doresc să vină la Paris ca să voteze, mă refer inclusiv la mine, trebuie să înţeleagă foarte bine că, având în vedere dorinţa mare a celor care sunt aici de a vota, orice om care vine de acasă, unde putea vota foarte bine, la Paris, ca să voteze, privează, de fapt, un alt român din comunitate de dreptul de a-şi exercita votul".

Chestionat dacă are informaţii de la celelalte secţii de votare din diaspora, ministrul a replicat: "Nu am intrat încă în legătură cu dânşii. Tocmai de aceea mă duc acasă: pentru a supraveghea în continuare procesul de votare".

Mass media scriu că în Paris peste 5.000 de oameni aşteaptă să voteze la cele două secţii organizate, unde cozile s-au format dinaintea deschiderii urnelor.

---

Actualizare 14:15 Geoană a votat "să punem punct coabitării politice"

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat că a votat cu încrederea în faptul că, de luni, românii vor pune punct "acestui experiment nefericit care se numeşte < coabitarea politică >", precum şi "unui regim politic care a fost printre cele mai agresive şi nocive" din ţara noastră.

"Am venit cu bucurie la vot, din trei motive. În primul rând, pentru că punem punct unui regim politic care a fost printre cele mai agresive şi nocive pe care le-a avut această ţară şi, într-un fel, ceea ce am fost împiedicaţi să facem prin vot în 2009 şi 2012, se întâmplă în sfârşit acum", a afirmat Geoană.

Fostul prezidenţiabil de acum 5 ani a adăugat că a doua mare bucurie a sa este legată de participarea masivă la vot, deoarece românii par să redescopere avantajele şi obligaţiile democraţiei.

"Sper ca şi în ţară şi în străinătate această participare să fie considerabilă, pentru a putea să redăm alegerilor şi sistemului de vot din România întreaga legitimitate şi forţă pe care o democraţie trebuie să o demonstreze", a spus Mircea Geoană.

Parlamentarul a menţionat că a votat şi cu încrederea în stoparea coabitării politice: "În al treilea rând, votez cu bucuria şi cu încrederea faptului că, începând de mâine, vom pune punct acestui experiment nefericit care se numeşte coabitarea politică în România. Sunt convins că vom avea un preşedinte în jurul căruia ne vom putea uni şi care să poată să ne unească, un preşedinte care să lucreze în echipă, ca partener şi nu ca adversar cu primul-ministru şi cu Guvernul pe care îl va desemna".

---

Actualizare 14:08 Predoiu a votat "cu speranţa într-o Românie normală"

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a votat "cu speranţa într-o Românie normală, cu încredere în victorie" şi "pentru a opri minciuna", scriu surse din presă.

Predoiu şi-a exprimat opţiunea electorală la Colegiul economic "Virgil Madgearu" din Bucureşti.

"Am votat cu speranţa într-o Românie normală, am votat cu încredere în victorie, într-o democraţie autentică şi o justiţie independentă, în acelaşi timp am votat pentru a opri minciuna, am votat pentru a construi pentru tineri o altfel de societate ceva mai bună", a declarat democrat-liberalul.

---

Actualizare 13:50 Chişinău: Bogdan Aurescu, o oră şi jumătate la coadă

Mii de cetăţeni romani au venit la coadă la toate secţiile de vot din Republica Moldova încă de la primele ore, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu declarând pentru Hotnews.ro în această dimineaţă că "atmosfera e foarte pozitivă, e o atmosferă de sărbătoare, oamenii sunt foarte binedispuşi".

Cozile s-au format la Ambasada României de la Chişinău, la Consulat şi la secţia de vot din Ialoveni, spun martorii oculari.

Aurescu a mai arătat că toţi cei 7 membri ai birourilor secţiilor de votare sunt prezenţi în toate cele 21 de secţii de vot, iar coada de la ambasadă nu depăşeşte 250 de persoane.

---

Actualizare 13:43 Date preliminare BEC: 27,21% prezenţă la nivel naţional până la 13:00

Aproape 5 milioane de alegători (27,21% din totalul celor înscrişi în listele electorale) s-au prezentat la urne, la nivel naţional, până la ora 13:00, conform datelor preliminare ale Biroului Electoral Central (BEC), citate de surse din presă.

În primul tur, prezenţa în ţară a fost de 20,78% până la ora 13:00.

În Capitală, prezenţa la vot până la ora 13 a fost de 27,46%, procentajul fiind mai mare decât la turul I până la aceeaşi oră (20,78%).

Cea mai mare pondere a alegătorilor a fost consemnată în Sectorul 1 (31,11%), iar cei mai mică, în Sectorul 5 (24,75%).

În Sectorul 2, prezenţa la vot a fost de 28,12%, în Sectorul 3 - 24,86%, în Sectorul 4 - 28,07%, iar în Sectorul 6 - 29,33%.

Pe listele electorale permanente din Bucureşti, sunt 1.787.806 de cetăţeni cu drept de vot.

În al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009, prezenţa la vot în Capitală până la ora 13:00 era de 23,34%.

---

Actualizare 13:26 Ion Ambrinoc, student la Oxford: "În Londra, coada se întinde pe 5 străzi"

Coada românilor care aşteaptă să voteze în Londra, la ICR, "se întinde pe circa 5 străzi", a declarat, pentru ziarul BURSA, Ion Ambrinoc, student la Universitatea din Oxford şi preşedintele Societăţii Culturale Române din instituţie, estimând numărul celor prezenţi la "peste 3 mii", după 4 ore de la deschiderea secţiilor.

"După ce m-am trezit la ora 4 şi am luat autocarul la 5:40, am ajuns aici la 8:20 şi am găsit o coadă de circa 400 de metri, care se întindea pe trei străzi. Două ore şi jumătate mai târziu, coada ocupa 5 străzi. În ultima oră, am parcurs nici doi metri şi jumătate", s-a plâns şeful Oxford Romanian Cultural Society.

În acest context, "personalul ambasadei se chinuie să fluidizeze fluxul de oameni, distribuie declaraţii pe propria răspundere, se plimbă cu saci de gunoi, sunt forţe de ordine", a mai spus Ambrinoc.

Studentul a menţionat că "lumea e un pic indignată, dar veselă şi plină de speranţă, flutură steagurile naţionale peste tot, oamenii fiind nemulţumiţi de categorisirea drept < duşmani ai României >".

"Suntem indignaţi că nu suntem respectaţi în calitate de cetăţeni", a punctat Ion Ambrinoc, adăugând că studenţii de la Oxford au fost distribuiţi la toate secţiile din zonă: ICR, Londra, Bristol, Portsmouth.

---

Actualizare 13:03 Meleşcanu îndeamnă românii să voteze la Nancy, unde nu este coadă (385 km de Paris)

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, le-a recomandat alegătorilor care se simt descurajaţi de cozile de la secţiile de votare din Paris să meargă în alte oraşe, cel mai apropiat fiind Nacy, unde, în prezent, "nu există niciun fel de coadă", informează presa. Totuşi, localitatea se află la 385 de km de capitala franceză.

"Aş vrea să recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simţi descurajaţi de numărul mare de oameni care sunt la coadă, să încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy, unde, la ora actuală, nu există niciun fel de coadă", a declarat şeful diplomaţiei, în Paris.

Şeful diplomaţiei a mai spus că aceia care doresc "cu adevărat" să voteze şi "pot să facă acest sacrificiu" să meargă la Nancy, "mai ales că este un oraş superb, leagănul art nouveau care s-a creat în Franţa şi care este binecunoscut şi în România".

Distanţa între Paris şi Nancy este de 385 de kilometri, un drum de peste trei ore cu maşina. Cu trenul, distanţa poate fi parcursă în circa două ore.

---

Actualizare 12:57 Meleşcanu, impresionat de mulţimea de votanţi din Paris

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a calificat, în această dimineaţă, drept "impresionant" numărul de oameni care aşteaptă să voteze în Paris, adăugând că a fost "eficient" îndemnul său ca românii din diaspora să se prezinte cât mai devreme la vot, scrie presa.

Şeful diplomaţiei estimează că ar putea vota astăzi 10.000 de persoane în Paris.

Meleşcanu a explicat: "Avem satisfacţia că aici, la secţiile de votare, apelul nostru către cetăţenii care doresc să-şi exprime dreptul de vot pentru a veni cât mai de dimineaţă la secţiile de votare a fost, într-adevăr, urmat. La ora actuală avem deja un număr important de oameni care aşteaptă, iar procesul de votare merge foarte bine".

Ministrul a precizat că "cei care doresc să vină la Paris ca să voteze, mă refer inclusiv la mine, trebuie să înţeleagă foarte bine că, având în vedere dorinţa mare a celor care sunt aici de a vota, orice om care vine de acasă, unde putea vota foarte bine, la Paris, ca să voteze, privează, de fapt, un alt român din comunitate de dreptul de a-şi exercita votul".

Teodor Meleşcanu a mai declarat că, din calculele făcute, ar putea vota toţi cei care se prezintă la urne: "Dacă în 2009, cu cinci ştampile, au votat la Paris, într-o singură secţie de votare, 3.800 de oameni, astăzi, prin măsurile organizatorice care s-au luat, două secţii de votare, 14 ştampile, comisiile sunt complete, ar trebui să ajungem undeva până pe la 10.000 de oameni, fără nici un fel de probleme. Sperăm ca toată lumea să-şi poată exprima dreptul de vot".

Meleşcanu a mai spus că vrea să se întâlnească astăzi cu alegătorii, "în special cu observatorii, care cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă oamenii".

Întrebat dacă este surprins de numărul mare de electori veniţi încă de dimineaţă să voteze, Teodor Meleşcanu a răspuns: "Da, şi mi-am dat seama cât de eficient este mesajul pe care l-am transmis şi eu de la Bucureşti, dar şi ambasada de aici, pe toate reţelele de socializare, pentru că are un impact deosebit. Este un număr impresionat de mare. Sunt mai mulţi la ora actuală decât erau în turul I, în seara zilei când s-au petrecut problemele legate de imposibilitatea pentru unii de a-şi exercita dreptul de vot".

Şeful MAE a mai spus că "funcţionarea cu noile măsuri" la secţiile de la Paris este "ireproşabilă".

Chestionat dacă are informaţii de la celelalte secţii din diaspora, Teodor Meleşcanu replicat că încă nu a intrat în legătură cu acestea, comentând: "Tocmai de aceea mă duc acasă, pentru a supraveghea în continuare procesul de votare".

La secţiile de votare din Paris, cozile s-au format încă dinainte de deschiderea urnelor. În jurul orei 10, conform unor martori oculari, erau deja 3.000 de persoane care aşteptau la secţia de la ambasadă.

---

Actualizare 12:38 Tăriceanu a votat "să închidem o pagină tristă din istorie"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a votat astăzi în Capitală, declarând că doreşte "să închidem definitiv o pagină tristă din istoria României", scriu surse din presă.

Fostul prezidenţiabil din primul tur a afirmat: "Votul meu de astăzi urmăreşte să închidem definitiv o pagină tristă în istoria României şi să evităm riscul ca această perioadă să continue sub o formă sau alta. Îmi doresc o altă Românie, o Românie care priveşte către viitor, care se gândeşte la generaţiile tinere cărora trebuie să le asigure o pregătire solidă, o învăţătura care să îi facă competitivi atunci când ies pe piaţa forţei de muncă. Vreau ca pentru generaţiile actuale să facem mai mult pentru a crea locuri de muncă, iar pentru cei vârstnici vreau să le asigurăm o bătrâneţe mai îndestulată şi mai liniştită. Vreau o economie care să înceapă să performeze din nou, în aşa fel încât România să poată să ajungă, aşa cum mi-am dorit şi cum cred că mulţi români îşi doresc, a şaptea putere a Europei, o Românie unită, o Românie puternică".

---

Actualizare 12:27 Dan Diaconescu a votat pentru mărirea alocaţiilor, a pensiei şi a salariului minim

Fondatorul PP-DD, Dan Diaconescu, a declarat că a votat astăzi pentru mărirea alocaţiilor copiilor, a pensiei şi a salariului minim, avertizând că, în caz de nerespectare a promisiunilor prezidenţiale, formaţiunea pe care o conduce va cere suspendarea viitorului şef al statului.

Fostul candidat din primul tur a explicat: "Am votat pentru luarea înapoi a patrimoniului Fundaţiei Gojdu, de exemplu, pentru stoparea explorării şi exploatării gazelor de şist şi pentru toate celelalte obiective pe care eu, personal, mi le doresc împreună cu cei 400.000 de oameni care mi-au dat votul în primul tur. Sperăm ca toate aceste măsuri să fie luate de viitorul guvern şi de noul preşedinte în timpul cel mai scurt. În caz contrar, noi vom fi primii care vom cere dintr-un motiv sau altul suspendarea noului preşedinte al ţării".

Diaconescu i-a îndrumat pe membrii PP-DD să iasă la vot: "Sunt trei variante posibile, de la a vota unul dintre cei doi finalişti, până la a anula buletinul de vot. Sfatul meu ar fi să ieşiţi cu toţii la vot (...). Eu speram ca astăzi să fiu cel trimis de electorat în finală. Nu a fost să fie aşa. Prin urmare, trebuie să alegem între cei doi pe care majoritatea românilor i-a dorit prezenţi în finală. Trebuie să urmăm îndemnul popular şi să votăm cu răul cel mai mic şi să facem astfel încât în România să se meargă înainte".

---

Actualizare 12:22 Kelemen Hunor a votat pentru "consens în temele majore"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a votat astăzi "pentru o Românie (...) care în următorii ani, cu un preşedinte capabil de consens, să înregistreze o creştere economică peste cea preconizată", informează mass media.

Kelemen a votat la secţia numărul 114 din Cârţa, comuna sa natală (judeţul Harghita), unde a mers împreună cu soţia.

"Am votat pentru o Românie puternică, în care fiecare cetăţean este respectat, fiecare comunitate este respectată, unde încet-încet, dincolo de tensiunile economice, fiecare vom găsi posibilitatea de a atinge dezideratele şi scopurile în viata personală, în viaţa de familie şi toţi la un loc", a declarat liderul UDMR.

Politicianul a spus că, pentru "a clădi" un viitor mai bun fiecărui locuitor, "aşa cum se face într-o lume normală şi democratică", este nevoie ca ţara noastră să înregistreze, în următorii ani, creştere economică şi să îşi găsească "locul în regiune, în Europa".

"Eu cred că România, în anii care urmează, cu un efort substanţial, poate să fie în regiune o ţară care va avea creştere economică mai mare decât cea preconizată, dar pentru asta avem nevoie de un preşedinte care are capacitatea de a crea consens în teme majore, în teme importante pentru societate românească, precum educaţie, infrastructură rutieră şi feroviară, agricultură, sănătate şi drepturile minorităţilor naţionale, acele garanţii instituţionale care înseamnă şi păstrarea identităţii naţionale. Pentru aceste lucruri am votat", a detaliat Kelemen Hunor.

În opinia liderului UDMR, viitorul preşedinte trebuie să fie "un om extrem de bine pregătit şi echilibrat", care ştie să construiască, "un om care respectă limitele Constituţiei".

Întrebat dacă a găsit aceste calităţi la vreunul dintre cei doi candidaţi aflaţi acum pe buletinul de vot, Kelemen a răspuns: "Nimeni nu este perfect".

---

Actualizare 12:17 Boc a votat "pentru consolidarea democraţiei şi a statului de drept"

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a votat în această dimineaţă "pentru consolidarea democraţiei", sperând într-o participare masivă la urne, în ţinând cont de "participarea civică recunoscută a clujenilor", potrivit surselor din presă.

Fostul premier a ales la secţia 48 din Cluj-Napoca, însoţit de soţie, Oana, şi de lideri ai PDL Cluj şi PMP Cluj.

"Am votat pentru consolidarea democraţiei şi a statului de drept în România, pentru o creştere economică fundamentată pe investiţii şi locuri de muncă, am votat aşa cum cred că votează orice om de dreapta", a afirmat Emil Boc la ieşirea de la urne.

Edilul şi-a manifestat speranţa că locuitorii din Cluj vor ieşi în număr mare la urne, "dată fiind participarea civică recunoscută a clujenilor în procesul electoral, şi nu numai".

"Cetăţenii, prin vot, îşi apără democraţia şi sper ca românii să participe azi într-un număr cât mai mare pentru că prin asta vor apăra democraţia din ultimii ani şi consolidarea acesteia", a mai afirmat Emil Boc.

Întrebat dacă este de părere că, în diapora, acest al doilea tur se va desfăşura mai bine decât primul, Boc a răspuns negativ: "Probabil se va economisi un pic de timp prin faptul că au fost scoase de pe Internet declaraţiile pe proprie răspundere, dar prin faptul că nu s-au înfiinţat secţii suplimentare, ceea ce era posibil, din nefericire nu se va îmbunătăţi semnificativ votul din diaspora".

---

Actualizare 12:05 Iliescu a votat cu "un băiat tânăr"

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a votat astăzi la liceul "Jean Monnet" din Capitală, afirmând, la ieşirea de la urne, că este "o schimbare de generaţii" şi că speră că "un băiat tânăr vine în această funcţie de şef al statului".

Fostul preşedinte al României a explicat: "Eu sper că un băiat tânăr vine în această funcţie de şef al statului, este noua generaţie de politicieni. Sper ca această întinerire a conducerii ţării să dea o vigoare nouă, un nou dinamism".

Iliescu a povestit presei despre votul din 1990, opinând că acelea au fost "primele alegeri cu adevărat libere" şi că este momentul care i s-a "întipărit cel mai puternic".

---

Actualizare 11:32 Date oficiale BEC pentru ora 10: Prezenţă de 8,37% în urban şi 8,72% în rural

Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat, în urmă cu puţin timp, datele prezentate de presă în această dimineaţă pentru ora 10:00: prezenţă de 8,52% la nivel naţional, 8,37% în mediul urban şi 8,72% în cel rural.

Primele locuri sunt ocupate de judeţele Olt (11,63%), Teleorman (11,34%), Ilfov (10,87%), Dâmboviţa (10,85) şi Dolj (10,63%).

Pe ultimele poziţii, se situează judeţele Harghita (4,69%), Covasna (5,28%), Suceava (6,69%), Maramureş (6,72%) şi Sălaj (6,77%).

În Bucureşti, cea mai mare prezenţă a fost înregistrată în sectorul 1 (8,63%), urmat de sectorul 6 (8%). Sectoarele 2 şi 4 au ocupat următoarele poziţii, la distanţă mică unul de celălalt (7,9%, respectiv 7,83%), în timp ce ultimele locuri au fost rezervate sectoarelor 5 (7,09%) şi 3 (7,03%).

---

Actualizare 11:25 Iohannis a votat "pentru o Românie puternică, a respectului şi a prosperităţii"

Candidatul ACL Klaus Iohannis a votat, în urmă cu puţin timp, "pentru o Românie puternică, a respectului şi a prosperităţii", recunoscând că are emoţii şi declarând că a fost la biserică înainte de vot.

"Am votat pentru o Românie a respectului, o Românie a prosperităţii, o Românie puternică. Am şi astăzi emoţii - recunosc. Sper să fie o zi frumoasă pentru noi toţi. Astăzi, am fost la biserică înainte de vot", a declarat Iohannis.

Prezidenţiabilul PNL-PDL a fost prezent la urne alături de soţia sa, Carmen.

Referitor la votul din diaspora, Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa că nu se va repeta situaţia din primul tur, dând asigurări că ACL va monitoriza "cu mare atenţie" scrutinul din străinătate.

"Se vede că în diasporă este o prezenţă foarte mare. La foarte multe secţii de votare din diasporă, e foarte multă lume care abia aşteaptă să voteze. Sper să nu se repete situaţia de duminica trecută. Vom monitoriza cu mare atenţie", a punctat Iohannis.

---

Actualizare 11:15 Londra: Ambasadorul Ioan Jinga stă la coadă la ICR pentru vot

Ambasadorul ţării noastre în Marea Britanie, Ion Jinga, aşteaptă alături de mulţi români să voteze la Institutul Cultural Român (ICR) Londra, unde coada la secţia de votare era de peste 1.000 de oameni încă de la ora locală 8:00 (10:00, ora României), informează presa.

Martori oculari susţin că procesul de vot merge "relativ repede", timpul de aşteptare fiind de circa o oră.

Alte cozi s-au format de la primele ore şi la celelalte două secţii din Londra: de la ambasada şi consulatul româneşti. Primii români au sosit încă din timpul nopţii, aşteptând deschiderea urnelor.

Conform datelor MAE, în Marea Britanie trăiesc în jur de 144.000 de români şi au fost înfiinţate 11 secţii de vot.

---

Actualizare 10:55 Prezenţa la vot în Bucureşti până la ora 10:00 (date preliminare): 7,68%, faţă de 5,76% în turul I

Prezenţa la vot în Capitală până la ora 10:00 a fost de 7,68%, potrivit datelor preliminare centralizate de Biroul Electoral Central (BEC) şi citate de presă.

Procentajul este cu aproape 2 puncte procentuale mai mare decât în primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 2 noiembrie, până la aceeaşi oră (5,76%).

Cea mai mare pondere a alegătorilor care s-au prezentat astăzi la urne a fost consemnată în Sectorul 1 (8,63%), iar cei mai mică - în Sectorul 3 (7,03%). În Sectorul 2, prezenţa la vot a fost acum de 7,9%, în Sectorul 4 - de 7,83%, în Sectorul 5 - de 7,09%, iar în Sectorul 6 - de 8%.

Pe listele electorale permanente din Bucureşti, sunt înscrişi 1.787.806 de cetăţeni cu drept de vot.

În turul 2 al alegerilor prezidenţiale din 2009, prezenţa la vot în Capitală până la ora 10:00 era de 6,44%.

---

Actualizare 10:45 Băsescu: "Am votat împotriva instaurării unui regim discreţionar"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în urmă cu puţin timp, că a votat "împotriva instaurării unui regim discreţionar" şi a făcut apel către "cei care au fost numiţi < băsişti >" să iasă la vot şi "să le arate celor care i-au dispreţuit că ei contează".

Şeful statului şi-a exprimat dreptul electoral la Colegiul "A. D. Xenopol" din Capitală, însoţit de soţie, Maria.

Traian Băsescu a explicat: "În primul rând, prin votul pe care l-am dat acum simt că încep să scap de o greutate din spate. Se va transfera către altcineva responsabilitatea pentru România. În al doilea rând, am votat împotriva instaurării unui regim discreţionar şi acest lucru sper să îl facă şi toţi aceia care au fost umiliţi câţiva ani, fiind numiţi < băsişti >. Şi fac din un apel la aceştia să vină la vot astăzi, indiferent că sunt în ţară sau în străinatate, şi să le arate celor care i-au dispreţuit că ei contează".

---

Actualizare 10:37 Mii de români la cozi în faţa secţiilor din Paris, Torino, München, Viena

Mii de români stau la coadă, în această dimineaţă, în faţa secţiilor de votare din diverse oraşe europene, precum Paris, Torino, Viena, München, oamenii prezentându-se cu câteva ore înainte de deschiderea secţiilor, ca să fie siguri că vor vota, transmite presa.

La Paris, sunt amenajate două secţii de votare. La deschiderea secţiilor, erau deja acolo sute de oameni la coadă.

În Spania, la Alcala de Henares, încă de la 4:45 (5:45 ora României), sute de concetăţeni stăteau la coadă în faţa secţiei de votare.

În străinătate, sunt amenajate 294 de secţii.

---

Actualizare 10:27

Peste 1,5 milioane de români au votat până la ora 10:00, informează surse din presă. Astfel, prezenţa la urne s-a cifrat la 8,52%.

Prezenţa înregistrată acum este cu un punct procentual mai mare decât cea din turul secund al alegerilor prezidenţiale din 2009, la aceeaşi oră (7,52%), şi cu peste 2 puncte procentuale faţă de cea consemnată în primul tur din 2014 (6,5%), tot la ora 10:00.

În Capitală, până la ora 10, au votat 7,7% dintre alegători. Printre judeţele fruntaşe, se numără: Olt (11,6%), Teleorman (11,3%), Ilfov şi Dâmboviţa (10,8% fiecare) şi Dolj (10,6%). Pe ultimele locuri, se situează Covasna (5,28%) şi Harghita (4,69%).

---

Actualizare 10:20 Ponta: "Am votat ca mamele, bunicii şi copiii noştri să trăiască într-o ţară mai bună"

Candidatul PSD-UNPR-PC Victor Ponta a votat, în urmă cu puţin timp, "pentru ca toate mamele şi bunicii noştri să poată trăi într-o ţară mai bună" şi cu convingerea "că, după 25 de ani de tranziţie, nu vom mai fi încă o generaţie de sacrificiu".

Ponta şi-a exercitat dreptul electoral la secţia de la Şcoala "Pia Brătianu", însoţit de soţie şi de cei doi copii.

"Am votat pentru ca toate mamele şi bunicii noştri să poată trăi într-o ţară mai bună, în care să avem grijă de ei, am votat ca toţi copiii să aibă un viitor aici, în România. Am votat pentru convingerea mea că după 25 de ani de tranziţie nu vom mai fi încă o generaţie de sacrificiu", a declarat Victor Ponta.

Soţia sa, Daciana Sârbu, a spus că a votat pentru linişte şi înţelegere: "Îmi doresc ca de mâine să ne aducă Dumnezeu mai multă linişte şi înţelegere, pentru asta am votat".

---

Actualizare 10:17 Duşa: "Viitorul preşedinte trebuie să reprezinte cu demnitate România şi să păstreze unitatea statului"

Viitorul preşedinte trebuie să reprezinte cu demnitate ţara noastră în lume şi să păstreze unitatea statului român, a declarat asăzi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, după ce şi-a exercitat dreptul de vot în municipiul harghitean Topliţa, scrie presa.

---

Actualizare 10:13 Antonescu, laconic după vot: "Nimic special"

Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu a votat în această dimineaţă la o secţie din Capitală, cu aproape o oră mai devreme decât momentul anunţat presei de către partid, fostul lider liberal fiind rezervat în declaraţii, motivând că nu poate spune cu cine a votat, transmit astăzi mass media.

Întrebat pentru ce a votat, Crin Antonescu a răspuns doar atât: "Nimic special, dacă nu pot să pronunţ nume, poveşti de-astea...".

Antonescu şi-a exercitat dreptul electoral în jurul orei 9, în contextul în care presa fusese informată că fostul preşedinte al Senatului va vota între 9:45 şi 10.00.

---

Actualizare 10:10 Dragnea: "Am votat româneşte pentru un preşedinte român şi viu"

Vicepremierul Liviu Dragnea a votat astăzi "româneşte, pentru un preşedinte român şi viu", exprimându-şi dreptul electoral în Capitală, la o secţie de votare din colegiul economic "A.D Xenopol", potrivit presei.

"Ca şi la primul tur, am votat româneşte, pentru un preşedinte român şi viu, care nu e fricos şi care nu fuge de la nicio confruntare. Gândiţi-vă la o negociere cu un lider european, dacă preşedintele nostru pleacă de la întâlniri", a afirmat Dragnea, adăugând că a votat "cu foarte multă speranţă".

Despre prezenţa la vot, Liviu Dragnea a declarat că este posibil să fie "puţin peste primul tur".

"Eu sper să vină lumea la vot şi să voteze româneşte. E mai frig, pentru că, aşa cum spunea un clasic în viaţă, toamna nu e ca vara. E mai frig, dar nu plouă, nu e viscol, nu este furtună, oamenii pot să vină la vot şi îi aşteaptăm la vot, să vină cât mai mulţi şi să voteze româneşte, pentru un preşedinte român şi viu, cu care să ne mândrim oriunde în lume", a mai spus Dragnea.

---

Actualizare 10:05 Oprea a votat "pentru progresul României, pentru o Românie unită"

Vicepremierul Gabriel Oprea a votat astăzi la ora 7, imediat după deschiderea urnelor, declarând că a optat pentru "o Românie a progresului, pentru o Românie puternică şi unită", scriu surse din presă.

Oprea a ales la secţia de votare nr. 952, organizată la Şcoala gimnazială nr. 150 Sf. Elefterie din Capitală.

Demntiarul a mai spus că aproape 60.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri "sunt la datorie" azi, astfel încât votarea să se desfăşoare conform legii.

"Acum, aproape 60.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri sunt la datorie şi îşi vor face datoria pentru respectarea legii şi pentru ca votul să reflecte exact voinţa românilor", a spus ministrul Administraţiei şi Internelor.

---

Victor Ponta (PSD-UNPR-PC) şi Klaus Iohannis (ACL) se înfruntă astăzi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Un total de 18.281.625 de votanţi înscrişi pe listele electorale permanente este aşteptat astăzi la urne pentru acest tur final, informează Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Pe 2 noiembrie, Ponta a obţinut 40,44% dintre sufragii, iar Iohannis 30,37%. Prezenţa la urne a fost atunci de 53,17%.

În primul tur, copiile de pe listele electorale permanente cuprindeau 18.284.326 de cetăţeni români cu drept de vot, menţionează AEP.

"Diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente făcute de primari în Registrul electoral aferent localităţilor conduse de aceştia şi a importurilor de date programate de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI", explică Autoritatea Electorală Permanentă.

AEP aminteşte că listele electorale permanente se întocmesc şi se tipăresc de către primari, pe baza datelor şi informaţiilor cuprinse în Registrul electoral. Documentele cuprind toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite, potrivit menţiunilor din actele de identitate emise de statul român. Data-limită pentru tipărirea copiilor de pe listele electorale pentru al doilea tur a fost 14 noiembrie.

Pentru astăzi, vor exista 18.550 de secţii de votare în ţară, 20.945.068 de buletine de vot şi 11.808.375 de timbre autocolante. Numărul ştampilelor a rămas acelaşi ca în primul tur: 94.220.

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, declara vineri că votul de azi se va desfăşura în aceleaşi secţii organizate pentru primul tur, în aceleaşi locuri şi sub autoritatea aceloraşi birouri electorale.

EXIT POLL-URI:

ARP - singurul sondaj care anunţă egalitatea (50%-50%) între Ponta şi Iohannis;

CURS / Avangarde - Iohannis: 51,5%; Ponta: 48,5%;

CSCI: Ponta - 50,7%; Iohannis - 49,3%;

Sociopol - Ponta: 50,9%; Iohannis: 49,1%;

IRES - Iohannis: 50,9%; Ponta: 49,1%

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. . Zapada inocentei noastre

    (mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 20.02.2012, ora 18:19) 

    Fulgii ca neaua cadeau molcom, 

    Sufllete goale strigau sunt totusi om, 

    Si totul pare doar un basm, 

    Si realitatea un marasm,/ 

    Incerc acum sa ma ridic, 

    Sa fac un pas , doar unul mic, 

    Eu cad prea des, gandesc din nou, 

    Sunt totusi cel mai mare bou/ 

    Ma las la jug sa ma inhame, 

    Flamand de munca si de bame, 

    Flacaii toti in cor ranjesc, 

    Iar fetele doar chicotesc/ 

    Incep sa ar si sa suspin, 

    Sa fie viata doar un chin, 

    Sa fie fericirea chiar sii un strop, 

    M-as bucura ca de potop,/ 

    Incep sa plang ca sa inteleg, 

    Misterul pildei din baltag, 

    Cu Sadoveanu si ai lui drepti, 

    Par cei de azi niste inepti/ 

    E seara acum si glia-i gata, 

    Hectarul de pamant si toaca, 

    Care a incetat sa mai suspine, 

    Sa ne aminteasca de Rovine./ 

    E timpul totusi sa ne urnim, 

    Sa incercam si sa vorbim, 

    Sa fim mai blanzi , sa fim mai buni, 

    Le spune un bou la oameni buni. 

    1. MAXIMUS

      Un albanez in fruntea tarii, cu ascendenti pagani si trasaturi mongoloide,veniti acum nu mult timp in ROMANIA 

      sau

      UN GERMAN,CRESTIN, ai carui inaintasi, crestinati de 2000 de ani, au trecut prin nedreptatile istorice, alaturi de poporul nostru mai bine de 800 ani?!?!?!... 

      Dar nu-i "albanez" deloc; este destul de patat. 

      Si totusi; om sau bou? 

    Daciana, dragostea mea; n-a fost sa fie! 

    1. Ultima Po(a)nta: 

      Mihaela catre Daciana: 

      Fa Daciano, este adevarat ca si tie ti-a zis Victor, Daciana dragostea mea? Da fa, dar n-a saltat in fata camerelor ca toparlanul tau.

    Basescu, sunt eu, moartea regimului tau! Am venit sa-ti urez toate cele bune si sa te conduc la noua ta casa: 9 mp, cu ciment pe jos si gratele le geam!

    Toata viata ti-ai dorit proprietati furate. Acum te va fura proprietatea pe tine!  

    1. (...) si aici te-ai strecurat?.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb