UPDATE Într-o primă fază, SIF Muntenia vinde 3,77% din BCR

F.A., Elena Voinea
Piaţa de Capital / 14 octombrie 2011

Într-o primă fază, SIF Muntenia vinde 3,77% din BCR
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Update

    SIF MUNTENIA, ÎN DIVORŢ DE ERSTE

    Petre Pavel Szel: "Nu cred că aş fi obţinut un preţ mai bun prin listarea BCR"

    SIF4 nu va participa la majorarea de capital a BCR

    "Se putea şi mai bine, se putea şi mai rău", ne-a declarat Petre Pavel Szel, preşedintele SIF "Muntenia", făcând referire la acordul pe care l-a semnat cu "Erste", prin care a cedat 3,77% din BCR.

    Petre Pavel Szel a adăugat că nu a putut vinde mai mult din acţiunile BCR, deoarece art.241 din Legea 297 nu i-a permis acest lucru.

    Domnia sa ne-a precizat: "Noi eram legaţi de termenul de 13 octombrie", având în vedere că dacă nu se semna acordul atunci SIF "Muntenia" ar fi trebuit să convoacea Adunarea Generală a Acţionarilor, prin care să solicite listarea BCR.

    Preşedintele SIF "Muntenia" ne-a declarat că nu crede că "ar fi obţinut un preţ mai bun prin listarea BCR", comparativ cu preţul pe care l-a obţinut prin acordul semnat, ieri, cu "Erste".

    Domnia sa ne-a mai precizat că dacă eram în anul 2006, atunci ar fi luat în calcul să rămână "acţionar minoritar la BCR, fără niciun drept special", deoarece "erau alte vremuri".

    Cât despre majorarea de capital de la BCR, domnia sa ne-a declarat că nu crede că va participa la majorare: "Nu are sens să scot bani din buzunar şi să bag în BCR". Szel a adăugat totuşi că este posibil să se răzgândească.

    Petre Pavel Szel a mai spus că SIF "Muntenia" se află în divorţ cu "Erste", dar este unul civilizat, iar societatea pe care o conduce va păstra relaţiile pe viitor: "Ei ne-au oferit o soluţie care ne convine şi lor şi nouă. Este o soluţie prin care ne lichidizăm portofoliul".

    SIF Muntenia (SIF4) a semnat cu "Erste" un acord prin care cedează 3,77% din BCR, potrivit unui comunicat transmis de SIF Muntenia către BVB.

    Aceasta este primul deal al uneia dintre SIF-uri pentru lichidizarea participaţiei la BCR.

    Pentru 0,78% din titlurile BCR, SIF-ul va primi 70,1 milioane lei (16,2 milioane euro), iar pentru un pachet de 3%, va primi titluri Erste evaluate la 43 milioane euro în funcţie de cea mai recentă cotaţie de la bursa din Viena.

    Pentru restul de acţuni BCR pe care le deţine, SIF Muntenia a încheiat un contract de opţiune vânzare/aport, opţiune ce poate fi exercitată în 2012 şi 2013, în aceleaşi condiţii.

    Ca urmare a tranzacţiei, SIF Muntenia va renunţa la solicitarea listării BCR, precum şi la dreptul de a cere dividende reprezentând minim 40% din profitul net înregistrat de BCR conform standardelor internaţionale de contabilitate (IFRS).

    SIF Muntenia poate vinde câte cel mult 25% din acţiunile Erste dobândite imediat după primirea lor şi la intervale de 6, 12 şi 18 luni. După primele 18 luni, restricţia va fi ridicată.

    SIF-urile au fost limitate în negocierile cu austriecii de un articol din legea pieţei de capital care nu le permitea să înstrăineze sau să schimbe activele a căror valoare depaşeşte 20% din totalul activelor imobilizate, mai putin creanţele, fără aprobarea Adunarii Generale Extraordinare a Acţionarilor.

    ...............

    (Articol aparut joi, 13 octombrie)

    SIF4 Muntenia a semnat contractul final prin care va vinde praticipaţia de 6% din acţiunile BCR către acţionarul majoritar al băncii, grupul Erste, termenii înţelegerii fiind foarte aproape de acordul iniţial, au declarat surse din piaţa de capital, citate de Mediafax.

    SIF Muntenia este prima dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare care perfectează înţelegerea iniţială cu Erste şi închide practic orice posibilitate SIF-urilor de a mai solicita listarea BCR. Potrivit înţelegerii semnate în 2009 listarea BCR era obligatorie pentru Erste dacă operaţiunea era cerută concomitent de toate cele cinci SIF.

    Pachetul de acţiuni pe care SIF Muntenia îl va ceda în acest an către Erste ar putea fi de 1,5% din capitalul băncii, şi asigură grupului austriac majorarea participaţiei la aproape 71% din titlurile BCR.

    Trei din cinci SIF-uri au aprobat în AGA valorificarea titlurilor deţinute la BCR, iar adunările generale ale acţionarilor la SIF Banat-Crişana şi SIF Transilvania sunt programate pentru 3 noiembrie, respectiv 31 octombrie. Cu toate acestea, conducerile SIF nu au avut poziţii ferme privind finalizarea tranzacţiei în termenii propuşi de Erste.

    Potrivit surselor citate, Erste a fost de acord să plătească un preţ uşor mai mare în cazul acţiunilor emise de BCR la majorarea de capital decisă în aprilie, pentru care a oferit iniţial 0,1 lei/titlu, egal cu valoarea nominală. La perfectarea înţelegerii, Erste a fost consiliată de casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, care a asistat grupul încă de la începutul negocierilor cu cele cinci SIF, în timp ce SIF Muntenia a avut consultant casa de avocatură Schoenherr şi Asociaţii. Potrivit acordului iniţial, pentru tot pachetul deţinut SIF Muntenia ar putea încasa 26 milioane euro cash şi să primească acţiuni Erste evaluate în prezent la aproximativ 68 milioane euro, la cele mai recente cotaţii de joi pe piaţa de la Viena. Pachetul de acţiuni pe care l-ar primi SIF la Erste reprezintă în prezent puţin peste 1% din titlurile băncii austriece. Erste va emite acţiuni noi pentru a face schimbul cu titluri BCR.

    Opinia Cititorului ( 6 )

    1. Zece negri mititei se jucau in piatza,

      Unul deja a plecat, restul sunt in ceatza! 

      Nu-s in ceatza Ei - conducerile sife-lor, (jocurile erau facute oricum de acum doi ani), dar m-a obligat rima si sentimentul de la nivelul actionarului de rand ce a fost convocat, intrebat - adica sedus si abandonat.  

      1. ZARURILE AU FOST ARUNCATE DE MULT ! 

      Niste oameni din gramada, fara nici o exagerare, negociaza o avere nationala dupa bunul plac si fara buna credinta..

      1. Ca un cunascator ce te afli, inseamna ca stii ca au fost alesi dintr-o gramada anume.

      Nu este nici o avere nationala si asta o zic eu ca actionar in aceste sifuri.Este capital privat...Se putea si mai bine dar...e ok si asa.Se lichidizeaza portofoliu.

      1. Si n-ar fi mai bine sa lichideze tot si sa imparta banii la actionari? Dar in acest caz de unde si-ar mai trage baietii destepti salariile si alte foloase ?

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb